Készüljünk együtt a repceszezonra!

 

Az őszi káposztarepce napjaink egyik legfontosabb kultúrnövénye. A vetésterület 2016-ban meghaladta a 250 000 ha-t és az országos termésátlag elérte a 3,4 t/ha-t. 

Az őszi vetésű növényeink közül a repce az egyik legérzékenyebb, termesztése során számos kihívással szembesülünk, éppen ezért növényvédelme kiemelt jelentőségű.

A repce termesztés őszi kihívásai:

  • a gyakran előforduló vontatott kelés teret enged a gyomok felszaporodásának
  • általában az egy- és kétszikű gyomok együttesen jelennek meg a területen
  • talajlakó kártevőktől és kórokozóktól kell megvédenünk a fiatal állományt
  • a gyakran csapadékmentes őszi időszakban az állomány felkészítése az áttelelésre
     

 A repce vetés idején, nyár végén és kora ősszel a gyomnövények kelése folyamatos és időben elhúzódó. Általában az egy- és kétszikű gyomok együttesen jelennek meg a területen. Ezért olyan gyomirtási technológiára van szükség, amely rugalmasan időzíthető és széles gyomirtási spektrummal rendelkezik. Ennek a kihívásnak felel meg az ADAMA portfóliójában található Sultan-ra alapuló gyomirtási rendszer. 

A metazaklór hatóanyagú Sultan 50 SC hosszú és megbízható tartamhatása révén képes a repcét a vetéstől gyommentesen tartani. A metazaklór quinmerak hatóanyaggal való kombinálása – Sultan Top - tovább növeli a kétszikűek (pl. veronikafélék, pásztortáska, árvacsalán) elleni hatékonyságot, ráadásul rugalmas kijuttathatóságot biztosít (pre- és postemergens kijuttatás). A Sultan-Salsa Duo (metazaklór+etametszulfuron-metil) alkalmazása pedig olyan nehezen irtható kétszikű gyomok ellen nyújt hatékony megoldást, mint a sebforrasztó zsombor, a vadrepce, a repcsényretek, a mezei pipitér, a mezei tarsóka és az ebszékfű. A kombináció további előnyei a kitűnő szelektivitás, hosszú hatástartam és rugalmas kijuttathatóság. 

Amennyiben területén erős galaj, pásztortáska és pipacs fertőzés jellemző, megoldásunk a Sultan R Pack (klomazon+metazaklór), melynek kijuttatását a repce vetést követő 3 napon belül, pre-emergensen javasoljuk.

Az egyszikű gyomok ellen (pl. gabona árvakelés, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, tarackbúza, fenyércirok) ősszel és tavasszal is célzottan tudunk védekezni speciális egyszikűirtó készítményekkel. Az ADAMA portfoliójában erre a problémára megoldást jelent az Agil 100 EC és a Leopard 5 EC. Rendkívüli szelektivitásuk mellett már alacsony dózisban is hatékonyak az árvakelésű gabona ellen.

 

A repcetermesztés harmadik őszi kihívása a télre való felkészítés, a megfelelő növénykondíció kialakítása. Az ADAMA növénykondicionálási technológiájának eleme a Multiflow. Alkalmazásával stimuláljuk a növény fejlődését, ezáltal kialakítva az átteleléshez szükséges kondíciót.

 

Az ADAMA portfóliójában a növény és a termelő igényeihez igazodó megoldásokat kínálunk a sikeres repcetermesztés megvalósításához. 

További információkért keresse régió menedzserét.