Változó igényekhez alkalmazkodó repce gyomirtás

sultansalsa

Változó igényekhez alkalmazkodó repce gyomirtás

Sultan-Salsa DuoA vetésidő közeledtével ismét aktuális téma az őszi káposztarepce gyomirtása. A világon a második legnagyobb területen termesztett olajnövényünk gazdasági jelentősége továbbra is töretlen. A termelés több mint harmadát adó EU-n belül, hazánkban is a jól jövedelmező növények közé tartozik.


A jövedelmezőség kiaknázásához az őszi káposztarepce esetében minden termesztés technológiai elem kiemelt fontosságú. A termést elsődlegesen a vetésidő, a fajta, a tápanyag ellátottság és a tőszám határozzák meg. A hazai vetőmag választékban ma már jelentős arányban képviseltetik magukat a hibrid fajták, amelyekkel nagyobb terméshozamot érhetünk el. A hektáronkénti tőszám csökkenésével azonban a kultúrnövény őszi gyomelnyomó képessége is csökken.


A repce kelésével együtt kelnek a gyomnövények is. Főként az áttelelő, kora tavaszi (T1-es) és nyár eleji (T2-es) életforma besorolású fajok jelennek meg ilyenkor. Ezek a gyomnövények már a repce kelésekor vizet és tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől. Némely klasszikusnak mondható repce-gyom ellen egyre nagyobb gondot jelent a védekezés (pl. pásztortáska), más fajok egyedszámukkal vagy éppen maghozamukkal okozhatnak gazdasági kárt (tyúkhúr, pipacs, galaj). A termőterület növekedésével és a vetésforgó lerövidülésével a gyomkonkurencia korai kikapcsolása egyre nehezebbé válik. A vadrepce, repcsényretek, tarsóka, a zsombor fajok, vagy éppen a pásztortáska ugyanis a repcével egy botanikai családba tartozó, keresztesvirágú gyomnövények. Irtásuk emiatt a kultúrnövényből nehézségekbe ütközhet. A hatékony gyomirtás csak olyan gyomirtó szerrel valósítható meg, amely széles hatásspektrumú, megfelelő hatékonyságú a keresztesvirágúak ellen, szelektív a repcére, hosszú tartamhatással rendelkezik és a kijuttathatósága rugalmas.


Az ADAMA Hungary Zrt. ezekhez a változó viszonyokhoz alkalmazkodva, a termelők igényére reagálva, 2015 őszén egy új ajánlattal áll a repcetermesztők rendelkezésére. Az új, Sultan-Salsa Duo csomag Sultan 50 SC-t (50% metazaklór) és Salsa® 75 DF-et (75% etametszulfuron-metil) tartalmaz. Ezzel az új csomaggal lehetővé válik a repce gyomirtás két nagy jelentőségű hatóanyagának együttes felhasználása.


A Sultan-Salsa Duo csomag használatának előnyei:

  • széles gyomspektrum

  • kiemelkedő hatékonyság a keresztesvirágúak családjába tartozó gyomfajok ellen (pl. vadrepce, sebforrasztó zsombor, repcsényretek)

  • talajon és levélen keresztüli hatás

  • hosszú tartamhatás

  • rugalmas kijuttatási időzítés

  • kiváló szelektivitás

  • két, eltérő hatásmódú hatóanyagot tartalmaz, amivel a rezisztencia kialakulásának kockázatát csökkentjük

  • használata nincs fajtához vagy hibridhez kötve

  • szelektív egyszikűirtóval (Leopard 5 EC) keverhető


A Sultan-Salsa Duo csomag 10 ha repce kezelésére elegendő, 4 X 5 liter Sultan 50 SC-t és 2 x 100 g Salsa® 75 DF-et tartalmaz. Az ajánlatunk része a Trend® nedvesítőszer is, kérjük, ne felejtse elkérni kereskedőjétől.


További információkért keresse régiómenedzserét és szaktanácsadóját, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra.® az E.I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve.
Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

ADAMA Hungary Zrt.