Mergi la conţinutul principal
ADAMA răstoarnă miturile agricole

AgTech: Agricultura, noua forță a naturii

(Sau ce pot și ar trebui să facă companiile de protecție a plantelor în legătură cu acest subiect)
ADAMA răstoarnă miturile agricole

Dani Harari, Vice-Președinte Senior de Strategie și Resurse al Adama Agricultural Solutions

Acum, agricultura traversează un moment revoluționar, datorită avantajelor însemnate pe care le-a adus tehnologia în acest domeniu. Inovația tehnologică este motorul din spatele agriculturii de precizie, de vreme ce fermierii caută în mod constant instrumente mai eficiente pentru munca lor și folosesc din ce în ce mai mult senzorii și dronele pentru a spori producția maximizând resursele prin noi metode.

Aceste schimbări devin interesante în special în ceea ce privește protecția plantelor. Dezvoltarea dronelor și tehnologiei imagistice avansate, roboticii, senzorilor și a programelor software aduce schimbări atât în domeniul protecției plantelor, cât și în alte domenii din agricultură. Cu soluțiile ag-tech, fermierii pot primi în timp real date despre problemele din câmp. Folosind tehnologia, tot ceea ce un fermier are de făcut e să trimită o dronă sau să facă o poză printr-un satelit și să adauge senzori să vadă dacă recolta are nevoie de apă sau fertilizator apoi primește o avertizare în cazul în care există pericolul unor dăunători.

Companiile de protecție a plantelor care vor să își păstreze avantajul competitiv nu au cum să ignore acest trend și e important să fie proactive, să profite de oportunitățile oferite de tehnologie. Pentru a ține pasul, ele trebuie să fie capabile să furnizeze o ofertă mai cuprinzătoare care să confere o importanță și mai însemnată fermierilor și să răspundă dorinței lor de a spori recolta folosind resursele necesare la maximum. Tehnologia poate, de asemenea, să susțină reglementări și cerințe de mediu stricte.

Topul tehnologiilor de care au nevoie fermierii astăzi

Fermierii caută tehnologii în câteva zone cheie:

Stresul plantelor: Fermierii trebuie să știe din timp că o plantă suferă de stres. Dacă ajung să observe simptomele externe nu o mai pot salva. Senzori precum spectometri și dendrometri pot analiza și măsura diferiți factori, cum ar fi solul și tulpina interioară a unei plante, și pot detecta timpuriu nivelul de stres și cauza lui.

Cu senzori și sisteme avansate pe bază de GPS, agricultorii se pot asigura că nu aplică prea multe inputuri, ci doar în zona necesară sau când e nevoie.”

Prognoza meterologică: Tehnologia este extrem de importantă pentru irigarea eficientă, fertilizarea și aplicarea produselor de protecție a plantelor. Cu ajutorul stațiilor meteorologice locale care pot calcula umiditatea și temperatura, procesarea acestora și traducerea lor în observații pertinente îi ajută pe fermieri să folosească datele cu o eficiență sporită. Un exemplu de astfel de tehnlogie este Adama Clima, o aplicație pe care am dezvoltat-o pentru cultivatorii din Brazilia. Aplicația folosește stații micro-climatice și îi anunță pe fermieri când au loc schimbări de condiții meterologice despre care se știe că pot provoca declanșarea unei boli.

Protecția plantelor: Tehnologia poate face protecția plantelor mai eficientă și eficace. Cu senzori și sisteme avansate pe bază de GPS, agricultorii se pot asigura că nu aplică prea multe inputuri, ci doar în zona necesară sau când e nevoie. Acest aspect e cu atât mai relevant în țări precum SUA, Brazilia sau Australia, cu câmpuri foarte extinse.

Un alt exemplu este utilizarea capcanelor pentru insecte pe bază de feromoni, prevăzute cu camere sau senzori. Imagini sau clipuri surprinse de senzorii capcanei, ce conțin informații cu privire la localizarea dăunătorilor și nivelul de infestare, pot fi trimise online fermierilor, atenționându-i când e momentul să aplice produsele de protecție a plantelor.

O strategie eficace pentru capitalizarea trendurilor tehnologice

Companiile de protecție a plantelor pot urma anumite strategii dacă vor să profite de oportunitățile oferite de ag-tech.

Inovația

Inovația tehnologică poate veni din diferite surse. Companiile pot alege să întrețină inovația în ”curtea” lor, dezvoltând și investind în talente noi. Un alt drum spre inovație este colaborarea cu start-up-uri sau companii tehnologice, capitalizând punctele forte spre beneficiul ambelor părți. Start-up-urile pot veni cu tehnologii inovative în această relație, în timp ce companiile mari oferă accesul la piață, atât de dorit, precum și expertiza în domeniu.

Oricare ar fi calea aleasă de companie, este important să nu piardă din vedere faptul că tehnologia nu este un scop în sine. Pentru că înțelegem acest lucru, la Adama am decis să ne concentrăm pe tehnologiile care aduc valoare exactă fermierilor, care creează simplitate în munca lor. Soluțiile care nu aduc valoare sau sunt prea complexe pentru a fi folosite nu vor fi adoptate de către agricultori. Așadar, o companie care dorește să încorporeze tehnologia în oferta sa trebuie să pună nevoile agricultorilor mai presus de toate.

Serviciile mobile: puntea de legătură dintre tehnologie și fermier

Datorită specificului din agricultura, fermierii au nevoie de servicii care pot fi folosite indiferent de locație. Au nevoie să monitorizeze și să-și îngrijească culturile când sunt plecați sau sunt într-o parte îndepărtată a câmpului ori când sunt acasă. Deci companiile de protecție a plantelor pot beneficia de tehnologiile și serviciile care favorizează accesul de pe telefoane mobile. Aplicațiile mobile permit fermierilor să primească informații în timp real despre statusul culturii lor, precum și să ofere recomandări despre tipul produselor pe care ar trebui să le folosească, când și cum să facă acest lucru – iar acest lucru generează o valoare uriașă. Aplicațiile mobile gândite pentru fermieri trebuie să fie ușor de folosit și accesibile oricând, chiar și când sunt offline.

”Companiile care își doresc să capitalizeze oportunitățile oferite de ag-tech au multe de câștigat dacă se concentrează pe produselor și competențele lor esențiale, maximizându-le beneficiile sau completând prin tehnologie.”

Un exemplu Adama în acest sens este Tierra Digital, o aplicație care ajută fermierii să găsească informații despre culturi și soluții Adama pentru diferiți agenți dăunători. Prin această aplicație, transmitem cunoștințe într-o formă deschisă, instant și colectiv, astfel deschizând conversația cu clienții noștri. Aplicația este, de asemenea, disponibilă offline, ceea ce înseamnă că și atunci când sunt în mijlocul câmpului, unde conexiunea este limitată, fermierii pot folosi aplicația pentru a identifica agenții dăunători și pentru a primi informații despre ce produse sau amestec de produse ar trebui să folosească și când.

Concentrarea pe servicii complementare cu oferta companiei

Companiile care își doresc să capitalizeze oportunitățile oferite de ag-tech au multe de câștigat dacă se concentrează pe produselor și competențele lor esențiale, maximizându-le beneficiile sau completând prin tehnologie. Când serviciile permit o utilizare mai ușoară a produsului și o aplicare mai eficientă a acestuia, fermierul valorifică ușor beneficiile. Mai mult, folosirea eficientă înseamnă mai puțină risipă și reduce costurile agriculturilor.

Noi avem parteneriate cu companii de tehnologie și tehnologie agricolă pentru a oferi servicii care completează oferta noastră de produse pentru protecția plantelor. Un astfel de exemplu este colaborarea cu SwarmFarm, o companie de robotică din Australia. Roboții agricoli dezvoltați de SwarmFarm lucrează în grupuri pentru a rezolva probleme cheie din agricultura de mare precizie. Aceste aptitudini sunt foarte importante pentru fermieri, ajutându-i să diminueze costurile, iar noi explorăm posibilitatea aplicării de produse de protecție a plantelor prin intermediul dronelor.

Adama colaborează de asemenea cu companii de senzori care monitorizează nivelul de stres. Aceste date sunt analizate și îi ajută pe fermieri să ia decizii informate pentru un management mai bun și rezultate calitative. În plus, am ales să încheiem parteneriate cu diferite companii de drone și robotică pentru a introduce tehnologia lor în agricultură.

Tehnologia nu este în viitor

Tehnologia înseamnă prezentarea valorilor fermierilor care caută constant să-și îmbunătățească rezultatele prin maximizarea resurselor. Nu mai este o chestiune de pregătire pentru viitor, ci mai degrabă viitorul este aici și acum. Inovația sub forma dronelor, a imagisticii, a roboticii și senzorilor livrează deja în folosirea eficace și eficientă a produselor de protecție a plantelor și pentru agricultura de precizie în general.

Însă, jocul nu ține de tehnologia în sine, ci în optimizarea și simplitatea care generează valoare adăugată pentru fermieri.

Oportunitățile ag-tech abundă, iar companiile care vor să ofere valoare clienților lor trebuie să profite de aceste oportunități prin integrarea serviciilor tehnologice în serviciile oferite. O abordare selectivă a tehnologiei, în același timp în care atenția e concentrată pe potențialul oricărui serviciu sau interfață mobilă, reprezintă reușita sigură a companiilor de protecție a plantelor, îmbunătățindu-și oferta și păstrându-și poziția avansată.