Prvi tretman zaštite pšenice i ječma Bumper P – protiv pegavosti, pepelnice i rđe

Uprkos snežnom talasu u zadnjih nekoliko dana, zima je ove godine bila blaga. Upravo taj topli talas početkom zime omogućio je razvoj gljivičnih oboljenja kod žitarica. Ove godine je tokom jeseni u usevima ječma i pšenice registrovana pojava prvih simptoma ekonomski najznačajnijih bolesti (mrežasta pegavost ječma, pepelnica i siva pegavost pšenice). Bolest je nastavila da se razvija tokom decembra i januara meseca. Nagli pad temperature i hladno vreme koje je usledilo, svakako je dovelo do zaustavljanja razvoja patogena u usevima pšenice i ječma.

U sprečavanju zaraze useva i suzbijanju ovih patogena kompanija Adama preporučuje Bumper® P. Bumper® P je sistemični fungicid protektivnog i eradikativnog delovanja.

Kada kažemo protektivno ili preventivno delovanja, na prvom mestu mislimo da se upotrebljava u fazi kada je biljka još zdrava i tretiramo je sa ciljem da ne dođe do infekcije tj. zaraze. Eradikativno delovanje je u funkciji zaustavljanja širenja oboljenja na biljci, nakon ostvarene zaraze. Ukoliko je usev pšenice i ječma već zaražen nekim od patogena, Bumper® P sprečava sporulaciju tj. ne dozvoljava da se stvori nova spora nosilac infekcije. Uslovi vlage i tople klime pogodni su za stvaranje gljivičnih oboljenja kod strnih žita. Ovim preparatom se  sprečavanje zaraze, ali i vrši lečenje useva od ovih bolesti.

Bumper® P u svom sastavu ima dve aktivne materije - prohloraz i propikonazol.

Propikonazol je aktivna materija koja ispoljava dobro delovanje na prouzrokovača pepelnice koja je registrovana u usevima pšenice i ječma,  a prohloraz kontroliše sve pruzrokavače pegavosti lista. Prohloraz bolje deluje na prouzrokovače bolesti na nižim temperaturama od preparata iz grupe triazola ili strobilurina. Upravo dejstvo ove dve aktivne materija, koje deluju u sinergizmu i međusobno se dopunjuju, daju preparatu mogućnost širokog spektra delovanja. U pšenici Bumper® P uspešno suzbija prouzrokovače sledećih bolesti: sive pegavosti lista (Septoria spp.), pepelnice (Erysiphe graminis) i rđe (Puccinia spp.), a kod ječma: mrežastu pegavost ječma (Pyrenophora teres), sočivastu pegavost ječma (Rhynchosporium secalis) i pepelnicu.

Kada je u pitanju primena, tačnije prvi fungicidni tretman useva, važno je obratiti pažnju na određene pokazatelje i indikatore.

Nivo zaraze je uvek različit od parcele do parcele u zavisnosti od rokova setve i sortimenta. Momenat primene jeste kada se uoči prisustvo simptoma bolesti i kada postoje povoljni uslovi za dalje širenje bolesti. U usevu ječma, u cilju zaštite od prouzrokovača mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres) je to najčešće kraj bokorenja, početak vlatanja tj. kolenčenja, faza prvog kolenca. Kod useva pšenice to je izlazak iz bokorenja, faza vlatanja, kolenčenje, faza prvog ili drugog kolence. Siva pegavosti lista (Septoria spp.) se u pšenici najviše širi u periodu vlatanja.

Važno je da se bolest zaustavi u donjem delu biljke. Najvažnije je da se patogen ne popne na list zastavičar. On je nosilac prinosa i on mora ostati zelen i zdrav kako bi omogućio dobro nalivanje zrna.

Doze primene fungicida Bumper® P su 0,75–1 l/ha u zavisnosti od nivoa patogena i osetljivosti sortimenta.

Po stabilizaciji vremena i porasta temperature,  nastavićemo sa praćenjem zdravstvenog stanja useva ozimih strnih žita, sa ciljem davanja pravovremene preporuke za prvi fungicidni tretman preparatom Bumper® P,  kako bi na vreme zaštitili usev. 

Ratari, ukoliko volite svoje useve i poklanjate im pažnju, zaštite ih od napada. Imate rešenje na dohvat ruke. Bumper® P suzbija bolesti i štiti vaš usev.