DAN POLJA STRNIH ŽITA POLJOPRIVREDNO STRUČNE SLUŽBE POŽAREVAC

KOMPLETNU ZAŠTITU POVERILI KOMPANIJI ADAMA

Na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Požarevac, održan je Dan polja strnih žita, te su predstavljeni ogledi domaćih i stranih semenskih kuća. Kompletna zaštita na oglednom polju urađena je sa preparatima kompanije Adama. Ova godina za strna žita nije bila ni malo laka, međutim uz blagovremeno delovanje i kvalitetne preparate, ogled sada izgleda veoma dobro, kaže Jovan Jurišić iz požarevačke poljoprivredno stručne službe.

Naša uloga je bila da primenimo kompletnu zaštitu, da usevi budu što zdraviji, odnosno da pokažemo poljoprivrednim proizvođačima šta se može postići kada se primeni puna agrotehnika, kada se sva tretiranja urade kvalitetnim preparatima i blagovremeno,” kaže Jurišić.

Već u periodu između prvog i drugog kolenca pojavila se mrežasta pegavost ječma, a na pšenicama septorija. Te se moralo veoma brzo reagovati, kaže Jovica Jurišić, i to sa proverenim preparatom iz palete kompaniej Adama, a to je preparat Custodia.

Kod ječma je bila prisutna mrežasta pegavost, a na usevima pšenice septoria. Tretman smo radili na ječmu u fazi prvog kolenca, a pšenica u drugom. Primenili smo Adamin preparat Custodia, i rešili problem. Išli smo u dozi od jednog litra po hekatru,” dodaje Jurišić.

Dakle, u prvom tretmanu je primenjena Custodia. To je dvokomponentni preparat, koji ima dve aktivne materije iz potpuno različitih grupa. Prednost je to što te dve aktivne materije deluju na različite načine, te je mogućnost rezistentnosti itekako umanjena,” kaže dipl.ing. Ljubiša Pakalović, iz kompanije Adama.

KOROV TAKOĐE USPEŠNO REŠEN

Kada pričamo o borbi protiv korova, ono što je na ovim oglednim poljima pravilo problem jeste prisustvo galijuma.

Iz tog razloga herbicidni tretman urađen je sa preparatima kojima je dodat naš Domigan, pola litre po hektaru, koji izuzetno dobro deluje na galijum. Ta kombinacija rešava veoma uspešno korove u žitima,” ističe Pakalović.

Ono što se sada u atarima širom Srbije može videti, jeste poleganje žita, usled obilnih padavina i olujnih vetrova, međutim, na oglednim poljima u Požarevcu se i na to mislilo, te su stabljike odolele takvim nepovoljnim vremenskih uslovima.

Nije delovalo da ćemo ove godine morati raditi sa regulatorima, međutim obilne kiše i vetrovi su učinili svoje, ali mi na ogledima nismo imali problema, jer smo koristili preparat Trimaxx,” istiće Ljubiša Pakalović iz Adame.

NEOPHODNA MINIMUM DVA TRETMANA ŽITA

Brojni poljoprivredni proizvođači su ove godine izostavili drugi tretman protiv bolesti žita, te sada na parcelama imaju problema. Na ovim oglednim poljima su urađena dva tretmana, te su žita u veoma dobrom stanju.

“Korišćen je preparat Zamir, dvokomponentni preparat. Obe aktivne materije koje Zamir sadrži odlične su u borbi protiv fuzarijuma. Ove godine ćemo posebno videti prednosti Zamira, jer on deluje na sve tipove fuzarijuma,” ističu iz kompanije Adama.

Na ovim oglednim poljima urađena su i dva insekticidna tretmana, jer je prisustvo leme na zastavičaru primećeno nešto ranije, dok je u fazi cvetanja bilo lisnih vašiju i tripsa. U tu svrhu korišćen je Adamin preparat Lamdex® u dozi od 200 ml po hektaru.
Pšenica na danima polja
Pšenica na danima polja