Overslaan en naar de inhoud gaan
Cereals_photo
bij ADAMA

Stavento

Het gebruik van Stavento (folpet 500 g/l) in graangewassen mag gerust revolutionair worden genoemd. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is het middel al volop en met veel succes in gebruik. Het middel is nu ook in België en Nederland toegelaten voor wintertarwe en de verwachting is dat wintergerst snel zal volgen. ADAMA juicht de komst van folpet naar de Lage Landen natuurlijk toe. Ben je benieuwd naar onze adviezen rond de te gebruiken multi-site bij de verschillende behandelmomenten of heb je nog andere vragen over Stavento? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe folpet een impuls kan geven aan de gezondheid van graangewassen

Het hoeft geen nieuws te heten dat het werk van de teler blootstaat aan een groot aantal complicerende factoren. Denk hierbij aan Europese wetgeving, een constant veranderende vraag en allerlei sentimenten die er bij de bevolking leven. Dat zijn zaken waarin we samenleving in meer of mindere mate zelf de hand hebben, maar dat geldt niet voor alle uitdagingen.

Resistentie tegen bestrijdingsmiddelen is iets wat permanent aandacht vraagt. Wat heeft het voor nut om fungiciden te blijven gebruiken die geen noemenswaardige werking meer hebben? Hoe pak je schimmels in granen aan nu chloorthalonil in heel Europa niet meer gebruikt mag worden? Gelukkig bestaat er een middel dat precies in de ontstane behoefte voorziet: Stavento. Deze multi-site met de actieve stof folpet is onlangs toegelaten voor wintertarwe op de Belgische markt. In dit artikel vertellen we graag wat meer over de werking van Stavento en het grote nut ervan voor de graanteelt in de strijd tegen de schimmelziekte Septoriaook wel bekend als bladvlekkenziekte.

Van single naar multi-site en van chloorthalonil naar folpet

Een bestrijdingsmiddel dat zich op één aspect van de ziekteverwekker richt, is misschien tijdelijk zeer effectief maar past niet in een langetermijnstrategie.

Chloorthalonil: resistentie tegen het paardenmiddel

Chloorthalonil (of chlorothalonil) was jarenlang hét middel om septoria en andere schimmels te bestrijden in graangewassen. Als single-site fungicide richtte de stof zich uitsluitend op het stopzetten van de ademfunctie van de schimmelcellen. Tot ongeveer 15 jaar geleden deed het bestrijdingsmiddel zijn werk naar behoren en was men tevreden.

Helaas bleek dat schimmels resistent werden en liep de werking van fungiciden met chloorthalonil als actief element terug. Ook bleek de toxiciteit van de stof een negatieve uitwerking te hebben op dier en milieu. Chloorthalonil was geen zinvol en duurzaam bestrijdingsmiddel meer in de landbouw en het gebruik ervan werd in heel Europa verboden in 2020.

Stavento: uitgebalanceerde en toekomstbestendige bestrijding

Hoe anders is de werking van de actieve stof folpet. De multi-site heeft een drievoudige werking, in tegenstelling tot chloorthalonil. Folpet richt zich op de nucleus van de schimmelcel, wat celdeling tegengaat. Verder stopt het de energieproductie in de mitochondriën en werkt het ten derde in op de celwanden, wat de celontwikkeling stagneert. Omdat folpet op verschillende niveaus van de cel werkt, is er geen risico op resistentie en kan het middel blijvend worden gebruikt. Op deze manier wordt het voorkomen van Septoria tot een minimum teruggedrongen.

Tips rond het gebruik van Stavento

Stavento is de belangrijkste troef in de bestrijding van Septoria in graan. Om de werking van het middel te maximaliseren, is het verstandig om een combinatie te zoeken met single-site middelen, zoals triazolen en strobilurinen. Hierin bestrijdt folpet de Septoria en richten de single-sites zich op andere aspecten, waarbij resistentie geen probleem vormt. Hierbij dient de inzet van de single-sites bovenop de multi-site folpet aan te worden gepast aan het moment van behandelen. Het behandelplan is dan als volgt:

  • Stavento heeft een preventieve werking, daarom dient het ingezet te worden voordat Septoria manifesteert in het gewas;
  • bladbehandeling vroeg of wat later in april, afhankelijk van de strengheid van de winter;
  • aarbehandeling volgt eind mei;