Schone start met Ampera

21/3/2016

De ‘winter’ van 2015 / 2016 heeft de bladvlekkenziekte en roest volop kans gegeven om zich te handhaven in wintergranen. Op veel percelen wintertarwe zijn de symptomen van Septoria en gele roest makkelijk te vinden. Een T0-bespuiting met Ampera bestrijdt deze ziekten en zorgt voor een schone start, de basis voor een top-opbrengst.

De milde winters van de laatste jaren hebben ervoor gezorgd dat in Nederland de T0-bespuiting al behoorlijk is ingeburgerd. Vroege roest- en Septoria-aantastingen maken het ook nodig om op tijd een fungicide-bespuiting uit te voeren. Zo geeft u het gewas een schone start waardoor het zich optimaal kan ontwikkelen en bovendien de T1 en T2-bespuitingen beter tot zijn recht komen. Preventief toepassen van fungiciden op T1 en T2 (veelal gedaan met resistentie-gevoelige SDHI-fungiciden) geeft het beste effect. Daarnaast is een T0-bespuiting ook gunstig om de druk van sneeuwschimmel later in het seizoen te onderdrukken. Ampera (en dan met name de actieve stof prochloraz) werkt het beste tegen deze ziekte.

Met het opkomen van een nieuw type gele roest (het zogenoemde Warrior-type) zijn de resistentiecijfers tegen gele roest op de rassenlijst eigenlijk achterhaald geworden. Ook rassen die in voorgaande jaren een hoog resistentiecijfer scoorden kunnen al vroeg aangetast worden door gele roest. Een goede gewascontrole is daarom onmisbaar en een T0-bespuiting is in veel gevallen noodzakelijk. Onderzoek in de afgelopen jaren laat zien dat een T0-bespuiting met Ampera zelfs al bij lage ziektedruk een meeropbrengst geeft.

Advies

Adviesdosering van Ampera voor een T0-bespuiting (ruwweg: midden tot einde uitstoeling) is 1,5 L per ha. Ampera is als een EW (emulsie in water, dus vloeibaar) geformuleerd en daardoor zeer gebruiksvriendelijk en goed mengbaar met herbiciden.
graanziekten zichtbaar Ampera
Ampera momenten 430