Nederlandse Aardappel koploper

13/12/2016

Alweer de laatste blog van 2016. Wat gaat de tijd hard. Een paar weken geleden waren we nog druk met de aardappeloogst, maar nu zijn we alweer aan het voorbereiden voor seizoen 2017. In de tussentijd gebeurd er veel, o.a. op aardappelgebied.

Zo heeft de VVD in november een inventarisatie gemaakt van de knelpunten en uitdagingen waar de Nederlandse aardappelsector voor staat. Zeer goed dat de politiek zich inzet voor deze mooie sector waar Nederland wereldwijd bekend om staat. Een van de aandachtspunten is gewasbescherming in kleine teelten. Nu wordt aardappel in Nederland niet gezien als kleine teelt, maar het is goed dat de politiek zich zorgen maakt over de toelating van gewasbescherming. Wij merken dat het aantal actieve stoffen dat in Europa ‘onder druk’ staat, groeiende is. Denk bijvoorbeeld aan glyfosaat, linuron en isoproturon. Om toch een rendabele teelt te kunnen blijven uitvoeren, is het belangrijk dat we in de toekomst kunnen beschikken over een breed middelenpakket. Al is het alleen maar om resistentie problemen te voorkomen. Voor meer info over de 9 andere actiepunten in de inventarisatie: http://helmalodders.vvd.nl/uploaded/helmalodders.vvd.nl/files/5834ad172eea5/actieplan-nederland-pieperland.pdf 

Dit actieplan levert een bijdrage aan het behoud van innovatieve, hoogproductieve en een duurzame teelt van aardappelen.

Omdat wij bekend staan als kennisland op het gebied van aardappelen, was ik uitgenodigd om een bijdrage te leveren tijdens de lancering van Banjo Forte in Oekraïne. Geweldig om mee te maken, hoe er in het buitenland tegen Nederland aangekeken wordt. Oekraïne is een echt aardappelland. Jaarlijks produceert het meer dan 22 miljoen ton aardappels, waarmee het de vierde aardappelproducent ter wereld is. Met gemiddeld 136 kilo per hoofd van de bevolking zijn Oekraïners echte aardappeleters. Zij dulden slechts Wit-Rusland (181 kilo) en Kirgizië (143 kilo) voor zich. Nederland zit met gemiddeld 70 kilo aan verwerkte en onverwerkte aardappelproducten daar fors onder. Overigens produceren wij in Nederland een kleine 7 miljoen ton aardappels.

Eind oktober, hebben we onze jaarlijkse Talent bijeenkomst weer gehouden. Daarbij worden alle resultaten en ervaringen van afgelopen seizoen gedeeld tussen alle aardappelhandelshuizen en gewasbeschermings distributie. Toen we hier zes jaar geleden mee begonnen, zaten we met 5 man rond de tafel. Nu waren dat er al meer dan 30. Een teken aan de wand, dat de ontwikkeling doorgaat en men graag bereid is om onze Nederlandse pootgoedkwaliteit te bevorderen.
Volgende week mag ik nog een groep van 30 Duitse aardappeltelers ontvangen in Nederland. Ze willen graag alles weten over de bewaring van aardappelen. We zullen zeker stil staan bij de toepassing van Talent in pootgoedbewaring. Tevens zullen we een bezoek brengen aan de WUR en met Geert Kessel van gedachten wisselen over de toekomstige phytophthora situatie. We wachten daarbij met smart op de nieuwe phytophthora monitoring gegevens die we in het kader van EuroBlight hebben genomen afgelopen jaar.

Dat Nederland voorop loopt op aardappelgebied, bleek ook op Interpom. Deze internationale aardappelbeurs in Kortrijk, België, trok 20.000 bezoekers. Maar zeker de helft van de standhouders bestond uit Nederlandse bedrijven. Van handel tot mechanisatie en toeleveranciers. Mooi om te zien, dat er nog steeds nieuwe ontwikkelingen zijn. In de stands van HZPC en Agrico pronkten nieuwe aardappelrassen die moeten bijdragen aan een verbeterde kwaliteit en kwantiteit in de toekomst.

Ondertussen gaat het sorteerwerk ook gewoon door. De NAK heeft het keuringsbeleid mbt groeischeuren aangepast; inspelen op de huidige marktsituatie. Gelukkig valt de kwaliteit van het pootgoed mee en hoeven we er weinig uit te gooien. De tonnen vallen echter wel tegen, dus het sorteerwerk zal rond Oud-en Nieuw wel een heel eind klaar zijn.

Ik wens iedereen alvast Fijne Feestdagen en een goed aardappelseizoen 2017 toe! Of, zoals ze in Oekraïne zeggen: Vesoloho Vam Rizdva i Shchastlyvoho Novoho Roku! 


Olaf van Campen 9 December 2016

sorteren van pootgoed
sorteren van pootgoed
rassen op interpom
Rassen op interpom
Lancering Banjo Forte in Oekraine
Lancering Banjo Forte in Oekraine
blog Olaf van Campen Adama