Standaard

Europese MRL voor Captan

Zoals al eerder aangekondigd zullen de Europese MRL’s van captan worden verhoogt verhoogd voor appel en peer van 3 naar 10 mg/kg, voor braam en framboos van 10 naar 20 mg/kg en voor blauwe bes, aalbessen en kruisbes van 15 naar 30 mg/kg.
Standaard

Dit is nu van kracht geworden op 16 oktober 2016 en daarbij is gelijktijdig de residudefinitie aangepast. Gold voorheen alleen captan als actieve stof, vanaf nu is het captan plus de afbraakstof THPI, uitgedrukt als captan. In de praktijk betekent dit dat er hogere waardes zullen worden bepaald omdat de THPI wordt omgerekend naaruitgedrukt in 2x captan door het gehalte THPI met een factor 2 te vermenigvuldigen.

Rekenvoorbeeld: Op een monster appels wordt 3 mgr/kg captan gevonden en 2 mgr/kg THPI. Dan wordt de totale residu captan 3 + 2x 2 = 7mgr/kg en daarmee voldoet de partij aan de Europese MRL.

Door de verhoging van de MRL’s verwacht ADAMA in de praktijk geen overschrijdingen. De nieuwe normen gelden voor het fruit dat wordt geoogst vanaf 16 oktober 2016.