Trainen voor resultaat

13/9/2016

Afgelopen week hadden we in Emmeloord het jaarlijkse Tolsma-Grisnich “Pieperfestival”. Een week lang staat dan de aardappel centraal in de pieperhoofdstad van Europa. Een prachtige week met diverse optredens, bijeenkomsten, festiviteiten en natuurlijk gratis patat op zaterdag! Ook de Fish-Potato-Run (van Urk naar Emmeloord) van zaterdag was een succes met ruim 2000 deelnemers. De meeste deelnemers trainen een jaar lang om te proberen om de loop van 8 Engelse mijl binnen het uur te voltooien. Vanwege de hitte was dit een zware opgave en het resulteerde bij mij dan ook in 1.01.20. Jammer. Komende winter harder trainen en volgend jaar onder het uur!

Zo gaat het inmiddels ook met het rooien van het pootgoed. Een jaar lang wordt er hard ‘getraind’; geplant, bemest, beschermen van het gewas en uiteindelijk de oogst. Aardappels telen is net topsport. Maar ook hier spelen de omstandigheden een rol. Een koud voorjaar en slechte zetting laten momenteel een lage opbrengst zien. Niet alleen in pootgoed, maar ook de termijnmarkt van rond de €22 is een indicatie dat de opbrengsten in Europa niet helemaal mee vallen. Ondanks dat alle telers hard getrained hebben! Het was dit jaar bijvoorbeeld een flinke strijd om phytophthora te overwinnen.

Tijdens de Aardappeldemodag in Westmaas bleek ook weer dat de aardappelsector een vooruitstrevende sector is waarbij topprestaties geleverd moeten worden. Innoverende machines, nieuwe gewasbeschermingsmiddelen en nieuwe toepassingstechnieken. In onze Adama stand lieten we de Cyclomatic en de Resonator zien. Met beide vernevel apparaten kan Talent in de pootgoedcellen verneveld worden. Vooral het feit dat Talent een product is van natuurlijke oorsprong, was een aandachtspunt in Westmaas. Nefyto had dhr. Van Brouwershaven (Directeur Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit bij Ministerie van Economische Zaken) uitgenodigd en deze was ook erg onder de indruk van onze rol als gewasbeschermings producenten.

Bij Adama wordt er inmiddels weer hard ‘getrained’ voor volgend seizoen. Proeven worden ge-evalueerd, open dagen worden bezocht en winterpresentaties worden voorbereid. We gaan weer een nieuw jaar in met nieuwe uitdagingen. Met minder actieve stoffen, willen we samen met de distributie en telers toch weer een beter resultaat behalen. Dat wil een topsporter ook graag; ieder jaar beter en sneller worden. En volgend jaar wordt het Pieperfestival weer georganiseerd. Dan tezamen met het grote aardappelevenement Potato Europe. We hebben ons reeds aangemeld en de voorbereidingen zijn begonnen. We gaan proberen om ons ‘resultaat’ van 4 jaar geleden te verbeteren!

Vandaag staat er weer een oogst-dag gepland. De oogst van het pootgoed gaat voorspoedig. Het ras Victoria komt momenteel mooi naar binnen. Gelukkig zijn de aardappels snel droog. Want zilverschurft bestrijden bij inschuren is momenteel lastig. De beperking van imazalil maakt de aanpak van deze ziekte moeilijk. We zijn om 04.00 uur begonnen en stoppen rond de middag; temperaturen van boven de 30 graden is niet goed voor de kwaliteit van de aardappel. Kortom; de omstandigheden bepalen dus ook hier het uiteindelijke resultaat. Maar als je hard traint, dan komen de resultaten vanzelf!

blog Olaf van Campen September
blog Olaf van Campen September
blog Olaf van Campen Adama