Overslaan en naar de inhoud gaan
image not available

Vroeg starten cruciaal voor goede resultaten met Talent

Op dit moment is het meeste pootgoed gerooid.
image not available

In het algemeen prachtig binnengehaald, alhoewel droogte op sommige plaatsen voor een extra uitdaging zorgde om zonder beschadigingen van o.a. scherpe kluiten het product binnen te krijgen. De laatste percelen zullen de komende weken worden gerooid, gedroogd en gesorteerd gaan worden. Daarna zal een periode van bewaren aanbreken. Door de hoge temperaturen van de afgelopen weken zullen de knollen wederom vroeg kiemlustig zijn.

Vroeg starten is een must, streven moet zijn om begin november de Talent® bewaring aan te hebben. Afgelopen jaar hebben de Talent gebruikers die vroeg gestart zijn de mooiste resultaten behaald en minste tegenvallers in de rest van het bewaarseizoen. Geen onrustige partijen. Een soortgelijke situatie dient zich nu dus weer aan. Denk om luchtverdeling in de cel. Verschillende adviseurs hebben beschikking over een luchtsnelheidsmeter die gebruikt kan worden voor het doormeten van bewaarcellen. Ook Adama beschikt over zo’n luchtsnelheidsmeter. Bij twijfels? Vragen! Maak nu alvast een keuze hoe het pootgoed bewaard gaat worden.

Met Talent kunnen pootaardappelen zonder mechanische koeling langdurig kiemvrij bewaard worden bij een hogere temperatuur. Dit geeft minder kans op condens en temperatuurschommelingen. Daardoor minder vochtproblemen en minder kans op ontwikkeling van bewaarziekten zoals zilverschurft. Talent biedt tal van voordelen en kan tot aanzienlijke meeropbrengsten leiden (tot enkele honderden €/ha!).

Waarom Talent?

  • Hogere bewaartemperatuur met behoud van kwaliteit
  • Niet meer omstorten of voorkiemen
  • Meer stengels en knollen per plant
  • Gunstige maatsortering
  • Bewaarkosten vergelijkbaar met mechanische koeling
  • Duidelijke financiële meeropbrengst

Onderzoeksresultaten
De afgelopen jaren zijn er zeer veel onderzoeken, proeven en demo’s geweest met verschillende bewaarmethoden. Deze informatie m.b.t. rassen, is gebundeld in de Talent App die u gratis kunt downloaden.

Een voorbeeld van meerjarig rassenonderzoek is hieronder weergegeven. Aardappelhandelshuis HZPC heeft in 6 jaar tijd meer dan 120 rassen getest met 3 bewaarmethoden: Talent, mechanische koeling en een referent. Hiernaast vindt u de resultaten van de afgelopen 6 jaar. Binnenkort stellen we u weer op de hoogte van de nieuwste resultaten van 2016.