Un start perfect cu Kantik la cereale

Într-un an agricol atipic cu o toamnă prelungită, o iarnă blândă și o primăvară friguroasă, cerealele au îndurat condiții prelungite de stres și presiune constantă de boli. În majoritatea zonelor țării, atacurile de făinare și septorioză au fost întâlnite încă din toamnă, urmele acestor boli fiind vizibile și în această primăvară. Valul de frig și umiditea excesivă au întârziat lucrările agricole lăsând grâul și restul plantelor de cultură neprotejate și nefertilizate o perioadă mai lungă de timp. Aceste condiții impun aplicarea unui fungicid complex ce poate asigura un spectru extins de combatere și multiple moduri de acțiune asupra agenților patogeni.

Astfel, Adama oferă în premieră fungicidul Kantik 450 EC, produs testat cu succes și adoptat de fermierii din țările agricole importante precum Franța și Germania. Kantik este o formulare inovativă de trei substanțe active care și-au confirmat eficacitatea în lupta cu cele mai păgubitoare boli întâlnite în culturile de cereale de toamnă (făinarea, septorioza, ruginile, helmintosporioza și mai ales împotriva bolilor de colet precum Rhizoctonia.)

Rhizoctonia reușește să păcălească chiar și fermierii mai experimentați deoarece simptomele acestei boli nu sunt vizibile la suprafața solului. Această boală compromite sistemul radicular al plantelor încetinind absorbția apei și a elementelor nutritive din sol ducând la uscarea completă sau chiar frângerea tulpinii. Kantik previne apariția acestei boli prin acțiunea proclorazului, substanța activă cu cel mai bun efect de combatere asupra acestui tip de agent patogen.

Un alt punct forte al lui Kantik este concentrația mărită de substanțe active ceea ce îi premite să facă față cu brio chiar și în condiții de presiune ridicată. Formularea cu trei substanțe active din clase chimice diferite (triazoli, imidazoli și morfoline) fac din Kantik soluția ideală nu numai pentru controlul bolilor, ci și pentru prevenirea apariției rezistențelor, fenomen ce poate pune mari probleme fermierilor adepți ai tehnologiilor intensive. Un element cheie este fenpropidin, o substanță activă cu efect sistemic ce combate foarte bine făinarea. Fenpropidin este partenerul ideal pentru tebuconazol deoarece acționează printr-un mod diferit comparativ cu substanțele azolice astfel, acționeaza asupra bolii prin mai multe mecanisme asigurând un control mult mai bun.

Eficacitatea lui Kantik a fost confirmată și de directorul tehnic Adama Dan Maftei: “Am testat Kantik în mai multe locații și rezultatele au fost excelente. Comparat cu pricipalii competitori, Kantik a demonstrat un puternic efect curativ și în unele cazuri chiar și un efect eradicant vizibil. Fie că vorbim de o poziționare în T1 sau în T2, doza de 2,0 l/ha asigură o concentrație suficientă de substanță activă pentru a pune stop făinării, septoriozelor şi ruginilor chiar şi în cazul atacurilor mai puternice.”

Avantajele lui Kantik nu se opresc aici. Produsul este inclus în programul de loializare „Adama te premiază 2018” unde, în funcție de numărul de puncte acumulate, fermierii pot câștiga premii deosebite.