Mergi la conţinutul principal
Ziua Graului Baragan

Tehnologia ADAMA la Ziua Grâului Bărăgan 2021

Ziua Grâului Bărăgan
Ziua Graului Baragan

Actualizare 06.05.2021

Boli în cultura de cereale

Făinarea grâului (Eryshiphe graminis sin Blumeria graminis)- boala este des întâlnită în țara noastră, atacul variind în funcție de tehnologia de cultură și de condițiile agroclimatice.
Boala este recunoscută în cultură prin apariția unei pâsle albicoase prezentă pe ambele fețe ale frunzei ce în timp capătă un aspect de pulbere datorat conidiilor ce se formează. Spre sfârșitul perioadei de vegetație pe miceliul ciupercii apar puncte negre reprezentate de corpurile de fructificare, cleistotecile.
Apariția bolii este favorizată de îngrășămintele cu azot aplicate în doze mari, mai ales când nu sunt echilibrate cu fosfor și potasiu, de densități ridicate ale plantelor de cultură, semănatul în epoci timpurii și aplicarea de tratamente inadecvate pentru controlul bolilor.

Rugina brună (Puccinia recondita)- este cunoscută în țara noastră ca fiind cea mai păgubitoare (în medie se produc pierderi de producție de 4-10%) dintre rugini (față de rugina galbenă sau neagră). Comparativ cu celelalte tipuri de rugini, rugina brună este prima ce apare în cultură, din toamnă până la sfârșitul perioadei de vegetație.
Boala se manifestă prin apariția unor pustule de culoare brun-portocalie, cu dipunere neregulată pe suprafața limbului foliar cât și pe tulpini. Infecția este favorizată de nopțile reci și umede, iar în zilele cu umiditate redusă și vânt are loc dispersarea sporilor.
Combaterea ruginii brune se realizează prin utilizarea de soiuri rezistente, dezmiriștirea și arătura adâncă (ce distruge rezerva de uredospori din sol), aplicarea îngrășămintelor echilibrate tip NPK, evitarea semănatului timpuriu și tratamentele chimice.

Rugina galbenă (Puccinia striiformis)- este întălnită în toate zonele de cultură din țara noastră, atacul manifestându-se pe toate organele plantelor (excepție rădăcini).
Boala se manifestă prin apariția unor pustule galbene (ce conțin uredospori) poziționate între nervurile limbului foliar sub formă de șiruri. După o perioadă de timp apar și pustule negre, datorită dezvoltarii teleutosporilor. Puccinia striiformis este o specie autoică lipsită de stadiu ecidian, toate stadiile alternative fiind parcurse pe grâu fără a fi nevoie de specii de plante gazdă alternative.
Dintre cele 3 specii de rugină, cea galbenă este cea mai adaptată la temperaturi scăzute, uredospori fiind capabili să germineze sub zăpadă la temperaturi scăzute de 0 grade C.
Utilizarea de soiuri rezistente, dezmiriștirea și arătura, aplicarea îngrășămintelor echilibrate tip NPK, evitarea semănatului timpuriu și tratamentele chimice sunt principalele metode de combatere și prevenție.

Rugina neagră (Puccinia graminis) – ca și celelalte tipuri de rugini este des întâlnită, fiind răspândită în diverse regiuni ale țării. Simptomatologia bolii se manifestă prin apariția de pustule alungite ce confluează în striuri lineare mai ales pe paie și teci.
Agentul patogen, Puccinia graminis, este o specie heteroică și macrociclică, stadiul ecidian manifestându-se pe Berberis vulgaris (Dracilă) și/sau pe Mahonia aquifolium (Mahonie) iar stadiul cu uredospori și teleutospori pe grâu și/sau alte graminee.
Prevenirea și combaterea se realizează prin utilizarea de soiuri rezistente, distrugerea gazdelor intermediare din zonele de cultură (dracilă) și tratamentele fitosanitare.

Septorizoa frunzelor (Septoria tritici). În ultima perioadă, datorită intensificării agriculturii, frecvența bolii a crescut, în zonele de câmpie întâlnindu-se des Septoria tritici, iar la altitudini mai înalte (Transilvania) Septoria nodorum. Atacul de septorioză dăunează prin reducerea suprafeței de asimilare a frunzei, rezultând un spic slab dezvoltat a cărui maturitate este accelerată ducând la pierderi de până la 30-40%.
Simptomatologia bolii se manifestă prin apariția de pete ovale de culoare verde-gălbui, mai târziu forma acestora devine neregulată, delimitată de nervuri, iar culoarea se brunifică. În cadrul acestor pete apar picnidiile sub fomă de puncte de culoare neagră, frunzele uscându-se. Atacul se manifestă și pe spice cu posibilitatea de a trece pe cariopse. Infecția de pe boabe produce șiștăvirea acestora cu posibilitea de producere a infecțiilor cu picnidii.
Transmiterea agentului patogen se realizează prin resturile vegetale ale plantelor atacate, în cazul Septoria nodorum transmiterea se face și prin semințe infectate.
Pevenirea atacului se realizează prin respectarea epocii optime de semănat, evitarea semănatului timpuriu, aplicarea îngrășămintelor NPK în raport echilibrat (se evită excesul de azot), utilizarea de soiuri rezistente, tratamente fungicide aplicate la sămânță, tratamente cu substanțe chimice în combinație cu produse cu efect multi-site precum Phoenix.

Înnegrirea și îngenunchierea bazei tulpinei (Gaumanomices graminis)- Boala este des întâlnită în zonele de cultură intensivă, manifestându-se pe rădăcini. Plantele tinere afectate sunt distruse complet iar în cazul unui atac târziu are loc fenomenul de piticire si de reducere a gradului de înfrățire, la maturitate plantele bolnave produc spice albicioase și sterile.
Pe rădăcinile plantelor afectate se dezvoltă hifele ciupercii în timp extinzându-se și către baza tulpinii unde apar periteciile (fructificațiile ciupercii) sub forma unor puncte negre. Plantele atacate se smulg foarte ușor sau se frâng (îngenuncherea bazei tulpinei).
Prevenirea și combaterea boli se realizează prin efectuarea rotației, combaterea buruienilor graminee, arătura adâncă (se îngroapă resturile vegetale), fertilizarea corectă și echilibrată, în cazul irigării se aplică doze moderate de apă și respectarea epocii de semănat.

Actualizare 22.04.2021

Apariția în primăvară a unor pete de decolorare pe frunzele de cereale este în general un semn incipient a unei infecții patogene. În 80% din cazuri așa și este. Anul acesta, în unele ferme, apariția lor a marcat prezența unei viroze, boală ce odată instalată este imposibil de tratat.

Datorită secetei din anul 2020, culturile de cereale de toamnă au reprezentat sursa principală de apă pentru unele insecte, printre acestea și afidele. Înmulțirea rapidă a acestora și faptul că atacul este realizat preponderent sub formă de colonii, fac din afide, principalii vectori de transmitere a virozelor în culturile de cereale păioase.

Deși virozele precum: mozaicul dungat (Wheat streak mosaic virus) sau piticirea galbenă (Barley yellow dwarf virus) nu au tratament specific, vectorii de transmitere, afidele, pot fi eliminate într-un mod inteligent prin aplicarea produsului Mavrik 2 F.

Mavrik 2 F are în compoziție substanța activă tau-fluvalinat, un piretroid de sinteză unic, care are ca principale ținte: insectele cu aparat bucal pentru înțepat și supt (afide, tripși, ploșnițe etc.) dar și unele coloptere și lepidoptere. Formularea acestuia conferă stabilitate și rezistență la spălarea de către ploi, o perioadă ridicată de remanență și un efect rapid.

Aplicat preventiv sau la avertizare la cultura de cereale, Mavrik 2 F transformă afidele și virozele în istorie. Mavrik 2 F, protejază-ți cultura într-un mod inteligent!

Actualizare - tratament 1

Pe loturile demonstrative din comuna Cosâmbești, județul Ialomița, unde va fi organizată Ziua Grâului Bărăgan, a fost aplicată tehnologia ADAMA de protecție a cerealelor păioase.

Sezonul agricol actual debutează cu prime semne pozitive pentru culturile de cereale păioase și plante prășitoare. Cu toate că au fost fluctuații de temperatură în timpul iernii - început de martie, condițiile climatice au fost prielnice pentru dezvoltarea grâului. Datorită precipitațiilor adecvate încă din toamnă, în primăvară cultura s-a remarcat printr-un grad ridicat de acoperire a solului.

În multe zone din România, precipitațiile, împreună cu zăpezile târzii, au pus în dificultate fermierii ce au optat pentru erbicidarea de primăvară. În cadrul culturilor de la platforma “Ziua Grâului Bărăgan”, tehnologia aleasă a inclus în toamnă aplicarea erbicidului Trinity SC care a eliminat concurența pentru apă și elemente nutritive dintre grâu și buruieni.

Fermierul a declarat că este mulțumit de cum arată cultura în primăvară, mai ales că aceasta a intrat în rotație după rapiță, ceea ce predispune la îmburuienare. Deși protocolul de tratament prevedea și o erbicidare de primăvară, aceasta nu a mai fost necesară , erbicidul Trinity SC păstrând cultura curată de buruieni.

Eliminarea buruienilor din toamnă a avut ca efect secundar pozitiv limitarea dezvoltării agenților patogeni și a dăunatorilor care iernează în resturile vegetale, grâul neprezentând semne de atac sau infecție în timpul verificărilor. Condițiile agrometeorologice din această perioadă au stat la baza decizie de a aplica preventiv la început de aprilie produsele Kantik 450 EC și Lamdex Extra.

Fungicidul Kantik 450 EC are efect preventiv și curativ împotriva bolilor foliare: Septoria sp., Puccinia sp., Erysiphe graminis și este și eficient împotriva bolilor specifice de primăvară precum: Rhizoctonia, Pseudocercosporella herpotrichoides sau Gaumannomyces graminis.

Odată cu ridicarea temperaturilor, peste pragul de 12-15oC, majoritatea insectelor dăunătoare își încep activitatea. Aplicarea tratamentului insecticid în primăvară, cu produsul Lamdex Extra, a coincis cu apariția speciei Lema melanopa și depunerea pontei de către aceasta, reducând semnificativ pe viitor gradul de dăunare. Produsul este omologat la grâu si pe Afide (Aphis spp.), Tripși (Haplothrips tritici), Viermele roșu al paiului (Haplodiplosis marginata) și Musca suedeză (Oscinella frit).

Pentru optimizarea alungirii internodiilor și reducerea riscului de cădere se va utiliza regulatorul de creștere Ormet. Produsul pe bază de etefon, ce are ca efect direct îngroșarea paiului și scurtarea internodiilor și obținerea de plante viguroase, tolerante la frângere.

Un stadiu important în dezvoltarea culturii este reprezentat de apariția frunzei stindard, ce denotă finalizarea dezvoltării suprafeței de asimilare a plantei. Fiind ultima frunză dezvoltată, implicit cea mai tânără, potențialul de producție este corelat în mod direct cu menținerea acesteia lipsită de boli o perioadă cât mai îndelungată. Fungicidul Zakeo Xtra aplicat în T2 are ca scop principal protejarea acesteia și, datorită prezenței unei strobilurine în compoziția produsului cultura va beneficia și de efectul de înverzire. Prin acesta se prelungește perioada în care planta este verde, crescând acumularea de substanță uscată la nivelul boabelor și îmbunătățind producția.

Pentru menținearea calității boabelor, cultura trebuie protejată de atacul ploșnițelor. Este bine cunoscut faptul în urma înțepării boabelor de către acestea, sunt eliberate enzime ce au ca efect depolimerizarea proteinelor glutenului, ceea ce duce la deteriorarea calității produselor de panificație.

Pentru eliminarea acestui impediment se va utiliza insecticidul Mavrik 2 F. Produsul este unul de contact și ingestie cu acțiune translaminară. Substanța activă, tau-fluvalinat, este foarte eficace în special împotriva insectelor cu aparat bucal pentru înțepat și supt precum, tripși, afide și ploșnițe.

Cei mai buni fermieri merită să participe și anul acesta la unul dintre cele mai importante evenimente din agricultură – Ziua Grâului Bărăgan! În cele ce urmează vă vom povesti câteva lucruri despre tehnologia de protecție a plantelor pe care ADAMA le recomandă la evenimentul de anul acesta. La ADAMA ne mândrim cu unele din cele mai bune produse fitosanitare de pe piață destinate grâului și nu numai, care acționează eficient împotriva unui spectru mare de boli, buruieni și dăunători.

Evenimentul Ziua Grâului Bărăgan este organizat de APPR – Mândru că sunt fermier, iar pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați pagina Farm Forum: https://farmforum.ro/ziua-graului-baragan/

Data fotografiilor: 10.02.2021

Efect erbicid Trinity

Toamna: T0

Produs

Substanță/e

Doză

Perioadă

Trinity SC

40 g/l diflufenican +

300 g/l pendimetalin +

250 g/l clortoluron

2,0 l/ha

BBCH 10-13

De la răsărire pâna la 3 frunze

Lamdex Extra

24 g/kg lambda cihalotrin

0,3 kg/ha

BBCH 11-71

De la prima frunză până la apariția primelor boabe

Primele tratamente pentru cultura grâului se aplică încă din toamnă pentru a oferi un avantaj împotriva bolilor, dăunătorilor și buruienilor.

Erbicidarea din toamnă, pe lângă eliminarea concurenței dintre plante, ajută și la limitarea bolilor ale căror gazdă sunt buruienile.

Pentru combaterea eficientă a buruienilor dicotiledonate, dar și a celor monocotiledonate, erbicidarea se face cu Trinity SC, într-o singură trecere, la doza de 2,0 l/ha. Momentul optim de aplicare este de la răsărire, până la 3 frunze ale grâului.

Eliminarea în toamnă a vectorilor purtători de viruși (afidele) este realizată cu Lamdex Extra, în doză de 0,3 kg/ha. Produsul este omologat pentru aplicare împotriva Aphis spp, Haplotrips tritici, Haplodiplosis marginata, Lema melanopa și Oscinella frit. Produsul se aplică la avertizare în intervalul BBCH 11-71 (de la prima frunză până la apariția primelor boabe).

Primăvara: T1

Produs

Substanță/e

Doză

Perioadă

Concordia 306 SE

300 g/l 2,4 D +

6,25 g/l florasulam

0,4-0,6 l/ha

BBCH 12-32

De la două frunze până la două internodii

Leander 750 EC

750 g/l fenpropidin

0,750 g/l

BBCH 30-59

Începutul alungirii paiului până la apariția frunzei stindard

Kantik 450 EC

100 g/l tebuconazol +

200 g/l procloraz +

150 g/l fenpropidin

1,5-2,0 l/ha

BBCH 30-61

Începutul alungirii paiului până la începutul înfloririi

În cazul apariției buruienilor de primăvară datorată factorilor precum: umiditate ridicată, a temperaturii în creștere sau a fertilizării se recomandă aplicarea produsului Concordia 306 SE, în doză de 0,4-0,6 l/ha. Produsul are o fereastră de aplicare cuprinsă între 2 frunze ale culturii până la apariția celui de-al 2-lea internod, permițând întârzierea tatamentului în cazul umidității ridicate, combătând cu success buruienile dicotiledonate anuale și perene.

Combaterea bolilor în T1 este realizată cu Leander 750 EC și Kantik 450 EC, ambele produse acționând atât preventiv cât și curativ împotriva bolilor foliare precum: făinare (Erysiphe graminis), rugini (Puccinia spp.), septorioză (Septoria spp.).

Leander 750 EC se aplică în doză de 0,750 g/l iar Kantik 450 EC în 1,5-2 l/ha.

Primăvara: T2

Produs

Substanță/e

Doză

Perioadă

Zakeo Xtra

200 g/l azoxystrobin +

80 g/l ciproconazol

0,5 l/ha

BBCH 39-59

De la apariția frunzei stindard până la înflorit

Ormet

480 g/l etefon

0,75 l/ha

BBCH 37-45

Frunza stindard în curs de dezvoltare până în faza de burduf

Lamdex Extra

24 g/kg lambda cihalotrin

0,3 kg/ha

BBCH 11-71

De la prima frunză până la apariția primelor boabe

Pentru optimizarea alungirii internodiilor și reducerea riscului de cădere se utilizează Ormet în doză de 0,75 l/ha. Produsul este un regulator de creștere pe bază de etefon, ce are ca efect direct îngroșarea paiului și creșterea suprafeței foliare pentru a îmbunătați recoltatul.

Primăvara, datorită creșterii temperaturii, insectele si larvele acestora își fac apariția. Pentru a limita atacul se aplică un al doilea tratament cu Lamdex Extra la avertizare sau când a fost depășit pragul economic de dăunare.

Apariția frunzei stindard marchează momentul optim de aplicare a celui de-al doilea tratament fungic.

Produsul Zakeo Xtra este un fungicid complex cu două substanțe active ce are ca efect prelungirea stării de vegetație. Fungicidul se aplică în doză de 0,5 l/ha la apariția primelor simptome.

Primăvara: T3

Produs

Substanță/e

Doză

Perioadă

Seguris Era

150 g/l protioconazol + 125 g/l izopirazam

1 l/ha

BBCH 31-69

De la apariția primului internod până la sfârșitul înfloritului

Mavrik 2F

240 g/l tau-fluvalinat 0,2 g/l

BBCH 12-71

De la prima frunză până la apariția primelor boabe

Gibberella zeae, patogen ce produce Fusarium graminearum, provoacă anual pierderi de recoltă de 10%, prin sterilitatea spicelor, șiștăvirea boabelor dar și datorită căderii plantelor înainte de recoltare, în cazul unui atac la baza tulpinii. Pentru prevenție se recomandă aplicarea unui tratament cu fungicidul Seguris Era, în doză de 1 l/ha, pâna la sfâșitul înfloritului.
Pentru combaterea ploșnițelor și efectelor de denaturare a calității recoltei pe care acestea le au se aplică un tratament cu Mavrik 2F în doză de 0,2 l/ha odată cu depășirea pragului economic de dăunare.

      Martor netratat

      Tratat cu Trinity

      Ziua 01.04.2021