Mergi la conţinutul principal
Catalog 2021

Cum influențează agricultura de precizie producția agricolă

Soluțiile ADAMA 2021
Catalog 2021

Producția agricolă variază de la sezon la sezon și necesită decizii zilnice într-un efort constant de maximizare a beneficiilor și minimizare a eforturilor și resurselor folosite.

Din acest motiv e necesar, ca fermier, să-ți organizezi activitatea strategic, anticipând nevoile și problemele pe care le poți întâmpina, în funcție de perioada anului în care se află cultura.

Un plan dezvoltat în funcție de anumiți factori stabilește o ordine de lucru și ajută la păstrarea unui echilibru constant atât în ceea ce privește munca efectivă, cât și aspectele financiare ale producției, gândind cantitatea de materiale, echipament și forța de muncă necesare pentru o recoltă optimă.

Această provocare poate fi depășită cu ușurință atunci când utilizarea resurselor se face eficient și precis, pentru a evita costuri prea mari, cu ajutorul agriculturii de precizie.

Agricultura de precizie presupune folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile în procesul de producție agricolă, culegerea și analiza constantă a informațiilor legate de cultură atât înainte, pe parcursul procesului, cât și după ce acesta a fost finalizat pentru a obține informații clare și exacte, astfel maximizând rezultatele obținute în câmp.

Cei care practică acest tip de agricultură folosesc tehnologii moderne de gestiune pentru a obține informații detaliate, în timp real, asupra culturilor administrate și sunt atenți la optimizarea tuturor resurselor implicate. Dacă majoritatea agricultorilor se interesează doar de protecția muncii și a culturilor, agricultura de precizie aduce în atenția fermierului mediul și piața în care activează.

Gestionarea resurselor se referă, în cea mai mare parte, la gestionarea surselor de apă. În perioada de creștere a culturii este nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru o dezvoltare sănătoasă a plantelor, dar uneori asta poate fi dificil și poate duce la o recoltă slabă.

Respectarea legislației de mediu presupune utilizarea adecvată a produselor de protecție a plantelor, astfel încât zonele adiacente culturii să nu fie afectate.

În ceea ce privește piața, este necesară sistematizarea testărilor și examinărilor prin care trece produsul înainte de a fi lansat sau mutat din punct de vedere geografic.

De asemenea, sustenabilitatea este încurajată în rândul fermierilor și se referă la posibilitatea ideală de a utiliza resurse regenerabile în toate practicile agricole.

Însă, indiferent de factorii care influențează cultura, o recoltă care generează profit necesită o investiție de timp pentru adunarea informațiilor înainte și în timpul sezonului de recoltă. În acest scop s-au dezvoltat aplicații mobile, capabile să colecteze informații critice pentru agricultor, specifice și care scurtează drastic timpul investit în luarea deciziilor potrivite pentru o recoltă reușită.

Majoritatea programelor pentru agricultura de precizie permit crearea unui plan, oferă recomandări și, pe lângă schimbul de date cu echipamentul din teren, rețin informații și controlează costurile și veniturile. Cele inovatoare urmăresc și factori mai puțin evidenți precum felul în care acționează un produs de protecția plantelor, nivelul maxim de reziduuri ale produselor aplicate sau alte fenomene care afectează cultura.

Agricultura de precizie se dezvoltă treptat, astfel încât fermierul poate lua acum decizii punctuale, în timp real, modificându-și considerabil producția finală.

Un agricultor care face investițiile necesare de timp și resurse pentru a maximiza calitatea recoltei sale întotdeauna va căuta echilibrul perfect între cost și calitate. Și tocmai acest lucru îl transformă într-un agricultor de precizie.

Sursă: Joseph Russo, Precision Agriculture And The Not-So-Obvious Factors Affecting Production Decisions, www.precisionag.com