Ultimele trenduri din industria de protecție a plantelor
Creșterea pe piață a produselor de protecție a plantelor off-patent marchează începutul unei noi serii de inovații care rezolvă nevoile fiecărui fermier și duce agricultura la un nou nivel.
Dacă până acum câțiva ani această industrie era dominată de cei care livrau soluții patentate, recent, cea a produselor de protecție a plantelor off-patent a început să cunoască o pantă crescătoare.
Capacitatea companiilor de a introduce pe piață substanțe active noi a scăzut semnificativ în ultimele decade: de la o medie de 12,7 substanțe pe an în anii ‘90, 10,3 substanțe pe an în anii 2000, până la 7,3 substanțe active în anii 2010. Dificultatea lansării unui produs patentat încetinește rata de creștere a acestei industrii.
În schimb, producătorii de soluții off-patent își măresc productivitatea pentru a întâlni nevoile agricultorilor, la nivel global. Astfel, o parte a industriei care în 1995 avea sub 20% din piață, a depășit în 2012 pragul de 30%. Și aceștia sunt doar producătorii care oferă strict soluții off-patent. Luându-i în considerare și pe cei care dețin ambele tipuri de produse, atât patentate, cât și nepatentate, procentul pe care aceste produse îl dețin pe piața de protecție a plantelor crește semnificativ.
Accesul pe piață a produselor noi, off-patent, poate fi mai rapid decât al celor patentate, însă ambele tipuri de produse trec prin filtre legislative foarte stricte pentru a-i garanta utilizatorului siguranța deplină.
Indiferent de tipul produsului, companiile investesc tot mai mulți bani în eficientizarea acestor sisteme legale și științifice, dar și în studiile referitoare la eficacitatea soluțiilor.
Inovația nu se rezumă doar la cercetare, dezvoltare și prezentare, ci continuă cu implementarea specifică nevoilor agricultorilor, care doresc soluții simple, pentru a le înlesni munca și îmbunătăți recoltele. În funcție de aceste criterii se orientează apoi spre diferite companii.
Iar companiile de succes sunt cele care reușesc să se apropie de fiecare agricultor, să-l asculte și să se adapteze cerințelor pieței cu produse calitative la prețuri rezonabile.
Însă inovarea nu se oprește aici. Fermierii încep să colaboreze cu furnizori care oferă altfel de beneficii, precum reducerea numărului de aplicări ale unui produs, aplicarea acestuia într-o manieră sigură și ușoară sau chiar modalități de finanțare convenabile ambelor părți. Astfel, preocuparea principală a companiei se împarte între produs și îndrumarea agricultorului către decizii informate și investiții inteligente.
Față în față cu produse similare, fermierii aleg produsul care le face viața mai ușoară. Spre exemplu, dacă până acum aplicarea unui tratament presupunea utilizarea unui echipament voluminos și greu, Adama a dezvoltat soluții care se pot aplica în hainele de muncă, cu o simplă mască de protecție.
De asemenea, formulele noi ale produselor off-patent pot conduce către descoperirea unui alt tip de utilizare, cum ar fi un erbicid să fie folosit și ca fruit-thinner.
Produsele off-patent pot, de asemenea, să fie combinate pentru a genera soluții noi pe piață: utilizarea unui singur produs care conține două substanțe active elimină un întreg ciclu de aplicare, ușurând munca, și combate buruienile care dezvoltă o rezistență la formulele standard.
În concluzie, piața produselor off-patent este în plină schimbare și companiile care reușesc să țină pasul cu evoluția acesteia vor avea succes. Diferența constă însă în relația cu agricultorul, bazată pe soluții orientate către diminuarea efortului și maximizarea eficienței. Soluții adaptate situației lui. Soluții simple.
Sursă: Ignacio Dominguez, Chief Commercial Officer Adama Agricultural Solutions, Innovation beyond the ai: trends in off-patent crop protection, www.agra-net.com, (2015)