Mergi la conţinutul principal
Vizunea ADAMA de viitor

Soluții inovatoare și sustenabile pentru protecția plantelor, în calitate de lider pe piață, susținute de tehnologii noi de formulare

Vizunea ADAMA de viitor
Vizunea ADAMA de viitor

″Portofoliul nostru diferențiat de produse se bazează pe tehnologiile noastre de formulare brevetate, care servesc drept platformă pentru dezvoltarea de produse noi, sustenabile. Acestea includ tehnologii care optimizează performanța produsului și livrarea substanței active către țintă, prin soluții personalizate”, a declarat Sugata Roy, Head of Global Formulations and Delivery Technologies ADAMA, într-un interviu recent acordat AgroPages.

El a vorbit, de asemenea, despre valorile ADAMA, despre viziunea și investiția companiei în cercetare și în dezvoltarea formulării, despre procesul de producție și aplicarea automatizării și inteligenței artificiale în formulare și producție, despre tehnologiile de formulare inovatoare și strategiile de dezvoltare a produselor și multe altele.

 

Ce ne puteți spune despre valorile ADAMA, prezența globală și avantajele competitive ale companiei?

În calitate de lider de piață, ADAMA oferă soluții inovatoare și sustenabile pentru protecția plantelor, pentru a simplifica și rezolva provocările cu care se confruntă fermierii în întreaga lume. Folosirea tehnologiilor noastre avansate de formulare ne permite să optimizăm eficacitatea și aplicabilitatea portofoliului nostru de substanțe active inovatoare.

Pe piața actuală, un avantaj competitiv vine din maximizarea eficacității substanțelor active existente prin amestecuri și formulări inovatoare. Portofoliul nostru de peste 300 de substanțe active este probabil cel mai complex din industrie. Acestea sunt elementele care stau la baza formulărilor noastre inovatoare și diferențiate, care combat buruienile, insectele dăunătoare și bolile din culturi.

Procesul nostru de dezvoltare se bazează pe informațiile pe care le adunăm de la fermieri și de la partenerii noștri, astfel încât ne asigurăm că produsele noastre abordează cele mai presante provocări cu care se confruntă aceștia, atât din perspectiva agribusiness-ului, cât și în ceea ce privește cadrul de reglementare și consumatorii – toate acestea reprezentând medii complexe, aflate în continuă schimbare. 

Aplicăm diferite tehnologii de formulare, unice, dezvoltate - și de multe ori brevetate de ADAMA - pentru a aborda aceste nevoi, și în același timp căutăm să îmbunătățim continuu impactul substanțelor active și să oferim produse superioare. 

Obiectivul cercetării și dezvoltării produselor noastre este de a crește tot mai mult protecția oferită plantelor, cu grijă pentru asigurarea stabilității produsului, pentru siguranța mediului, pentru respectarea normelor de protecție a muncii și pentru calitatea și compatibilitatea amestecurilor. Rezultatul constă în soluții mai sustenabile pentru fermieri, care susțin dezvoltarea afacerilor partenerilor ADAMA.

Produsele ADAMA sunt disponibile în 100 de țări, compania având o prezență activă în 50 de țări, 4 centre avansate de cercetare și dezvoltare pe 3 continente și 22 de unități de producție și aprovizionare în întreaga lume.

 

Care sunt strategiile de integrare și dezvoltare a produselor ADAMA și inițiativele corespunzătoare? Prezentați-ne portofoliul diferențiat de produse.

Strategia noastră de integrare și dezvoltare a produselor vizează un parcurs complet, de la idee până la lansare. Portofoliul nostru complex de substanțe active ne permite să oferim cele mai bune soluții de pe piață prin integrarea corectă a substanțelor active pentru o anumită nevoie, care, alături de inovația în formulare, conduce la abordarea diferențiată. Aceasta include identificarea acelor caracteristici ale produsului de care fermierii au cea mai mare nevoie, testarea mai multor combinații pentru fiecare substanță activă prin prototipare sistematică și apoi dezvoltarea amestecurilor care sunt promițătoare și eliminarea celor care nu sunt. Apoi luăm soluțiile inovatoare și efectuăm teste pe teren pentru a explora mai bine adevăratele capacități ale fiecărei formulări și pentru a selecta varianta optimă pentru producția și înregistrarea pe scară largă.

Portofoliul nostru diferențiat de produse se bazează pe tehnologii de formulare brevetate, care servesc drept platformă pentru dezvoltarea de produse noi, sustenabile. Acestea includ tehnologii care optimizează performanța produsului și livrarea substanței active către țintă prin soluții personalizate.

 

Ați putea prezenta o privire de ansamblu asupra stadiului cercetării și dezvoltării în procesul de formulare, asupra producției și aplicabilității soluțiilor ADAMA și asupra facilităților și capabilităților relevante? Care sunt provocările și contramăsurile din timpul procesului?

Cea mai mare provocare pentru o companie din domeniul protecției plantelor precum a noastră este să găsească modalități de a asigura hrana pentru populația mondială în creștere, rămânând în același timp sustenabilă și minimizând impactul pe care produsele sale îl pot avea asupra mediului și asupra oamenilor. Acest lucru ne motivează să ne adaptăm formularea, cercetarea și dezvoltarea și procesele de producție, astfel încât să putem livra produse care îmbunătățesc randamentul și sunt mai bune pentru fermieri și pentru întreaga lume. Principalele unități de producție ale ADAMA se află în Israel, China și Brazilia.

Agenda noastră privind dezvoltarea și extinderea formulărilor se bazează pe utilizarea coformulanților sustenabili, împreună cu tehnologii și procese de fabricare a formulărilor eficiente din punct de vedere energetic, care au o amprentă de carbon redusă. Toate dezvoltările noastre trec printr-o fază riguroasă de testare a conceptelor, care acoperă diferite tipuri de formulări posibile, solvenți, adjuvanți și integrări cu diferite tehnologii de fabricație.

Producem multe substanțe active de la zero și facem diverse experimente pentru a testa modalități de a spori siguranța și de a reduce impactul asupra mediului. Avem echipe care se concentrează pe sinteza chimică, GLP (Bune practici de laborator) și chimie analitică, precum și facilități pilot pentru sinteză.

Deținem, de asemenea, laboratoare de formulări de ultimă generație în Israel, India, China și Brazilia, avem facilități pilot de formulare dedicate și o echipă specializată pe ingineria proceselor. Am construit instalații de testare biologică și sere în mai multe locuri, ca parte integrantă din dezvoltarea procesului de formulare.

Echipa noastră globală de dezvoltare și cercetare pe teren a produselor este în permanent contact cu echipa de formulare. Am prevăzut acest proces de comunicare robust pentru a facilita feedback-ul din teren cu privire la eventualele lacune și la performanța prototipurilor de formulare încă din stadiile incipiente de dezvoltare.

Omologarea produselor reprezintă o altă provocare pentru industria noastră. Reglementările complexe privind testarea și documentarea produselor de protecție a culturilor, care sunt diferite de la o țară la alta, pot fi o barieră importantă în demersul introducerii pe piață a produselor noi și eficiente. Avem o vastă experiență în omologarea de produse noi și putem depăși aceste bariere, astfel încât produsele noastre să ajungă cât mai repede la fermieri.

 

Ce ne puteți spune despre aplicarea automatizării și a inteligenței artificiale în procesul de formulare și producție ADAMA?

Cele mai multe dintre unitățile noastre de producție de formulări sunt prevăzute cu control automatizat, încă de la încărcarea precisă a materiilor prime, și sunt implementate mai multe verificări și măsuri automate în timpul procesului pentru a asigura sănătatea și securitatea în muncă și calitatea produsului. De altfel, calitatea produsului este o prioritate maximă pentru noi și de aceea, pe lângă controlul strict al calității materiilor prime, există o serie de parametri critici de control al procesului care sunt monitorizați în condiții stricte, în mod continuu, în timpul producției.

Eforturile noastre în ceea ce privește folosirea inteligenței artificiale sunt concentrate în principal pe asigurarea calității și în acest scop colaborăm cu mai multe institute/ organizații de top. Inteligența artificială învață din seturi vaste de date generate pentru fiecare tip de formulare din ciclurile de producție anterioare, concentrându-se pe coformulanți critici și pe parametrii de control al procesului, care pot avea un impact potențial major asupra calității produsului.

 

Ați putea evidenția tehnologia de formulare inovatoare și caracteristicile speciale ale acesteia? Ne puteți prezenta câteva tehnologii care accelerează inovarea în formulare? Povestiți-ne despre câteva cazuri de succes în dezvoltarea de formulări bazate pe diferite scenarii de aplicare și nevoi ale pieței.

Suntem mândri de tehnologiile inovatoare de formulare pe care le-am dezvoltat.

Tehnologia Asorbital® optimizează pătrunderea în frunzele de cereale pentru o protecție de lungă durată. Aceasta cuprinde o combinație unică de coformulanți protejată prin brevet pentru a îmbunătăți absorbția fungicidelor selectate și pentru a permite o mobilitate sistemică excelentă a substanței active prin plantă către locurile de acțiune. Este baza pentru o serie de produse care sunt disponibile spre vânzare în Europa sau care se află în diferite faze ale procesului de omologare. Un exemplu este fungicidul nostru Soratel™, care îmbunătățește controlul bolilor la rapiță și grâu cu 13-20% în comparație cu formulările existente ale aceleiași substanțe active.

Tehnologia Sesgama™ se bazează pe un agent surfactant polimeric unic protejat de brevet, dezvoltat în laboratoarele noastre de cercetare și dezvoltare. Permite suspensii cu sarcină mare care sunt de obicei dificil de stabilizat, formând baza pentru produse care sunt ușor de utilizat, au o amprentă mai mică asupra mediului și reduc costurile de ambalare și transport. O serie de produse Sesgama™ vor fi lansate în următorii ani.

Tehnologia TOV® este o platformă tehnologică unică de formulare pe bază de ulei pentru livrarea optimizată a amestecurilor de substanțe active cu diferite moduri de acțiune. Două formulări cu tehnologia TOV® de mare succes sunt deja disponibile pe piața braziliană și alte câteva formulări sunt în curs de dezvoltare, și se așteaptă să fie disponibile pentru fermieri în următorii 1-3 ani.

Tehnologia Rainfast este o tehnologie unică de livrare protejată prin brevet, combinată cu inovația de formulare, pentru a susține rezistența la ploaie. Acest lucru îmbunătățește retenția și demonstrează o performanță îmbunătățită a fungicidelor de contact. Tehnologia a fost implementată și testată cu succes în mai multe produse ADAMA care sunt în prezent în curs de omologare și dezvoltare.

Pe lângă aceste tehnologii existente, lucrăm la mai multe platforme de formulare viitoare care au avantaje distincte în ceea ce privește eficacitatea biologică, performanța fizică și profilul de sustenabilitate.

 

Ați putea împărtăși unele modificări ale cerințelor pieței, reglementărilor și politicilor, respectiv tehnologiilor de aplicare pe piețele țintă ADAMA? Care sunt strategiile de dezvoltare a produselor ca răspuns la aceste schimbări?

Ne aflăm pe o piață care este mereu în schimbare în ceea ce privește reglementările și politicile, cerințele și așteptările pieței și tehnologiile de aplicare în sine. Pentru a ține pasul cu aceste schimbări, ne asigurăm că ascultăm întotdeauna fermierii, partenerii și organismele de reglementare din întreaga lume, care ne informează despre nevoile lor.

Factorii care influențează procesul de cercetare și dezvoltare a produselor țin, de exemplu, de noua legislație și de interesul pieței pentru soluții mai sustenabile. De mai bine de un deceniu, ADAMA pune accentul pe tehnologiile de formulare și pe plan secundar pe descoperirea de noi substanțe active, prin urmare încă de atunci angajăm cercetători cu abilități specifice și investim în tehnologii, laboratoare și echipamente de ultimă generație necesare pentru a realiza acest lucru. Tendințele industriei în ceea ce privește reducerea descoperirii de substanțe active, interzicerea anumitor substanțe active existente și standardele mai ridicate de sustenabilitate susțin abordarea noastră strategică în privința formulării cu scopul de a furniza produse mai eficiente și de ultimă generație, care provin din substanțe active existente.

Următoarea generație de inovații practice constă în „amestecarea” înțeleaptă a substanțelor active existente și generarea de formulări noi și unice pentru o performanță îmbunătățită și în același timp în dezvoltarea de noi tehnologii pentru livrarea acestor formulări cu mai multă acuratețe către țintă. Aceasta este agricultura de precizie, care obține un efect mai mare cu mai puține resurse, pe care o considerăm viitorul în ceea ce privește protecția plantelor. Și, după cum puteți vedea din tehnologiile menționate mai devreme, acesta este unul dintre punctele noastre forte la ADAMA.