Hoe werkt Brevis?
De actieve stof metamitron verstoort de photosyntese voor een periode van een tot drie weken, afhankelijk van het aantal toepassingen en de dosering. Omdat er minder koolhydraten worden gevormd onstaat er competentie tussen de vruchten onderling en met de scheuten. De kleinere, minder sterke vruchten blijven in groei achter en zullen vervroegd vallen. De andere component in Brevis bevat Calcium, een belangrijke component voor kwaliteitsverbetering maar draagt ook bij aan de gewasveiligheid in de zo gevoelige periode na de bloei.
Wie ontdekte de technologie?
Uit onderzoek door oa Byers in 2002 werd aangetoond dat photosyntese remmers (oa metamitron) vruchtdunning kunnen stimuleren. Al langer was bekend dat het beschaduwen van fruitbomen ca 3 weken na volle bloei de vruchtrui bevorderen. Uiteindelijk is Brevis verder ontwikkeld door het onderzoeks team van het fruit research station in Jork (DE) en heeft ADAMA de toepassing als vruchtdunner gepatenteerd.
Wat betekent de naam Brevis?
Na toewijzing van het patent heeft ADAMA het nieuwe product de toepasselijke merknaam Brevis (kort in latijns) gegeven. Toepasselijk omdat “kort” van toepassing is op de relatief korte werkingsduur en de korte wachttijd.
Hoe effectief is Brevis?
In meer dan 300 proeven en met de ondersteuning van de beste experts in vruchtdunning over de hele wereld vertoonde Brevis de meest uniforme en consistente vruchtdunning in vergelijking met de commerciele standaard. Zelfs in landen waar Carbaryl nog wordt gebruikt heeft Brevis een meerwaarde door zijn sterke werking. Door de onafhankelijkheid van de temperatuur op het moment van toepassing en de mogelijkheid voor een 2e behandeling is Brevis zeer flexibel inzetbaar.
Wat maakt Brevis uniek?
Vanwege de unieke combinatie van hoge effectiviteit, gewasveiligheid en kwaliteitsvoordelen voor de teler. Brevis is geen hormoon en heeft een uitstekend toxicologisch profiel, is veilig voor bijen en nuttige insecten en laat geen residue achter in het fruit.
Hoe wordt Brevis toegediend?
De werkzame stof is beperkt systemisch en wordt via het blad opgenomen. Een goede depositie is van belang omdat op de delen die niet goed geraakt worden er geen werking zal zijn. De toelatings proeven zijn uitgevoerd in watervolumes tussen 1000 en 1500 L/ha. Bij gebruik van moderne apparatuur met een optimale verdeling kan het watervolume omlaag. Brevis moet op droog blad worden toegepast en is regenvast na 2 uur.
Wanneer en waar wordt Brevis ontwikkeld en geregistreerd?
In 2013 kreeg Brevis een toelating in Servie. In de zuidelijke zone van Europa was Italie in 2014 het eerste land met een registratie, gevolgd door Griekenland. In dat jaar werd ook in Zwitserland en Israel een toelating afgegeven. In 2015 zullen na Spanje, Frankrijk en België registraties volgen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Onderzoek loopt in US, Japan, Zuid Amerika, Australie en Nieuw Zeeland.
Hoe veilig is Brevis?
Door zijn uitstekende toxicologisch en eco-toxicologisch profiel, geen belangrijke label beperkingen, korte re-entry periode en veiligheid voor nuttige insecten past Brevis in een IPM schema. Dankzij Brevis kan het aantal vruchtdunnings toepassingen verder omlaag.
Kan ik een deel van de boom behandelen?
Uit proeven is gebleken dat Brevis werkt op het deel van het gewas dat in contact is gekomen met het product. In sommige gevallen is het nodig om voor de 2e toepassing alleen het bovenste deel van de boom te behandelen. Juist boven in de boom blijven soms teveel vruchten te klein en is een correctie noodzakelijk.
Kan Brevis de scheutgroei remmen?
Deze vraag komt voort uit het feit dat de vruchtgroei wordt geremd op een moment dat ook de scheutgroei volop bezig is. We hebben in vele proeven bij zowel appels als peren op het PCF gedurende 4 jaar de scheutgroei gemeten aan het eind van het groeiseizoen. Zelfs met de dubbele dosering werd er geen afname geconstateerd. Brevis kan dus niet als scheutgroeiremmer worden gebruikt.
Kan ik Brevis mengen?
In proeven in 2014 is Brevis gemengd met Merpan/Captan en bitterzout. De mengbaarheid was goed maar in een proef in 2015 in peer werd dunning versterkt. Er is meer onderzoek nodig naar deze effecten en voorlopig raden wij aan om geen combinaties met meststoffen te maken. Gebruik met of na olie of oliebevattende producten kan eveneens een versterkte opname geven met negatieve gevolgen. Ook bij gebruik van opname bevorderende uitvloeiers raden wij een interval aan minimaal 7 dagen.
Hoe belangrijk is het weer na Brevis?
Bij donker weer met hoge nachttemperaturen werkt Brevis het sterkst. Dit komt omdat er minder assymilaten worden gevormd die ook nog eens sneller afbreken. Omgekeerd zal bij zonnig weer en lage nachttemperaturen het omgekeerde ontstaan. Deze condities spelen mee bij de beslissing om de bespuiting eventueel te herhalen.
Kan het dunnende effect voorspeld worden?
Adama is bezig met de ontwikkeling van een speciale meter die de mate van photosynetische stress kan meten. Er wordt gewerkt aan een model waarmee kan worden voorspeld of een 2e toepassing nodig is en in welke dosering. De eerste resultaten zijn hoopvol en we verwachten over een of twee jaar daarmee op de markt te komen.