Gå til hovedindhold
lus og mariehøns larve

Update i marken om skadedyr

Der er ingen skadedyr at finde i markerne nu, dog skal der holdes øje for ikke at miste udbytte.
lus og mariehøns larve

Det er vigtigt at holde nøje øje med afgrøderne, og ud fra iagttagelser af angreb, skadetærskler og det aktuelle vejr, at bestemme, hvorvidt der er brug for at bekæmpe skadedyrene.

• Brug kun et middel en enkelt gang pr. sæson, mod samme skadedyr i samme mark, for at undgå udvikling af resistens

• Bland ikke forskellige insektmidler - men skift mellem midler med forskellige virkemekanismer

• Tjek skadetærskler for skadedyrene

• Vurdér altid vejret. 

Plantetal betyder meget for skadetærsklen

Det er blevet langt mere almindeligt at vælge et lavt plantetal i vinterraps - mange satser på at ”nøjes med” 15-20 planter pr. kvadratmeter.

Når der kun er få planter pr. kvadratmeter, kommer en væsentlig større andel af udbyttet fra sideskuddene fremfor fra hovedskuddet. Typisk vil få rapsplanter pr. kvadratmeter betyde, at kun cirka 15 procent af udbyttet stammer fra hovedskuddet, mens de resterende cirka 85 procent stammer fra sideskuddene. Rapsplanterne vil i langt højere grad kunne kompensere for angreb af glimmerbøsser end i en situation, hvor hovedskuddet leverer størstedelen af udbyttet.

Med andre ord bliver skadetærsklen for angreb af glimmerbøsser højere jo færre planter, der er pr. kvadratmeter.

Stadig færre aktivstoffer

Udviklingen går i retning af, at der bliver stadig færre aktivstoffer med forskellige virkemekanismer til rådighed inden for insektmidlerne. Derfor er det væsentligt at bruge skadetærsklerne som rettesnor for en indsats. Det er nemlig også sådan, at jo oftere, et middel benyttes, jo større risiko er der for at opbygge resistens hos de skadedyr, der skal bekæmpes.

Så brug midlerne med omtanke!

Se filmen med Hans Jørgen Hansen fra ADAMA 

 

https://youtu.be/UD7E9dvIid4

 

Kontakt Niels Jacob Jakobsen - Account Manager Denmark & Norway E-mail adresse: niels.jakobsen@adama.com Telefon: +45 2 01 86 01 7

Kontakt Lars Kruse Andersen - Account Manager Denmark & Sweden E-mail adresse: lars.andersen@adama.com Telefon:+45 51 24 90 70