Ugrás a tartalomra
adama

SYMETRA SC

új kategória a repce virágzáskori gombaölőszeres védelmében
adama

Az ADAMA Hungary Zrt. idén új termékkel jelentkezett a repce virágzáskori gombaölőszer piacán. Az alábbiakban a partnerek részéről leggyakrabban felmerülő kérdésekre szeretnék válaszolni.

Mi az új termék összetétele és mi különbözteti meg a piac hagyományos szereplőitől?

A SYMETRA SC a Syngenta általa repcére kifejlesztett gombaölőszer, amely két hatóanyagot, a strobilurinok közé tartozó azoxistrobint és az SDHI csoportba tartozó izopirazamot tartalmazza. A jelenleg legnagyobb piaci részesedéssel bíró versenytárs termékek vezér hatóanyagai ezen csoportok egyikébe tartoznak, jellemzően egy azollal vagy más csoportba tartozó anyaggal kiegészítve. A két csoport kombinációja a magyar piacon már bizonyított. A SYMETRA az SDHI csoport újabb fejlesztésű tagját tartalmazza, egy új, innovatív adjuváns rendszerrel. Nem csak az fontos azonban, hogy mit tartalmaz a termék, hanem az is, hogy mit nem. A SYMETRA SC azolmentes kombináció. Az Európai repcetermesztés trendje, hogy virágzáskor kerüljük az azolokkal történő permetezést, főleg, ha a gombavédelmet rovarvédelemmel kombináljuk. Ennek oka, hogy az azol tartalmú gombaölőszerek az egyébként méhekre nem jelölésköteles rovarölőszerekkel együtt kijuttatva bizonyos körülmények esetén a méhekre veszélyt jelenthetnek.

Mivel új termék hazánkban, állnak rendelkezésre üzemi tapasztalatok a SYMETRA SC-ről?

Hazánkban valóban újdonság, Németországban viszont már két éve piacon van, - AZIZA néven - és nagy népszerűséget és komoly piaci részesedést ért el. A német gazdák számára a repce rendkívül fontos növény, amit nagy odafigyeléssel termesztenek, és magas termésátlagokat érnek el. A SYMETRA SC hatóanyagainak tudása közismert, de ez önmagában kevés a jó termékhez. Ugyanilyen fontosak azok a különleges minőségű segédanyagok, amelyek a hatóanyagok növényen való megtapadását, terülését és felszívódását biztosítják. A SYMETRA SC adjuváns rendszerét a repcéhez optimalizálták, kizárólag repcében van engedélye, egyedi minőségét a német gazdák tapasztalatai is alátámasztják.

Miért gondolja, hogy a SYMETRA új kategóriát jelent a repce gombaölőszer piacon?

A termékben lévő két hatóanyag csoportjáról köztudott, hogy a gombák elpusztításán túlmenően a növények életfolyamataiba is beavatkoznak. Zöldítő, juvenilizáló, végső soron termésnövelő hatásuk van. Valójában a repce virágzáskori gombaölős permetezésének nem csak az a célja, hogy elpusztítsa a gombákat, hanem a termésnövelés is. A SYMETRA hatósági engedélyezési eljárása során ezt a hatást is vizsgálták és igazolták. Nem csak a cégünk által szerkesztett marketing kiadványaink, hanem a SYMETRA esetében elsőként a hivatalos engedélyokirat is tartalmazza a „termésnövelő” hatást. Tudjuk, hogy betegségektől mentes repceállomány a valóságban nincs. De ha lenne, a SYMETRA-val lepermetezni akkor is megtérülő beruházás, tisztán az élettani hatásáért.

Végezetül minden igényes repcetermesztő gazdának javaslom, hogy próbálja ki saját körülményei között a SYMETRA-t, mert a személyes tapasztalatot semmi sem helyettesíti. Kívánok minden repcetermesztőnek sikeres gazdálkodást!

Balczár Zoltán

ADAMA Hungary Zrt. RM