Ugrás a tartalomra
adama

Gyomirts most a nyugodt tavaszért – az Adama megoldása a kalászosok őszi gyomirtására

2023
adama

Éghajlatunk változása révén egyre nagyobb jelentőséggel bír az őszi gyomirtás a kalászos kultúrákban. Az előző aszályos évhez képest, az idei csapadékosabb és enyhébb időjárás kedvez a gyomnövények fejlődésének és gyorsabb terjedésének. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ősz egyre hosszabb, a telek pedig enyhébbek és rövidebbek melynek következtében egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul, és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell.

Az őszi gabonákat egyre korábban és alacsonyabb vetőmagnormával vetjük melyek érzékenyen reagálnak a korai őszi gyomosodásra. Az ősszel kelő kétszikűek (pl. árvacsalán-fajok, mezei árvácska, székfű-fajok, tyúkhúr, veronika) pedig erős fertőzés esetén szőnyegszerűen beborítják a talajt (1.kép), ezzel elnyomják a gabonaállományt, nehezítik a bokrosodást. Az egyszikűek előretörése folyamatos tendenciát mutat, a nagy széltippan mára az egyik legjelentősebb gyomnövénnyé vált a gabona táblákon.

1.kép

Az elvárt mennyiségi és minőségi termés eléréshez fontos a gyomkonkurencia korai kikapcsolása, ezáltal biztosítva a kezdeti fejlődési időszak zavartalanságát, kedvezőbb tápanyag és vízfelvételét, az állomány biztonságosabb áttelelését, jobb kondícióját tavasszal. Az ősszel elvégzett herbicides kezelés a munkaszervezés szempontjából is nagy jelentőséggel bír, a gazdálkodók mérsékelni tudják a tavaszi munkacsúcsot.

Az őszi gyomirtás mellet szól még, hogy tavasszal kevésbé hatékonyan tudunk védekezni az ősszel csírázó gyomnövények ellen, mivel a növényvédőszerek hatóanyagaira a korai fenológiai stádiumukban a legérzékenyebbek. A magról kelő kétszikű gyomok 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles állapotban, amikor még nincsenek túl a gyökérváltáson. 

Az ADAMA őszi gyomirtási technológiájának alapköve a Legato Trio (2. kép), mely megfelel a korszerű őszi búza termesztés technológia elvárásainak. Egyik legnagyobb előnye a gyomkonkurencia korai kikapcsolása mellett, hogy jelentős tartamhatással is rendelkezik, ehhez azonban elengedhetetlen a kezelést követő két héten belüli bemosó csapadék.

2.kép

A három, eltérő oldékonyságú hatóanyag (diflufenikán, klórtoluron és pendimetalin) jelenléte következtében a termék szélsőséges csapadékviszonyok mellett is biztosítja a hatékony működést. Bár a gyomnövények a hatóanyagokat levélen keresztül is felveszik, de a Legato Trio talajon keresztüli hatása a meghatározó.

A termék használata mellett szól még, hogy nincs utána utóvetemény hatás (vontatott csírázás, lassú növekedés) melyet a tavaszi herbicides kezelések okozhatnak aszályos időjárási körülmények között, így az intenzív és gyorsan cserélődő kultúrák esetén sem jelentkezik probléma az alkalmazása során.

A Legato Trio alkalmas ősszel korai vagy posztemergens kezelésekre, de preemergensen alkalmazva, közvetlen a vetés után kelés előtt ugyanolyan hatékony. Rugalmas felhasználást biztosít mivel relatív alacsony hőmérsékleten is megfelelően fejti ki a hatását, azonban a kezeléseket a gyomnövények megfelelő fejlettségi állapotához kell időzíteni.

Az utóbbi években a fentiek okán egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit, melyben az ADAMA úttörő szerepet vállalt a Legato Trio-val.

Írta: Kanizsai Dorottya