Ugrás a tartalomra
Klartan

Klartan 24 EW – A méhek védelmében

2024
Klartan

A kártevők elleni védekezés valamennyi termesztett kultúra esetében, az egyik legfontosabb növényvédelmi technológiai elem. Egy ilyen típusú kezelés, szigorú technológiai fegyelmet, és komoly szakmai odafigyelést igényel annak érdekében, hogy a kultúrnövényeket támadó kártevőket elpusztítsuk, mindezt a hasznos élőszervezetek (rovarok) megkímélése mellett.

Az általuk végzett sikeres beporzás ugyanis a legfőbb érdeke a gazdáknak is a termőföldeken. Ahhoz, hogy ez sikeresen megvalósuljon, az integrált növényvédelmi szemlélet (IPM) betartására, valamint a méhekre nem jelölésköteles rovarölőszerekre van szükség.

Az ilyen típusú megbízható és hatékony készítmények száma folyamatosan csökken, elsősorban a hatóanyag kivonások, valamint a már kialakult rezisztencia miatt. A kihívás tehát adott, ami az idő előrehaladtával egyre csak fokozódik.

Az ADAMA erre a kihívásra, egy jól ismert, egyedülálló hatóanyag (tau-fluvalinát) tartalmú rovarölő készítményt, a Klartan 24 EW-t ajánlja, ami szántóföldi és kertészeti kultúrákban, számos kártevő ellen tud megoldást biztosítani.

A különböző kultúrák közül, érdemes külön figyelmet fordítani a gabonafélékre, melyek bár nem mézelő növények, a háziméhek, a vadméhek és a magányos méhek is látogatják ezeket a táblákat pollengyűjtés céljából. Virágzásukkor, ezért olyan rovarölő anyagokat kell használni, nappal a méhek jelenlétében, amelyek nem bántják őket.

A gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab, tritikálé) virágzása során a méhek tömeges jelenlétének ugyan kicsi az esélye, de semmiképp sem nulla! Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt is, hogy évről évre ezek a kultúrák 1 -1,5 millió hektárt tesznek ki országos viszonylatban a vetésszerkezetben, a jelentőségük kulcsfontosságú, így még felelősségteljesebben kell a technológiát megválasztani. Éppen ezért, a méhek kíméletét szem előtt tartva, a virágzás időszakában megjelenő poloskák, levéltetvek, és a legveszélyesebb ellenség, a vetésfehérítő lárvái és imágói ellen, a Klartan 24 EW a legbiztonságosabb és leghatékonyabb megoldás.

A Közös Agrárpolitika (2023-2027) keretein belül választható Agro-Ökológiai Programban (AÖP) a növényvédelem során az engedélyokirat alapján, méhekre kifejezetten vagy mérsékelten veszélyes, illetve kockázatos besorolású növényvédőszerek használata tilos. A Klartan 24 EW rovarölőszer méhekre nem jelölésköteles, ennek köszönhetően az AÖP gyakorlata során, használatával +1 pontot lehet szerezni.

A Klartan 24 EW 240 g/l tau-fluvalinátot tartalmazó, szintetikus, rezisztenciatörő piretroid rovarölőszer, vizes olajemulzió formulációban. Hatásmechanizmusa eltér a megszokott piretroid hatóanyagoktól, ezért az azonnali taglózó hatás mellett, felszívódva a növények kutikulájába 5-7 napos tartamhatással is rendelkezik. A hatóanyag erősen kötődik a viaszréteghez, ezért jól ellenáll a szélsőséges időjárásnak, és lassabban is bomlik le. Ezen tulajdonsága biztosítja, a szívókártevők elleni jobb hatékonyságot.

Ne feledje, a Klartan 24 EW:

 

„Kíméletlen a kártevőkkel, kíméletes a hasznos szervezetekkel szemben!” 

 

További információért keresse területi kollégáinkat, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra.

Juhász György