Ugrás a tartalomra
klartan

KLARTAN 24 EW: Méhekre nem jelölésköteles megoldás a repcefénybogár ellen

2024
klartan

Az elmúlt hetek kifejezetten enyhe időjárásának köszönhetően, az őszi káposztarepce fejlődése is látványosan felgyorsult, a növények jelenleg zöldbimbós fenológiai állapotban vannak.

Ennél a fejlettségnél válik első számú kártevővé a repcefénybogár (Meligethes aeneus), melynek imágói tartósan 14 °C fölött kezdik meg betelepülésüket a repcetáblákra. A károsítást főként az imágók okozzák a bimbók átrágásával, mivel táplálkozásukhoz virágport fogyasztanak, így kártételük kevesebb megtermékenyült becőtömeget eredményez. Növényenként, már 3-5 imágó jelenléte indokolttá teszi a rovarölőszeres védekezést, amit ismételni kell, ha a megjelölt kártevőmennyiség újra megtalálható.

 A repce az egyik legvonzóbb növény a mézelő méhek és más beporzó rovarok számára, ezért a legbiztonságosabb megoldás, ha a repcekártevők ellen méhekre nem jelölésköteles rovarölőszerrel védekezünk.

A repcefénybogár elleni küzdelem egyik leghatékonyabb, és legjelentősebb, hatóanyaga a tau-fluvalinát (KLARTAN 24 EW), amely lehetővé teszi a virágzó repce védelmét zöldbimbós állapot után is, hiszen méhekre nem jelölésköteles megoldás.

A KLARTAN 24 EW 240 g/l tau-fluvalinátot tartalmazó, szintetikus, rezisztenciatörő piretroid rovarölőszer, vizes olajemulzió formulációban. Hatásmechanizmusa eltér a megszokott piretroid hatóanyagoktól, ezért az azonnali taglózó hatás mellett, felszívódva a növények kutikulájába 5-7 napos tartamhatással is rendelkezik. A hatóanyag erősen kötődik a viaszréteghez, ezért jól ellenáll a szélsőséges időjárásnak, és lassabban is bomlik le.

A KLARTAN 24 EW őszi káposztarepcében egy vegetációban kétszer használható fel 0,2 l/ha dózisban.

 

Fotók: Juhász György, Hajdú-Bihar megye, Esztár