Ugrás a tartalomra
adama

Kukorica gyomirtás

a legkorszerűbb technológiával
adama

Mit takar manapság a korszerű technológia kifejezés? Miért fontosak a HPPD gátló hatóanyagok a gyomirtásban? Milyen termelői igényeknek kell ma megfelelni egy kukorica gyomirtó szer kifejlesztésekor? Egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a termesztéstechnológiában rejlő tartalékainkra, hiszen üzemi szinten a kukorica terméspotenciáljának csupán egyharmadát használjuk ki.

A termesztéstechnológia kiemelten fontos tényezője a gyomirtás. A preemergens kijuttatásnak nyilván rengeteg előnye van, de az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett késői poszt technológia, amely akár 20%-ot is el tud vinni a kukoricatermésből. Tudatosan ki kell használnunk az elérhető legkorszerűbb megoldásokat, hiszen rendelkezésünkre állnak azok a herbicidek, amelyek okszerű használatával segíthetjük a kedvezőbb terméspotenciál kihasználását.

Az első igénycsoport a termelők részéről, hogy hatékony megoldást kapjon a problémájára, ami magában foglalja, hogy a talajon és a levélen keresztül is érvényesítse a herbicid hatását azért, hogy az általunk kívánt korai poszt szegmensben is hasson. Ennek a hatásnak tartósnak, de nem túl hosszúnak kell lennie, hiszen ha túl hosszú, akkor utóvetemény-korlátozás alá eshet bizonyos esetekben, ugyanakkor rövid sem lehet, mert akkor gyengül a hatékonyság. Ezt ma egyetlen hatóanyag nem tudja megoldani, hiszen egyrészt nem bővelkedünk teljesen új hatóanyagokban, másrészt a rezisztenciát is menedzselni kell. A rezisztenciamenedzseléshez az is hozzátartozik, hogy lehetőség szerint a kijuttatott készítmény hatóanyag kombináció legyen, különben gyorsan kialakulhatnak azok a folyamatok, amelyek elősegítik a rezisztencia vagy tolerancia tulajdonságok kialakulását a gyomokban. A kukorica kímélése is egyre fontosabb feltétel. A látens fitotoxicitást alig-alig vesszük észre, de ha pontosan kimérnénk, akkor tízezer forintos veszteségekkel számolhatnánk. A számításba jöhető hatóanyag-csoportok között azonban annak is egyre nagyobb jelentősége van, hogy különböző stressz helyzetekben – mint kedvezőtlen időjárási körülmények, megkésett permetezés vagy éppen fajtaérzékenység – se okozzanak terméskiesést. A csapadékfüggetlenség igénye a teljesen preemergens technológiák korlátai miatt a korai posztemergens szegmensbe alkalmazható termékek irányába fordította a fejlesztők figyelmét. Ennek megfelelően az ADAMA fejlesztő mérnökei olyan hatóanyag kombinációt dolgoztak ki, amely megbízható választ tud adni az említett igények kielégítésre, így idén új kukorica gyomirtó szerrel, a Sulcotrek®-kel (04.2/572-1/2016. NÉBIH). jelenik meg a piacon.

A Sulcotrek® egy triazinos kombináció, hatóanyaga a sulcotrion 173 g/l; illetve a terbutilazin 327 g/l. Akészítmény megfelel a ma elérhető legkorszerűbb technológia elvárásainak, vezérhatóanyaga a sulcotrion a növények (HPPD) enzimjét gátolja, amely szuperszelektivítást és széles hatásspektrumot biztosít. A sulcotrion, az egyik leghatásosabb HPPD gátló, kizárólag az ADAMA portfoliójában található meg, amelynek előnyei közül a tartamhatása (a korai posztemergens szegmensben), az utóvetemény megválasztását nem korlátozó tulajdonsága, néhány különösen nehezen irtható gyom (pl. köles) elleni kiemelkedő hatása érdemel kitüntető figyelmet.

A kukoricanövény fejlettségétől függetlenül magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles fejlettségi állapotában javasolt az alkalmazása. Széles hatásspektrumának köszönhetően, többek között: köles, muhar, parlagfű, libatop, napraforgó árvakelés, csattanó maszlag, szerbtövis varjúmák, szőrős disznóparéj ellen is hatékony.

Hatásfokozás céljából a készítmény tapadásfokozó anyaggal kombinálható, illetve az egyszikűek elleni gyomirtó spektrumot bővítendő, pendimetalin hatóanyaggal való kiegészítés javasolt.

 

Balczár Zoltán
régió menedzser
ADAMA Hungary Zrt.