Ugrás a tartalomra
adama

Kukorica gyomirtás

a legkorszerűbb technológiával
adama

Mit takar manapság a korszerű technológia kifejezés? Miért fontosak a HPPD gátló hatóanyagok a gyomirtásban? Milyen termelői igényeknek kell ma megfelelni egy kukorica gyomirtó szer kifejlesztésekor? Egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a termesztéstechnológiában rejlő tartalékainkra, hiszen üzemi szinten a kukorica terméspotenciáljának csupán egyharmadát használjuk ki.

A termesztéstechnológia kiemelten fontos tényezője a gyomirtás. A preemergens kijuttatásnak nyilván rengeteg előnye van, de az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett késői poszt technológia, amely akár 20%-ot is el tud vinni a kukoricatermésből. Tudatosan ki kell használnunk az elérhető legkorszerűbb megoldásokat, hiszen rendelkezésünkre állnak azok a herbicidek, amelyek okszerű használatával segíthetjük a kedvezőbb terméspotenciál kihasználását.

Az első igénycsoport a termelők részéről, hogy hatékony megoldást kapjon a problémájára, ami magában foglalja, hogy a talajon és a levélen keresztül is érvényesítse a herbicid hatását azért, hogy az általunk kívánt korai poszt szegmensben is hasson. Ennek a hatásnak tartósnak, de nem túl hosszúnak kell lennie, hiszen ha túl hosszú, akkor utóvetemény-korlátozás alá eshet bizonyos esetekben, ugyanakkor rövid sem lehet, mert akkor gyengül a hatékonyság. Ezt ma egyetlen hatóanyag nem tudja megoldani, hiszen egyrészt nem bővelkedünk teljesen új hatóanyagokban, másrészt a rezisztenciát is menedzselni kell. A rezisztenciamenedzseléshez az is hozzátartozik, hogy lehetőség szerint a kijuttatott készítmény hatóanyag kombináció legyen, különben gyorsan kialakulhatnak azok a folyamatok, amelyek elősegítik a rezisztencia vagy tolerancia tulajdonságok kialakulását a gyomokban. A kukorica kímélése is egyre fontosabb feltétel. A látens fitotoxicitást alig-alig vesszük észre, de ha pontosan kimérnénk, akkor tízezer forintos veszteségekkel számolhatnánk. A számításba jöhető hatóanyag-csoportok között azonban annak is egyre nagyobb jelentősége van, hogy különböző stressz helyzetekben – mint kedvezőtlen időjárási körülmények, megkésett permetezés vagy éppen fajtaérzékenység – se okozzanak terméskiesést. A csapadékfüggetlenség igénye a teljesen preemergens technológiák korlátai miatt a korai posztemergens szegmensbe alkalmazható termékek irányába fordította a fejlesztők figyelmét. Ennek megfelelően az ADAMA fejlesztő mérnökei olyan hatóanyag kombinációt dolgoztak ki, amely megbízható választ tud adni az említett igények kielégítésre, így idén új kukorica gyomirtó szerrel, a Sulcotrek®-kel (04.2/572-1/2016. NÉBIH). jelenik meg a piacon.A Sulcotrek® egy triazinos kombináció, hatóanyaga a sulcotrion 173 g/l; illetve a terbutilazin 327 g/l. Akészítmény megfelel a ma elérhető legkorszerűbb technológia elvárásainak, vezérhatóanyaga a sulcotrion a növények (HPPD) enzimjét gátolja, amely szuperszelektivítást és széles hatásspektrumot biztosít. A sulcotrion, az egyik leghatásosabb HPPD gátló, kizárólag az ADAMA portfoliójában található meg, amelynek előnyei közül a tartamhatása (a korai posztemergens szegmensben), az utóvetemény megválasztását nem korlátozó tulajdonsága, néhány különösen nehezen irtható gyom (pl. köles) elleni kiemelkedő hatása érdemel kitüntető figyelmet.A kukoricanövény fejlettségétől függetlenül magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles fejlettségi állapotában javasolt az alkalmazása. Széles hatásspektrumának köszönhetően, többek között: köles, muhar, parlagfű, libatop, napraforgó árvakelés, csattanó maszlag, szerbtövis varjúmák, szőrős disznóparéj ellen is hatékony.Hatásfokozás céljából a készítmény tapadásfokozó anyaggal kombinálható, illetve az egyszikűek elleni gyomirtó spektrumot bővítendő, pendimetalin hatóanyaggal való kiegészítés javasolt.

 

Balczár Zoltán

régió menedzser

ADAMA Hungary Zrt.