Ugrás a tartalomra
adama

Merpan 80 WDG: Időszerű a csonthéjasok (meggy) monília elleni védelme

2024
adama

A megszokotthoz képest bő három héttel előrébb jár az időjárásunk. A szeszélyes március, amely enyhe tavaszias, olykor csapadékos, mégis hűvös éjszakákkal van jelen, ideális körülményeket biztosít a csonthéjasok moníliájának (Monilia laxa) a terjedéséhez.

Ez a kórokozó a meggyen (Prunus cerasus) képes a legnagyobb pusztítást okozni. Napjainkban a meggyfák folyamatosan bontják szirmaikat, hamarosan teljes virágba borulnak. A meggy hosszan virágzása szintén kedvez a moníliának, mert hosszabb ideig talál fertőzésre alkalmas virágrészt.

A monília elleni védekezést már fehér bimbós állapotban meg kell kezdeni felszívódó + kontakt gombaölőszerekkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően célszerű ismételni, pl. teljes virágzásban, sziromhulláskor, majd a terméskötődés után közvetlenül.

 Az ADAMA erre a célra, egy kihagyhatatlan, és kiváló kontakt hatású, (kaptán) hatóanyagú készítményt a Merpan 80 WDG-t javasolja, mely széles hatásspektruma mellett, jó esőállósággal is rendelkezik. Hatóanyaga, a gombák sejtlégzésének gátlásával fejti ki gombaölő hatását.

A készítmény meggy kultúrában egy vegetációban háromszor használható fel. A lehető legjobb hatás-kifejtés érdekében, kijuttatásához apró permetlé cseppképzés javasolt. Dózisa: 1,5 – 2 kg/ha.

 

Fotók: Juhász György, Hajdú-Bihar megye, Hajdúdorog