Ugrás a tartalomra
adama

Technológia váltás Legato Trio-val

2021
adama

 

A gabonák őszi gyomirtása melletti legfőbb érv a tavasszal nehezen irtható nagy széltippan és a tavaszi munkacsúcs csökkentésének igénye volt. A technológia terjedését gátolta a szűk szerválaszték, a viszonylag magasabb költségszint, a hosszabb finanszírozási igény, a csekélyebb mértékű őszi gyomosodás és a már-már „hagyománnyá” vált tavaszi gyomirtás.

Az őszi gyomirtási technológia megjelenése óta sok körülmény változott, melyek egyre jobban igazolják annak létjogosultságát. Az egyik legfontosabb tényező a nagy széltippan, amely a legutóbbi országos gyomfelvételezés adatai alapján, a búza ranglistán a 3. helyen szerepelt. Ezzel az őszi búza legfontosabb egyszikű gyomnövénye volt és azóta is folyamatosan terjedőben van, szőnyegszerűen borítva a búzatáblákat (pl.: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye stb.)

A termesztésben lévő búzafajták és technológiák is nagyot változtak (pl.: hibrid búza terjedése). Ezek jellemzője, hogy alacsony tőszámmal és viszonylag korai vetésidővel termesztjük őket, ami a korai gyomosodásnak kedvez.

A technológia létjogosultságát az is igazolja, hogy az ősszel kelő gyomnövények ellen tavasszal kevésbé hatékonyan tudunk védekezni, ezért a kezeléseket már ősszel érdemes elvégezni, amikor a legérzékenyebb fejlettségi stádiumban támadhatók a gyomfajok. A hatékony és eredményes búzatermesztés kritikus eleme a gyomkonkurencia korai kikapcsolása.

Napjaink egyik legnagyobb növénytermesztési kihívása az időjárási szélsőségek hatásainak csökkentése. Az elmúlt hat év csapadék eloszlásait figyelembe véve, a március, az április és a május eleje (az intenzív növekedés időszaka, szárba indulás, zászlóslevél kiterülés) a legszárazabb, ezzel szemben a július, a betakarítás időszaka a legcsapadékosabb. (1. Ábra) Az időjárás e szélsőségei mind a termés mennyiségét, mind a termés minőségét negatívan befolyásolják.

Ezen tényezők együttesen a technológia szemléletváltás irányába mutatnak.

 • a korai vetésidővel (szeptember vége) az időjárás negatív hatásai mérsékelhetőek
 • az őszi gyomirtással a tavasszal nehezen irtható őszi gyomok (pl.: veronika félék, viola, árvacsalán, tyúkhúr) és a széltippan okozta korai gyomosodás kiküszöbölhető
 • a tavaszi munkacsúcs csökkenthető

Az ADAMA őszi gyomirtási technológiájának alapköve a Legato Trio, mely megfelel a korszerű őszi búza termesztés technológia elvárásainak.

A Legato Trio:

 • használatával a rezisztencia kialakulásának veszélye csökken, mivel összetevői közül egyik sem tartozik a szulfonilurea hatóanyagcsoportba, szemben a legtöbb kalászos gyomirtó, a leggyakoribb kukorica gyomirtók, valamint egyéb kultúrák gyomirtó szereivel.
 • különböző oldékonyságú hatóanyagai, szélsőséges csapadékviszonyok mellett is biztosítják a hatékony működést (2. Ábra)
 • relatív alacsony hőmérséklet esetén (8⁰C) is hatékony
 • három eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag
 • kiváló hatékonyság magról kelő egy- és kétszikű gyomok, különösen a búza legfontosabb egyszikű gyomnövénye, a széltippan ellen
 • hosszú hatástartam
 • kiváló talajhatás
 • nincs utóvetemény korlát
 • elmarad a tavaszi gyomirtás okozta stressz

További információkért keresse régió menedzserét, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra.

1. ábra

2. ábra