Hoppa till huvudinnehåll
Vintersäkra sprutan – Din guide till smidig start på vårbruket 2024

Vintersäkra sprutan – Din guide till smidig start på vårbruket 2025

Nu när vinterkylan närmar sig är det dags att se över dina maskiner och förbereda dem inför nästa säsong – och det gäller särskilt din växtskyddsspruta. Genom att vintersäkra sprutan ordentligt nu, slipper du obehagliga överraskningar när vårbruket sätter igång och du kan säkerställa att sprutan fungerar optimalt.
Vintersäkra sprutan – Din guide till smidig start på vårbruket 2024

Här är 5 viktiga tips för att underhålla och vinterförvara din växtskyddsspruta på rätt sätt:

1. Rengör sprutan noggrant både in- och utvändigt

Det är viktigt att rengöra sprutan ordentligt för att förhindra att gamla rester från växtskyddsmedel påverkar sprutningen nästa säsong. Se till att göra detta på en säker plats och använd lämpliga rengöringsmedel och rent vatten.

2. Ta bort munstycken och filter – och kolla så att allt är i gott skick

Montera av alla munstycken och filter och rengör dem noggrant. Passa även på att kontrollera att inga delar är slitna eller skadade, så att allt är i ordning inför nästa säsong.

3. Förvara manometern frostfritt

Ta bort manometern och förvara den på en frostfri plats för att förhindra att vätska rinner ut och att manometern skadas under vintermånaderna.

4. Använd antifreeze för att skydda mot frostskador

Fyll på preparatpåfyllaren med antifreeze frostskydd och kör igenom hela systemet – både tanken och pumpen. Spruta ut en del genom rampen så att inget vatten blir kvar i systemet som kan frysa och orsaka skador på slangar och kranar. Detta gäller särskilt om sprutan inte kan förvaras frostfritt. En annan bra idé är att ha en frostvakt i kemrummet för att säkerställa att temperaturen aldrig går under noll, vilket kan orsaka skador på kemikalier eller utrustning.

5. Kontrollera oljan i pumpen och lufttrycket i däcken

Slutligen, kontrollera att oljenivån i pumpen är korrekt och att däcken har rätt lufttryck. Detta förebygger onödigt slitage och säkerställer att sprutan är redo att användas när våren kommer.

Funktionstest och underhåll av växtskyddssprutor

För att säkerställa att din växtskyddsspruta fungerar optimalt och uppfyller säkerhetskraven, måste den genomgå ett funktionstest minst vart tredje år. Nya sprutor får användas i upp till tre år utan godkännande, men därefter krävs ett test för att säkerställa att sprutan är kalibrerad och effektiv. Funktionstest utförs av utbildade funktionstestare, certifierade av Jordbruksverket.

Tänk på att efter funktionstestet behöver du själv registrera besiktningsprotokoll på Jordbruksverkets hemsida

Regelbundet underhåll och funktionstester förlänger sprutans livslängd och gör det lättare att få i gång den inför varje säsong. En väl genomgången spruta är inte bara bra för maskinen utan också för både din säkerhet och miljön.

Vill du ha hjälp med underhållet? På Jordbruksverkets hemsida finns en checklista för ”Egen teknisk översyn”, som baseras på tillverkarnas rekommendationer, nationella säkerhetskrav och de krav som måste uppfyllas vid funktionstester.

https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ovr537.html

Get in