Ugrás a tartalomra
adama

Sultan Top

a repce őszi gyomirtója
adama

 

A sikeres növénytermesztést alapvetően öt tényezőhatározza meg. A termőhelyés az ehhez választott, oda illő fajta, a megfelelő agrotechnikaés tápanyag gazdálkodásés végül, de nem utolsó sorban a növényvédelem. Ez fokozottan igaz a sikeres repce termesztésre és talán nem meglepő, ha a növényvédelem jelentőségét kiemelten hangsúlyozni szeretnénk ebben a témában.

Őszi repcegyomirtás

Az őszi vetésű növényeink közül a repce az egyik legérzékenyebb az okszerű növényvédelemre a vetést követő időszakban. (Rovarok elleni védelem, őszi gombaölő ill. regulátor kezelések).

Általánosságban a hagyományosan jó repce termő területeken (Dunántúl, Bácska), bevett gyakorlat a vetés utáni őszi gyomirtás. Erre két lehetőség kínálkozik a vetés után kelés előtti (preemergens), ill. a kelés utáni (posztemergens) kezelés.

Az utóbbi években egyre inkább terjednek a poszt kezelések, amelyek nagy előnye, hogy csak a már biztosan kikelt repcetáblát kezeljük a gyomok ellen. Közismert a repce vetésre (mélység, évjárati hatás, korai rovarkártevők) való érzékenysége, amelynek kockázatát ezzel a technológiával lehet mérsékelni.

A kelés utáni állománykezelések elsősorban a repce kétszikű gyomnövényei ellen irányulnak, hiszen az egyszikű gyomok, vagy a gabona árvakelés ellen célzottan tudunk védekezni a speciális egyszikű irtó készítményekkel. (pl: Agil 100 EC)

A poszt készítményekkel szemben jogos elvárás a felhasználók részéről a tenyészidőszak egészére kiterjedő tartamhatás (1. kép). Jó néhány forgalomban lévő készítmény azonban nem rendelkezik valódi tartamhatással. Az ADAMA Hungary Zrt. által forgalmazott Sultan Top (metazaklór + quinmerak) egy kombinált, két hatóanyagot tartalmazó gyomirtó, amely az azonnali gyomirtó hatás mellet valódi, talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik. 2 l/ha-os dózisban felhasználható mind kelés előtt, mind pedig állománykezelésre egyaránt. Egyedi hatóanyag kombinációjának köszönhetően kiemelten szelektív a repcére, míg a legfontosabb kétszikű repcegyomok (ebszikfű, tyúkhúr, veronika-félék, pipacs, galaj, árvacsalán fajok) ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik. A megfelelő tartamhatás eléréséhez 15-25 mm bemosó csapadék szükséges a kijuttatást követő 2 héten belül.

A gyomirtás időzítése az egyik legfontosabb feladat a Sultan Top készítmény használata során, mert a megkésett kezelések nagyban csökkenthetik a hatáskifejtést. A kétszikű gyomok a szik - ill. egy valódi leveles korban legérzékenyebbek a két hatóanyagra, ezért erre az időszakra érdemes koncentrálni. A kijuttatási időpont megválasztása során, mindezt figyelembe véve, az u.n. korai poszt kezelés a leghatékonyabb. A Sultan Top pedig ennek a technológiának a meghatározó, méltán piacvezető kombinációja. A fenológia alapján elvégzett későbbi technológiák esetén a gyomok már a repcével versenyre kelnek, amire ez a kultúrnövény a korai stádiumában igen érzékeny.

További információért keresse régió menedzserét és szaktanácsadóját, vagy látogasson el a www.adama.hu weboldalra.

Vanyúr György

Régió menedzser

ADAMA Hungary Zrt.