Hoppa till huvudinnehåll
Växtskyddsspruta

Dags att ställa undan spruta för i år

Genom att vintersäkra och gå igenom din växtskyddsspruta nu under hösten slipper du onödiga överraskningar när våren och vårbruket drar igång.
Växtskyddsspruta

Vintern och minusgraderna kommer snabbt och då gäller det att maskinerna är redo och detta gäller särskilt växtskyddssprutan.  

Men hur gör man då? Här ger vi fem tips för vad du ska tänka på när du ställer undan sprutan för vintern.

  1. Rengör sprutan såväl in som utvändigt. Se till att detta sker på en så säker plats som möjligt och att använda rengöringsmedel och rent vatten.
  2. Ta bort alla munstycken och filter och rengör dessa med rengöringsmedel. Kolla igenom så allt ser helt och rent ut och åtgärda inför kommande säsong.
  3. Montera av manometern och förvara stående i frostfritt utrymme så att inte dämp-vätskan rinner ut.
  4. Använd antifreeze frostskydd i preparatpåfyllaren och kör även igenom tanken, pumpa runt och spruta ut en del genom rampen så att det inte står rent vatten som kan frysa sönder slangar och kranar (Gäller särskilt om sprutan inte kan stå frostfritt).
  5. Kontrollera oljan i pumpen och lufttrycket i däcken

Tänk på att bara har rent vatten i sprutan och att du använder skyddsutrustning när du gör underhållsarbete. Vi vill även tipsa om att ha en frostvakt i kemrummet för att undvika minusgrader.

Med regelbundna funktionstest och underhåll förlänger du livslängden på växtskyddsprutan och säkerställer att den fungerar optimalt vilket leder till bättre miljö och säkerhet. En annan fördel är att en genomgången spruta innan vintern underlättar egen teknisk översyn för våren. 

Jordbruksverkets hemsida hittar du en checklista till ”Egen teknisk översyn” som bygger på tillverkarnas rekommendationer för underhåll, nationella säkerhetskrav och de krav som ska uppfyllas vid ett funktionstest.