Hoppa till huvudinnehåll
Kenneth Karlsson

Gör dig redo för växtskyddssäsongen med Kenneth Karlsson

Vi ringde upp Kenneth Karlsson som driver Enköpings Maskinstation i Mälardalen för att höra hur han förbereder sig inför vårbruk och växtskyddssäsongen. Företaget har två sprutor, en i Enköpings området och en i Uppsala och ett normalår sprutas omkring 8000 ha åt 30 talet kunder.
Kenneth Karlsson

Nu är det inte långt kvar tills vårbruk och växtskyddssäsongen är i full gång. Hur ser du till att vara redo när allt drar i gång? 

Jag är ju lite av en nörd när det kommer till växtodling och växtskydd så jag förbereder mig genom att åka på konferenser och informationsträffar för att hålla mig uppdaterad på växtskyddsmarknaden och produktnyheter som kommer ut. En annan viktig förberedelse är såklart att träffa mina återkommande helkunder och lägga upp en plan och grundstrategi för säsongen som ligger framför oss. 

Hur får du till ett säkert och effektivt växtskyddsarbete i en tid då mycket händer på en och samma gång?

Vad gäller säkerhet så är det viktigt med bra skyddskläder och ett bra kolfilter i traktorn. Jag undviker även att köra nattetid då det är lätt att köra sönder rampen för sikten är sämre i mörker, händer nått dåligt står du still flera dagar och tappar både tid och pengar. På sommaren är jag noga med att sova under dagen när det är för varmt för växtskyddsbehandlingar, i de fallen jag kör tidiga mornar eller sena kvällar.   

För att bli mer effektiva köptes en ny spruta för två år sedan, vi gick från 24 meter till 36 meters ramp. Det blev en stor skillnad i kapacitet, bättre läglighet och mer tidseffektivt. Vad gäller hanteringen av växtskyddsmedel tycker jag det är smidigt med mindre dunkar, 5–10 liters dunkar gör dig mer flexibel, särskilt när man ska fylla på sprutan i fält. 

En annan viktig del i växtskyddsarbetet är att ha koll på sig själv och sin dagsform, särskilt när du ska blanda olika ogräspreparat, tillsatsmedel och nått svamppreparat och mikronäring, då måste du vara klar i huvudet. Om du har möjlighet, planera arealen till påfyllningarna så du kan fylla på med hela preparatförpackaningar. Då slipper du dela upp dunkar och granulatförpackningar i mindre andelar, detta gäller särskilt om du kör lågdospreparat. Då är det lätt att få korrekt dos som ger mer precision för doseringen i växtskyddsarbetet. Det blir då lätt att göra rätt!

Är det någon behandling du tycker lantbrukare underskattar och väljer bort?
Svampbehandling är ibland en behandling som väljs bort, som i fjol när det var torrår här i vårt område var det många som valde bort svampbehandling. Sen kom regnet i mitten och ända till slutet på växtsäsongen. Då tappade många falltalet på vetet. Min uppfattning är att en svampbehandling kan påverka skördeutfallet och skördekvalitén mer än man tror och de få kunder som beställde utförande av svampbehandling förra året var mer nöjda med sin skörd än de som valde att inte beställa den från oss.  

Sist men inte minst, vad ser du mest framemot nu när vårbruket står inför dörren?

Vi är några fler på företaget kommande år efter att expanderat med skogsbrukssysslor senaste två vintrarna och ser fram emot få i gång de individerna även i sådd och växtskyddsarbetet när den säsongen pågår. Sen kommer nog skogbrukssysslorna rulla på hela året men inte med full kraft på sommaren.