Hoppa till huvudinnehåll
Väderstation i fält
Ny teknik för optimal bekämpning i stråsäd

Våra väderstationer

Vi har sedan år 2020 testat väderstationer i fält med syfte att förutspå svampangrepp och därmed hitta den optimala behandlingstidpunkten. Här samlar vi information och uppdaterar med senaste rapporter från fält.

Att hitta rätt tidpunkt för svampbekämpning är en viktig faktor för den totala avkastningen på skörden men att veta om och när en bekämpning är befogad är en utmaning för många lantbrukare. Vi har sedan ett år tillbaka testat väderstationer i fält med syfte att förutspå svampangrepp och därmed hitta den optimala behandlingstidpunkten.

Väderstationerna mäter temperatur, relativ fuktighet, nederbörd och viktigast av allt - bladfukten. Med hjälp av en beräkningsmodell visar väderstationen risken för angrepp av exempelvis Septoria Tritici, svartpricksjuka. 

Vi kommer under året att rapportera när vi får utslag från väderstationerna att ett angrepp kan vara på gång, så håll utskick efter våra rapporter genom att följa oss på facebook och instagram.

 

Bladfuktsmätare på väderstation

Här är våra väderstationer utplacerade

Vi vill med hjälp av väderstationerna kunna bidra till att sprida kunskap om hur läget i fält utvecklar sig och att ni som lantbrukare ska komma ut och bekämpa angreppen i rätt tid. Väderstationerna är placerade på totalt 11 platser i Sverige.

De gula prickarna symboliserar placeringen av våra väderstationer. Alla väderstationer står bredvid en nollruta som graderas av VSC. 

ADAMAs väderstationer

Väderstationen som hjälper oss förutspå svartpricksjuka