Ugrás a tartalomra
adama

Kalászosok Növényvédelme

Kalászosok növényvédelmi naptára
adama

Gyomirtás: 

A LEGATO TRIO három, eltérő hatásmechanizmusban dolgozó hatóanyag kombinációja, mely alkalmas a kalászosok ősszel történő pre- és posztemergens gyomirtására, ezáltal a korai gyomkonkurencia kikapcsolására és a tavaszi kezelés okozta stressz kiküszöbölésére. Három hatóanyagának köszönhetően hosszú hatástartammal és kiváló talajon keresztüli hatással rendelkezik az ősszel kelő egy-és kétszikű gyomok ellen. A DIKAMIN és a TRIMMER 50 SX ajánlott kombinációja egy vezető szulfonil-urea megbízhatóságát és széles hatásspektrumát egyesíti a hormonok gyorsaságával. A gabonafélék legtöbb fontos kétszikű gyomnövénye ellen hatékony, beleértve a nehezen irtható mezei acatot is. A TOMIGAN 250 EC a ragadós galaj ellen, annak minden fejlődési stádiumában teljes védelmet ad minden kalászos gabona félében. Optimális időpontban alkalmazva alacsony dózisban, igen gazdaságos megoldást ad. Megkésett védekezés esetén az egyetlen hatóanyag, ami a galaj teljes pusztulását okozza, a gabona károsítása nélkül. TRIMMER 50 SX: a gabona gyomirtás klasszikus hatóanyagát, a tribenuron-metilt tartalmazza. A TRIMMER TRIO három hatóanyagot tartalmazó, gyakorlatilag a kalászosok valamennyi jelentős gyomnövénye ellen hatékony készítmény.

Gombavédelem:

A KANTIK gombaölő szer prokloráz, tebukonazol és fenpropidin hatóanyagokat tartalmaz, mely ma a kalászosok gombabetegségei ellen az egyik legkiválóbb megoldás. A MIRADOR SUPREME zöldítő hatása révén pozitívan hat a termésképzésre, javítja a növények szárazsággal szembeni ellenálló-képességét, ezért alkalmazását a növény intenzív növekedési időszakára kell időzíteni. A MIRADOR FORTE két hatóanyagú gombaölőszer, azoxistrobin és tebukonazol optimális arányú kijuttatását teszi lehetővé. Kiváló gombaölő hatékonysága mellett növeli a lombozat zöld felületét, ezáltal jobb tápanyag beépülést tesz lehetővé. A PROCER 300 EC rugalmasan alkalmazható protiokonazol hatóanyag tartalmú készítmény a gabonafélék gombabetegségeinek széles skálája ellen hatékony. A LEANDER 750 EC költséghatékony megoldás kora tavasszal, a kalászosok első gombaölő szeres védelméhez.  Alacsony hőmérsékleten (+5 fok felett) kijuttatva is hatékony. A MIRAGE 45 EC mélyhatású készítmény, a növény külső szöveti állományába felszívódik, lemosódástól nem kell tartani, nem mozog el a növényben, így nem hígul, hanem tartós védelmet ad. Hatásspektruma kiterjed a gabonafélék fuzárium, levélfoltosság és szártő betegségcsoportot okozó gombái ellen.

Rovarvédelem:

A kalászosokban megjelenő levéltetvek ellen a speciális levéltetű irtó PIRIMOR 50 WG nyújt védelmet. E készítmény kiegészítője a gyors hatáskifejtéssel rendelkező, lambda-cihalotrin hatóanyagú LAMDEX EXTRA, mely gabonapoloskák és vetésfehérítő bogarak ellen ad megoldást. Utóbbi két termék csomagban is elérhető (PIRIDEX). A méhekre nem jelölésköteles, hasznos élő szervezeteket kímélő tau-fluvalinát hatóanyagot tartalmazó KlARTAN tartamhatással is bíró készítmény, mely vetésfehérítő bogarak, levéltetvek és poloskák ellen nyújt védelmet.

Talajkondicionálás, hatásfokozás:

Az erősen viaszos levelekkel rendelkező gyomnövények esetén a MICROBIO hatásfokozóként való használata nélkülözhetetlen. Rugalmas eső-ellenálló filmréteget képezve ráragasztja a permetlevet a gyomnövényre, ezáltal biztosítva a hatóanyagok minél nagyobb mértékű akkumulációját. Alkalmazásával a növényvédő szerek tökéletesebben keverednek. Elősegíti az egyenletes növényvédő szer fedettséget. Az AQUARIUS egyedi, talajkondicionáló készítmény, mely segíti a növényt a terméspotenciál jobb kihasználásában és az aszály tüneteinek enyhítésében. Alkalmazásával magasabb, fejlettebb állomány, hosszabb ideig tartó virágzás érhető el. Az ORMET szárszilárdító készítmény használata csökkenti a megdőlés okozta termésveszteséget.