Mergi la conţinutul principal
ADAMA friends in business

ADAMA Friends in Business 2023

Parteneriatul în agricultură, marcat cu stil și rafinament la a doua ediție ADAMA Friends in Business
ADAMA friends in business

Pe data de 13 iulie 2023, ADAMA România a organizat a doua ediție ADAMA Friends in Business, un eveniment special adresat partenerilor din întreaga țară, care își propune să sărbătorească parteneriatul și agribusiness-ul într-un cadru festiv.

Evenimentul s-a desfășurat într-un spațiu inedit, la IRIS Orangerie, localitatea Ciolpani, și a cuprins o scurtă sesiune de prezentări susținute de reprezentanții ADAMA România, urmată de o seară de socializare, cu muzică rafinată, care a culminat cu un joc de laser spectaculos.

Gazdele evenimentului au fost Gabriela Vila, Director General ADAMA România și Republica Moldova și inițiatoarea seriei de întâlniri ADAMA Friends in Business, și Mădălina Samoilă, jurnalist și trainer.

În discursul său de întâmpinare, Gabriela Vila a invitat cei peste 200 de participanți să pună deoparte formalitatea și să spună “da” prieteniei în business:

“Dumneavoastră, cei prezenți astăzi aici, sunteti prietenii ADAMA, oamenii alături de care construim zi de zi. Orice construcție solidă are nevoie de o fundație puternică, formată din parteneriate de încredere ce rezistă timpului și barierelor care inevitabil apar. Dacă privim în trecut peste provocările parcurse împreună, vă pot spune că este nevoie de curaj, viziune și încredere ca să găsești acei parteneri alături de care să crești. Suntem fericiți că v-am gasit și mulțumesc că ne sunteți prieteni, sunteți oamenii dragi care fac ca lucrurile bune să rodească! Suntem convinși că parteneriatul nostru crește atunci când dincolo de cifre sunt oameni care se respectă și se susțin.”

Gabriela Vila a făcut o scurtă trecere în revistă a istoricului companiei, a valorilor și misiunii asumate de ADAMA, marcând principalele cifre cheie ale companiei: locul 7 în topul global al companiilor de protecția plantelor, 5,6 mld $ vânzări de produse de protecția plantelor în 2022, vânzări în peste 100 de țări cu prezență directă în toate piețele agricole importante, peste 300 de substanțe active - bază pentru oferta diferențiată, 4 centre de excelență în cercetare și dezvoltare, 2 centre de producție complet integrate în Israel și China și 22 de facilități de sinteză și formulare.

Totdată, Gabriela Vila a reafirmat ambiția companiei de a fi prima alegere a partenerilor din România, fermieri și distribuitori, și angajamentul de a furniza acestora în mod constant produse inovatoare de protecție a plantelor, oferind totodată flexibilitate și simplitate în desfășurarea afacerilor.

“Strategia noastră de dezvoltare se uită spre contribuția pe care ADAMA o aduce partenerilor săi, spre creșterea sustenabilă și spre ambiția de a fi prima opțiune a clienților noștri. Iar ca să reușim acest lucru, am așezat strategia noastră pe 4 piloni: conexiune puternică cu fermierii și distribuitorii, excelență în logistică, portofoliu optim de produse, respectiv inovare în formulare. Depunem toate eforturile pentru a aduce către fermieri produse inovative, sustenabile și superioare.”, a explicat Gabriela Vila.

Prezent la eveniment, Renato Castagna, Head of Marketing & Product Strategy EAME ADAMA, a reiterat faptul că ADAMA, ca și companie, dorește să facă lucrurile mai bine, mai rapid și mai simplu. 

“Industria noastră este în permanentă schimbare, iar pentru a genera valoare adăugată în acest mediu atât de dinamic, utilizăm experiența acumulată în ferme, dezvoltăm produse diferențiate, cu caracteristici și beneficii relevante, care oferă avantaje semnificative. De altfel, noua strategie a companiei la nivel global are ca fundament excelența în formulare.”, a afirmat Renato Castagna.

El a precizat faptul că tehnologia de formulare vizează optimizarea modului în care substanța activă își atinge ținta și că aceste tehnologii lansate de companie sunt atuuri pentru crearea diferențierii pe piață. 

În acest context, oficialul ADAMA a prezentat tehnologia de formulare ASORBITAL®, dezvoltată de echipa de experți în formulări ADAMA din Israel, care asigură penetrarea optimă în frunzele cerealelor și permite o protecție îmbunătățită și de lungă durată. Produsele ADAMA care încorporează tehnologia ASORBITAL® vor fi disponibile în curând și pe piața din România.

“Tehnologia de formulare ASORBITAL® este un concept de formulare nou, patentat, care îmbunătățește activitatea substanței active Protioconazol, oferind o distribuție echilibrată, o mai bună absorbție în frunze și o excelentă translocare sistemică în frunze.”, a explicat Renato Castagna.

La rândul său, Adrian Sâmbotin, Director Comercial ADAMA România, a vorbit despre flexibilitate și adaptabilitate, atributele celor care reușesc în business și în viață, într-o lume aflată în continuă mișcare.

“Pentru ca un business să reziste pe termen lung și să fie profitabil, are nevoie de oameni care să fie flexibili și adaptabili. În prezent, nimic nu mai este predictibil, nici măcar tipurile crizelor pe care le traversăm, însă orice perioadă de criză aparentă sau reală vine la pachet cu oportunități de creștere și dezvoltare. De adaptare, de ajustare a planurilor făcute anterior. Pentru că, la final, nu ne definește criza, ci felul în care reacționăm la criză.”, a spus Adrian Sâmbotin.

El a explicat faptul că în ultimii 20 de ani s-au întregistrat schimbări masive în agricultură, inclusiv pe piața produselor de protecție a plantelor și în ponderea celor trei tipuri de produse care o compun:

“Plecând în anul 2000 de la o segmentare oarecum echilibrată, 30% produse protejate prin patente, 30% produse cu proprietate off-patent și 40% produse ieșite de sub patent, am ajuns astăzi la o dublare a cotei de piață a produselor ieșite de sub patent și la reducerea la o treime a produselor protejate de patent sau cu proprietate intelectuală, pe care estimăm că le vom vedea la un minim de sub 10% în următorii 2 ani.”

Totodată, a arătat Adrian Sâmbotin, companiile investesc în prezent mai puțin în dezvoltarea de noi substanțe active și mai mult în lansarea de produse complexe și eficiente, folosind produse libere de patent. În acest fel, fermierii beneficiază de un cost/ha mai bun.

“Urmând acest trend, noi, la ADAMA, suntem pregătiți să aducem pe piață și în fermele din România produse complexe, de înaltă calitate. Ne-am pregătit să facem față provocărilor și să răspundem tuturor nevoilor care vor apărea. Totul pentru a putea transforma anul care vine dintr-unul pe care îl privim cu scepticism, într-unul în care la momentul recoltatului să ne bucurăm de deciziile pe care le-am luat încă de la semănat.”, a conchis directorul comercial ADAMA România.

Invitatul special al evenimentului a fost analistul economic Iancu Guda, realizator al uneia dintre cele mai cunoscute emisiuni TV de educație financiară, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România și director general al diviziei Credit Management Services al unei reputate companii de management al riscurilor.

În calitate de ambasador al programului de fidelizare ADAMA CASH+ lansat de companie anul acesta, Iancu Guda a vorbit despre macrotrenduri economice și impactul acestora asupra afacerilor, despre cele mai profitabile industrii din România, printre care și agricultura, dar și despre viteza și importanța cash flow-ului în agribusiness.

“Agricultura are un mare avantaj: este una dintre cele 5 cele mai profitabile industrii din România, alături de sănătate, IT, gaz și energie. Pe de altă parte, se confruntă cu o mare provocare, ce ține de durata ciclurilor, în condițiile în care trebuie respectați anumiți timpi, pentru că nu poți să accelerezi natura. În acest context, fermierii pot obține bani prin programul ADAMA CASH+, pe care îi pot folosi în afacerea pe care o dețin. Este o soluție pe care ADAMA a construit-o pentru fermieri într-un moment în care este nevoie de așa ceva: bani la schimb cu valoare.”, a afirmat analistul economic.

Partea a doua a evenimentului a cuprins un concert de jazz marca Jazzy Jo, un nume cunoscut printre iubitorii acestui stil de muzică, precum și un concert premium de vioară susținut de Alexandra Violin, membră fondatoare a cvartetului Amadeus.