Mergi la conţinutul principal
ADAMA_header_media_event

ADAMA România își prezintă prioritățile pentru anul 2023

Scopurile noastre în 2023
ADAMA_header_media_event

Pe data de 24 martie 2023, echipa ADAMA România a organizat o conferință de presă în care a prezentat principalele realizări ale companiei în România în anul 2022, tendințele pieței de agribusiness, atât la nivel global, cât și la nivel local, precum și planurile pentru 2023. Evenimentul s-a desfășurat într-o locație inedită, la Crama de Piatră, Comuna Vadu Săpat, județul Prahova, și a reunit peste 20 de reprezentanți ai presei agricole și de business din România, alături de oficialii companiei.

Jurnaliștii au fost întâmpinați de Gabriela Vila, Director General ADAMA România și Republica Moldova, care, în discursul său, a făcut o scurtă trecere în revistă a istoricului companiei și a prezenței grupului la nivel global, a valorilor și misiunii asumate de ADAMA, marcând totodată principalele cifre cheie ale companiei: locul 7 în topul global al companiilor de protecția plantelor, 5,6 mld $ vânzări de produse de protecția plantelor în 2022, vânzări în peste 100 de țări cu prezență directă în toate piețele agricole importante, peste 300 de substanțe active - bază pentru oferta diferențiată, 4 centre de excelență în cercetare și dezvoltare, 2 centre de producție complet integrate în Israel și China și 22 de facilități de sinteză și formulare.

“Ambiția noastră este să fim partenerul ales nr. 1 al fermierilor din România, să furnizăm acestora în mod constant produse inovatoare de protecție a plantelor, oferind totodată flexibilitate și simplitate în desfășurarea afacerilor. În România, ADAMA se numără printre cei mai importanți furnizori de soluții pentru protecția plantelor care combat buruienile, insectele dăunătoare și bolile, atât din punctul de vedere al suprafeței tratate, cât și al cifrei de afaceri.”, a declarat Gabriela Vila.

Prezent la eveniment, Adrian Sâmbotin, Director Comercial ADAMA România, a vorbit despre fundamentul parteneriatelor durabile dezvoltate de companie cu distribuitorii și fermierii din România, despre factorii care influențează evoluția culturilor din țara noastră în sezonul 2022-2023, precum și despre programul ADAMA CASH+, primul program de loializare adresat fermierilor care urmeaza să fie lansat la finalul lunii martie. 

ADAMA CASH+ este cel mai complet program de returnare a investițiilor pe care fermierii le fac în produsele din portofoliul companiei noastre. Mecanismul programului este unul simplu: fermerii participanți transmit fotografii cu facturile de achiziție a produselor ADAMA prin aplicația Whatsapp la numărul dedicat pus la dispoziție de companie. În schimbul volumelor achiziționate în perioada campaniei, fermierii acumulează bani și pot opta pentru restituirea lor sau pentru diverse premii care sunt anunțate în platforma dedicată acestui program”, a explicat Adrian Sâmbotin.

La rândul său, Adrian Cosor, Director Marketing, a subliniat faptul că ADAMA România deține un portofoliu complet de produse pentru protecția eficientă a culturilor, care vizează cultura mare și culturile horticole. Printre acestea se numără produse cunoscute precum Agil, Mavrik, Trinity, Sultan, dar și produse introduse recent pe piața din România, precum Custodia, Concordia, Pyxides și Phoenix. Anul acesta, compania lansează patru noi produse, Saltus, Merkur, ExelGrow și Ormet Plus, care vin să completeze tehnologiile pe care fermierii le au la dispoziție pentru protecția culturilor.

Adrian Cosor a precizat că fermierii au acces la informații despre tehnologiile de protecție, produsele și soluțiile ADAMA prin intermediul aplicației mobile dedicate, dezvoltate recent de companie. 

Aplicația mobilă ADAMA este soluția inteligentă pentru o agricultură performantă. Cu acoperire națională, aplicația transmite alerte către fermieri în cazul apariției bolilor și dăunătorilor în culturile agricole, pentru ca aceștia să poată interveni  prompt pentru a reduce sau chiar elimina efectele lor negative. Mai mult, fermierii pot contacta prin intermediul aplicației reprezentantul local al companiei sau un specialist tehnic pentru consultanță rapidă pe subiectele de interes.”, a afirmat Adrian Cosor.

Totodată, reprezentantul ADAMA a declarat că, pentru a răspunde adecvat nevoilor din ferme, compania are în plan să lanseze nu mai puțin de 20 de produse noi pe piața din România până în 2030, destinate principalelor culturi agricole. El a vorbit, de asemenea, despre noile facilități de producție și formulare ale companiei, și, în mod particluar, despre construcția noii uzine de producție pentru protioconazol în Taquari, Brazilia, ADAMA fiind unul dintre cei mai importanți producători mondiali și un furnizor lider al acestei molecule importante.

În acest context, Dan Maftei, Director Tehnic ADAMA România, a explicat faptul că investiția permanentă în dezvoltarea de produse noi are ca rezultat un proces de învățare continuă pentru echipa tehnică și comercială ADAMA – totul pentru a pune bazele unei relații cât mai strânse cu fermierii.

“Echipa tehnică este permanent instruită atât prin prezentări la sală, cât și prin instruiri în câmp, unde se pot identifica bolile, buruienile sau dăunatori specifici culturilor din România. Din 2023, ADAMA ridică la un nivel superior pregătirea pentru echipa tehnică și comercială și lansează două Centre de Excelență pentru instruirea tehnică, în vestul țării și în sud-est, în zone tradițional agricole. ”, a anunțat Dan Maftei.

În ceea ce privește sustenabilitatea business-ului, Alexandra Ali, Director Omologări, a declarat că ADAMA investește constant în substanțe active și formulări inovative superioare, care au performanță biologică îmbunătățită, în concordanță cu obiectivele Green Deal și Farm to Fork. 

După o scurtă trecere în revistă a regulamentului de utilizare durabilă propus de UE în 2022 și a principiilor agriculturii sustenabile, reprezentanta ADAMA a punctat faptul că compania a înregistrat progrese pe mai multe direcții, lucrând împreună cu distribuitorii și fermierii, dezvoltând produse care au rezultate optime inclusiv în condiții de stres, practici agricole regenerative în ferme și formulări care conduc la economii substanțiale în consumul energetic de apă.

“Recent, compania a reușit reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la valoarea medie din 2011-2020​, prin scăderea consumului energetic și reducerea emisiilor de carbon, în paralel cu creșterea randamentelor de producție”, a arătat Alexandra Ali. 

Sever Pătrășcioiu, Director Financiar ADAMA România, a prezentat invitaților principalele tendințe globale din 2023 și factorii cu impact macroeconomic care influențează agribusiness-ul românesc. Potrivit reprezentantului companiei, 2022 a fost un an în care piața de produse de protecția plantelor a cunoscut o creștere excepțională, atât ca volume, dar și ca prețuri, care au urmărit în mare măsură să balanseze creșterea costurilor. 

“Prețurile materiilor prime agricole au scăzut de-a lungul anului trecut în comparație cu perioada de vârf, însă ele s-au menținut la niveluri istorice ridicate. Anticipăm o revenire treptată la normalizare a pieței de produse de protecția plantelor spre a doua jumătate a anului 2023.”, a afirmat Sever Pătrășcioiu.

Alin Florea, Director Supply Chain ADAMA, a reiterat faptul că anul 2022 a fost imprevizibil și plin de provocări, inclusiv din punct de vedere logistic. Printre factorii care au generat sincope în lanțurile de aprovizionare din întreaga lume se numără creșterea inflației și a prețului combustibililor, conflictul din Ucraina, blocajele înregistrate în transportul martim și rutier și criza energetică. 

“Pe fondul acestor sincope, au fost necesare reconfigurări și optimizări legate de depozitarea mărfurilor, transportul și modul de lucru pe întreg lanțul de aprovizionare. Estimăm însă că anul 2023 va aduce o creștere a predictibilității, cu îmbunătățiri semnificative în procesul de gestionare a resurselor, a aprovizionării și livrării de marfă.”, a declarat Alin Florea.

Totodată, Alin Florea a prezentat o serie de soluții pentru eficientizarea procesului de aprovizionare în agribusiness și a subliniat faptul că ADAMA deține o infrastructură logistică superioară, care contribuie la dezvoltarea de parteneriate durabile între companie și fermierii din România.

La finalul evenimentului, participanții au fost invitați la un tur de prezentare a Cramei de Piatră și la o sesiune de degustare de vin alături de gazdă.

Get in