Mergi la conţinutul principal
Floarea-soarelui

Înființarea și protejarea culturii de floarea-soarelui

Recomandările ADAMA
Floarea-soarelui

Floarea-soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară datorită cererii ridicate pentru uleiul, furajele si resturile vegetale obținute din semințele acesteia. Dat fiind multiplele utilizări (planta poate fi folosită în întregime), determină tot mai mulți fermieri să se îndrepte către cultivarea ei, mai ales datorită profitabilității acesteia.

Cultura este pretențioasă față de rotație, fiind necesar un minim de 4 ani pentru a reveni pe același teren, monocultura fiind exclusă datorită atacului de boli cu precădere mană (Plasmopara helianthi) și a putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum). Înființarea culturii se poate realiza prin tehnologii no-till dar în cărțile de specialitate se recomandă arătura efectuată cât mai repede posibil după recoltarea plantei premergătoare la o adâncime de 25 cm.

Odată cu semănatul se administrează și complexele NPK, cu mențiunea că azotul va fi aplicat în două treceri prima jumătate cu restul îngrășămintelor complexe, iar cea de-a doua în 30 de zile.

Concurența buruienilor trebuie eliminată cât mai devreme, ideal în preemergență, pentru a limita accesul acestora la nutrienții și apa din sol.

Adama recomandă utilizarea produsului Efica în doză de 1.0-1.5 l/ha, iar pe terenurile cu înfestare de ambrozie (Ambrosia artemisiifolia) se utilizaează Racer în doză de 2.0-3.0 l/ha, permițând culturii un start optim până la acoperirea rândurilor. Dintre toate buruienile, cele monocotiledonate sunt singurele care se pot dezvolta și în condiții de umbrire.

Combaterea buruienilor monocotiledonate se realizează utilizând graminicidul Agil în doză de 0.8- 1.5 l/ha pentru combaterea speciilor graminee anuale și perene, inclusiv costreiul din rizomi (Sorghum halepense).

O altă problemă des întâlnită în cultura de floarea-soarelui este atacul dăunătorilor, care își pot face apariția în toate fazele de vegetație ale culturii, de la sămănță până la recoltat: viermii sârmă (agriotes sp.), rățișoara (Tanymecus dilaticollis) și afidele (Aphis fabae, Brachycaudus helichrysi), atacul de păsări.

În general protecția culturii împotriva viermilor sârmă se realizează prin tratarea semințelor cu insecticid, iar în zonele foarte infestate se recomandă utilizarea unui produs insecticid cu efect repelent precum Lebron, ce formează un halou în jurul semințelor pentru a ține dăunătorii la distanță. Pentru combaterea rățișoarei recomandă să se utilizeze Lamdex iar în cazul afidelor Mavrik.

Reducerea daunelor provocate de către păsări se realizează prin recoltarea la timp.

Păstrarea unei recolte de calitate se face prin menținerea culturii libere de boli precum: putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), alternarioza (Alternaria sp.) și frângerea tulpinilor (Phomopsis helianthi), unde se recomandă utilizarea unui fungicid sistemic precum Mirage.

Pentru mai multe informații legate de această cultură și pentru multe altele, contactează un reprezentat ADAMA.

Hai să discutăm și să vedem ce putem face pentru cultura ta!

Vrei să fii la curent cu cele mai noi informații de la ADAMA?

Crează-ți un cont și vei primi cele mai recente informații.