Omul fără milă de sine

de Dorin Chioțea

Iubirea este de mai multe feluri. O formă cumpătată a ei este pasiunea mistuitoare care îl face pe câte un semen să înfrunte orice greutate pentru a ajunge la țel. În miros de pământ proaspăt răvășit am cunoscut ieri un om bogat în lucrări excelente.

Bajcsi Akos, 71 ani, a devenit inginer agronom în urmă cu peste patru decenii și jumătate iar acum e un cultivator de forță. Pe lângă har și plăcerea clorofilei, în acest om de-o modestie remarcabilă fierb o voință terifiantă, un voluntariat tenace, o memorie incredibilă și o capacitate profundă de sinteză. Vorbește calm și cumpătat despre cartofi - pe care-i crește la un nivel ușor de acceptat de multinaționale exigente -, despre ceapă sau morcovi. Plante aparent banale, dar pururea pline de surprize. 560 ha sunt în grija sa în Covasna de 25 de ani. "Avem cele mai bune pământuri din lume" e un fel de postulat după care se ghidează în profesia sa nobilă care e deopotrivă chiot și rugăciune, oftat și lacrimă, bucurie și frustrare.

Akos nu-și arată anii și fiindcă e un apologet al tehnologiei moderne. "Plantele trebuie îngrijite ca niște copii. Fără substanțe de protecție performante și fără utilaje de top nu e loc de mai bine", zice el. Râvna nu l-a părăsit niciodată, nici resemnarea nu l-a cotropit vreodată. Dar spune că purgatoriul suprem în agricultură nu-i munca istovitoare, ci birocrația autohtonă care te poate duce într-o clipită de la extaz la agonie.

La Cernat există ferma Timate. Numele l-a dat după un soi olandez de cartof care l-a sedus cândva. Depozitele în care am făcut fotografiile de alături conțin 350 t de tuberculi de sămânță din care vor ieși 8.000 t de cartofi buni de chipsuri, de prăjit sau de copt. Fără milă de sine, Bajcsi Akos trudește neobosit între raze de lumină, prin colbul tractoarelor, cu fața biciuită de vânt, deseori și de ploaie rece, dar cu o patimă neatinsă de compromisuri. E un exemplu pentru echipa sa. Doar iarna are câteva zile libere, când gerul crapă pietrele și anesteziază câmpul dintre munți. O viață simplă, în care a crescut împreună cu cei 22 de angajați, e o poveste de succes vegheat atent pas cu pas plecând de la nimic.

Priviți-l. Admirați-l. Îmbrățișați-l!