Mergi la conţinutul principal
Erbicide

Nicogan 40 OD

Erbicid sulfonilureic pentru combaterea costreiului din cultura de porumb

porumb

Informații generale

Mod de acțiune și recomandări de aplicare

 

Nicogan 40 OD este un erbicid din grupa chimică a sulfonilureicelor și conţine 40 g/l nicosulfuron. Erbicidul este absorbit în principal prin frunze, dar poate manifesta și o acţiune reziduală redusă. Nicosulfuron inhibă biosinteza lanţului ramificat de aminoacizi prin interferenţa cu enzima ALS. În aceste condiţii, buruienile sensibile își încetează creșterea, are loc decolorarea frunzelor tinere aflate în plin proces de dezvoltare, după care se produce necroza.

Nicogan 40 OD se folosește postemergent timpuriu sau târziu, în funcţie de răsărirea buruienilor, buruienile aflate în stadii timpurii de dezvoltare fiind mai sensibile la aplicarea erbicidului. Buruienile graminee anuale și speciile perene din seminţe sunt sensibile la Nicogan 40 OD în fazele tinere de dezvoltare (2-3 frunze, înainte de înfrăţit). Buruienile perene din rizomi necesită doze mai mari de produs în faze mai avansate de vegetaţie (10-25 de cm), astfel încât să aibă masa foliară suficient de dezvoltată pentru a absorbi produsul și a migra în organele de înmulţire dispuse adesea în sol. Pentru a pătrunde complet în plantă este important ca, după aplicarea produsului, să nu intervină precipitaţiila un interval de 4-5 ore.

 

Culturi și doze omologate

Porumb

Buruieni combătute Doza omologată
Buruieni monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Sorghum din sămânţă) (porumb 4 – 6 frunze, buruieni monocotiledonate anuale 2 – 4 frunze) 0,8 l/ha (postemergent)
Sorghum (costrei) din rizomi (porumb 4 – 6 frunze, costrei din rizomi 15 – 20 cm) 1 – 1,5 l/ha (postemergent) (în funcţie de gradul de infestare şi talia plantelor de costrei)