Mergi la conţinutul principal
Erbicide

Trinity SC

Erbicid complex pentru combaterea buruienilor din culturile de cereale de toamnă

Trinity

Informații generale

Mod de acțiune și recomandări de aplicare

 

PROPRIETĂȚI FIZICO-CHIMICE: Trinity SC este un amestec complex formulat ca suspensie concentrată, conținând 3 substanțe active: 40 g/L diflufenican, 300 g/L pendimetalin și 250 g/L clorotoluron. Se prezintă sub forma unei suspensii omogene, vâscoase, de culoare galben-portocaliu, cu miros de solvent organic.

MOD DE ACȚIUNE: Trinity SC este un erbicid selectiv, cu aplicare în postemergență timpurie, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și a unora monocotiledonate (iarba vântului, hirușor) din culturile de cereale de toamnă (grâu, orz, secară și triticale).

Trinity SC conține substanțele active clorotoluron, un derivat de uree din grupul HRAC C2, diflufenican grupul HRAC F1 și pendimetalin grupul HRAC K1, astfel încât dispune de 3 mecanisme diferite de acțiune.

Diflufenican este un compus cu acțiune erbicidă de contact și reziduală, absorbit în principal de buruienile în germinare și cu o translocare limitată. Acționează prin inhibarea biosintezei carotenoizilor, conducând la ofilirea, necrozarea și în final moartea buruienilor sensibile. Pendimetalin se absoarbe prin coleoptil sau hipocotil și acționează prin întreruperea diviziunii celulare și a creșterii celulelor la buruienile sensibile. Buruienile mor la scurt timp de la aplicare, după germinare sau după răsărire.

Clorotoluron este absorbit în principal de rădăcini și, într-o mai mică măsură, prin foliaj, după care este translocat către lăstari și frunze. Acțiunea acestei substanțe constă în blocarea fotosintezei prin inhibarea transportului fotosintetic de electroni. Este cunoscut ca un compus cu acțiune reziduală de lungă durată.

INSTRUCȚIUNI DE FOLOSIRE:

Momentul optim pentru aplicarea tratamentului este toamna, până la sfârșitul lunii octombrie, în fenofaza BBCH 10 – 13 a plantelor de cultură (de la răsărire până la 3 frunze desfăcute. Aplicat conform recomandărilor și în condiții normale de climă, produsul nu prezintă fitotoxicitate față de culturile de cereale.

SPECTRUL DE BURUIENI COMBATUTE:

Specii sensibile: iarba vântului (Apera spica-venti), hirușor (Poa annua), pungulița (Thsalpi averse), muștar sălbatic (Sinapis arvensis), trei frați pătați (Viola arvensis), samulastră de rapiță, mușețel (Matricaria chamomilla), ventrilica (Veronica spp), fumărița (Fumaris officinalis), ridiche săbatică (Raphanum raphanistrum), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), turiță (Gallium aparine), mac (Papaver rhoeas), albăstrea (Centaurea cyanus) în stadiul de 2 frunze, mușcată egipteană (Geranium), floare de nu-mă-uita (Myosotis arvensis), rocoina (Stellaria media).

Specii mediu sensibile: coada vulpii (Alopecurus myosuroides), albăstrea (Centaurea cyanus) în stadiul de 3 frunze, firuța (Poa pratentis).

Specii rezistente: odos (Avena fatua), pir (Agropyron spp), buruieni rădăcinoase.

 

Culturi și doze omologate

Grâu de toamnă, orz de toamnă, secară de toamnă, triticale de toamnă

Trinity SC este omologat în România la următoarele culturi:

Cultura

Spectrul de combatere

Doza de aplicare

Stadiul de dezvoltare a culturii

Volum de apă/ha

Nr. max. tratam./ cultură/sezon

Grâu de toamnă, orz de toamnă, secară de toamnă, triticale de toamnă

Buruieni dicotiledonate anuale și unele monocotiledonate

2,0 L/ha

BBCH: 10 – 13 (de la răsărire până la 3 frunze desfăcute)

200 – 400 L/ha

1