Eliberează pământul de ambrozie cu RACER 25 EC

Ca și noi, pământul este alergic la ambrozie.

Ambrozia este o buruiană extrem de nocivă, provocând alergii grave în rândul oamenilor. De aceea, este de datoria noastră să o îndepărtăm din culturi, protejându-le.

Cu RACER 25 EC de la ADAMA scapi de ambrozie rapid.

RACER 25 EC conține fluorocloridon, substanță activă din grupa pirolidone cu acțiune erbicidă reziduală de lungă durată.

Combate cu succes buruieni dicotiledonate din culturile de floarea soarelui  pentru ca tu să ai recolte sănătoase și prospere.

Sună reprezentantul tău ADAMA sau contactează-ne aici și împreună vom găsi cea mai bună rezolvare la problema ambroziei din culturile tale.

 

Află tot ce trebuie să știi despre ambrozie – generalități despre plantă și alergii, metode de combatere și cele mai eficiente produse fitosanitare

Când înflorește ambrozia și cât timp este prezentă pe câmpuri?

Ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice, și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Cum se răspândește ambrozia în culturile agricole?

Planta se înmulţește prin seminte, care pot rezista în pământ mai bine de un sezon de vegetație până să germineze, ceea ce explică de ce în unii ani planta se înmulțește extrem de mult și răsare eșalonat. Semințele răspândite de vânt germinează primăvara, plantele crescând odată cu majoritatea buruienilor, iar pe parcurs ambrozia le depășește, devenind dominantă până la jumătatea lunii iulie, când dezvoltă învelișul floral.

Este rezistentă la secetă și arșiță, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoși să aibă condiții favorabile să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale întregi.

Care sunt regiunile din România cele mai afectate de ambrozie?

În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile și ușor alcaline. Cele mai afectate zone sunt cele de Vest și Sud.

Cum recunoaștem o alergie provocată de ambrozie?

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită (strănut, prurit nazal și ocular, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase) și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Putem preveni apariția alergiilor?

Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.

Astfel, cu o investiție minimă în aparatură pentru monitorizare aerobiologică, putem alerta eficient populația cu privire la prezența polenului în aer.

Care sunt reglementările legale în ceea ce privește această plantă?

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrosia, in vigoare din 17 martie 2018.

Hotărâre nr. 707 din 5 septembrie 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia 

Care sunt sancțiunile pentru proprietarii de terenuri care nu iau măsuri împotriva ambroziei?

Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Ce efecte are ambrozia asupra culturilor?

La porumb:

1 planta de Ambrosia/m2 = 235kg/ha pierderi de producție

10 plante/m2: 29% pierderi de producție

 

La floarea soarelui:

1 planta Ambrosia/m2 : 7% pierderi de producție

10 plante/m2: 37% pierderi de producție

Când trebuie distrusă buruiana?

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide,  începând de primăvara devreme.

Care sunt metodele de control pe care fermerii le pot pune în aplicare pentru a scăpa de ambrozie?

Principalele metode de control sunt cele agrotehnice (rotația, mulcirea), cele mecanice/manuale (prășit manual și/sau mecanic) și cele chimice.

Care este cel mai eficient produs fitosanitar împotriva acestei buruieni?

Din experiențele noastre efectuate pe suprafețele mediu și puternic infestate s-a constatat că produsul Racer 25 EC, oferit de ADAMA, dă cele mai bune rezultate. Acesta este un erbicid care conține fluorocloridan, o substanță activă cu acțiune reziduală, de lungă durată.