Hoppa till huvudinnehåll
Asorbital Hero

Ny formuleringsteknik i protiokonazol ger högre effekter

Adama presenterar nu en helt ny formuleringsteknik i en rad nya svampmedel innehållande protiokonazol. Den nya formuleringstekniken Asorbital förbättrar aktiviteten hos protiokonazol vilket ger bättre effekter mot svampsjukdomar i både stråsäd och oljeväxter.
Asorbital Hero

-Det känns jättekul att äntligen få lansera produkter med Asorbital formuleringen och ge svenska lantbrukare ytterligare verktyg i kampen mot svampsjukdomar, säger Niclas Sjöholm på Adama. 

De största fördelarna med den nya formuleringen Asorbital, är det förbättrade upptaget i bladen och en snabbare systemisk transport vilket ger en bättre regnfasthet och leder till en bättre sjukdomskontroll jämfört med andra produkter med samma aktiva substans. Först ut till växtskyddsäsongen är produkten Forapro, som säljs av Gullviks.

Försök har gjorts i både labb och fält

Det finns ett stort antal försök med Asorbital både i laboratorium och i fält. Bland annat har man testat hur produkterna rör sig i bladet genom att behandla basen på ett blad, för att senare klippa av bladspetsen, för att stoppa transporten av produkten. Därefter har man inokulerat bladbas och bladspets med exempelvis svartpricksjuka. Det har då visat sig att upptag och genomträngning av protiokonazol med asorbital gått snabbare jämfört med konkurrenten mätt genom kontroll av svartpricksjuka, även på de delar av bladet som inte behandlats. 

  • Över 500 försök har genomförts i stråsäd och oljeväxter 
  • 135 av 219 försök visar signifikant bättre effekter än konkurrent mot sjukdomar i vete
  • 99 av 163 försök visar signifikant bättre effekter än konkurrent mot sjukdomar i korn och råg
  • 6 % i ökad merskörd jämfört med konkurrenter i 200 fältförsök
resultat från över 200 fältförsök
Svampmedlet Soratel med den nya formuleringen Asorbital gav 6 % i ökad merskörd jämfört med konkurrenter med samma mängd protiokonazol. Diagrammet bygget på egna omfattande resultat från över 200 fältförsök

För frågor eller kontakt

Niclas Sjöholm
Agronomy Support Manager, Adama Sverige
Tel: +46 70 355 19 17

Andreas Mårtensson
Agronomy Support Manager, Adama Sverige
Tel: +46 73 246 82 43