Hoppa till huvudinnehåll
bladfläksjuka i vete

Svampbehandling i stråsäd, bibehåller grödans skördepotential

Det börjar blir dags för svampbehandling i stråsäd. Trots torr väderlek har medeltemperaturen varit låg vilket medför dagg och bladfukt som kan leda till svamp.
bladfläksjuka i vete

Att skydda vetet mot bladfläckssvampar och rost är en viktigt åtgärd för att bibehålla grödans skördepotential. Trotts det torra vädret har medetemperaturen varit låg med kalla nätter. Det har lett till att markfukt och dagg som gör att svamparna trivs. En optimal svampbehandling görs i DC 39-47 och det är viktigt att släppa fram flaggbladet helt, DC 39, på alla plantor!

Det är en god ide att även kolla insektsläget i fält för att ev. tillsätta en insekticid i samma körning. Vår insekticid Mavrik har effekt både mot trips, löss och vetemyggor.

Nytt twinpack på marknaden

För säsongen 2023 har vi tagit fram ett effektivt Twinpack, Popi Pack, med två effektiva svampmedel för spannmål:

Pioli (Fluxapyroxad) - SDHI
Poleposition (Protiokonazol)

Popi Pack ger dig en stark kombination av SDHI och Triazol, som säkerställer en långsiktigt frisk bladyta, som möjliggör en bibehållen skördepotential.

 

Vår rekommendation för svampbehandling i stråsäd är att köra 1,0 l/ha Pioli + 0,33 l/ha Poleposistion + ev. 0.2 l/ha Mavrik. 

Kom ihåg att använda växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler.