Aller au contenu principal
Wintergranen

Granen

Op deze granen webpagina vindt je veel informatie over de teelt, actualiteiten en achtergronden van diverse graan gewassen.
ADAMA werkt daarom aan nieuwe oplossingen.

Wist je dat?

In België spelen granen een grote rol in de teeltrotatie. Van de 850.000 hectare landbouwgrond, vertegenwoordigen alle granen 30% Wintertarwe is het grootste graangewas, gevolgd door wintergerst. Wintergranen spelen een belangrijke rol in de rotatie. Spelt en triticale zijn de laatste jaren gegroeid. Hoewel de granen meestal zijn bedoeld voor diervoeder, kunnen sommige partijen, afhankelijk van de kwaliteit, geschikt zijn voor gebruik in onze voedingsindustrie (bakkerij, brouwerij, koekjesfabriek).

Onkruidbestrijding

Herbicide

Breedbladige onkruiden kunnen uw gewas overwoekeren en bovendien via zaad ook in volgende jaren nog weer een extra opbrengstderving geven. Een eenmalige bespuiting met een breedwerkend breedbladigen-middel in grasachtige gewassen in uw bouwplan (zoals granen en graszaad) kan dat probleem oplossen.

Ziektebestrijding

Fungicide

In België zijn verschillende schimmelziekten belangrijk om op te letten en onder controle te houden, omdat ze de productie aantasten. De belangrijkste graanschimmels zijn:

  • Septoria

  • Netvlekkenziekte

  • Ramularia

  • Gele roest

Plaagbestrijding

Insecticide

De Bladluizen kunnen voor opbrengstderving zorgen. Het is belangrijk om ze in de gaten te houden en te zorgen dat de populatie niet te groot wordt.

Gewasverbetering

Gewasverbetering

Ook Biostimulanten en Groeiregulatoren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de graanteelt.