Overslaan en naar de inhoud gaan
Fungicide

Stavento®

Een uniek product en resistentiebreker dat preventief wordt toegepast in tarwe tegen de agressieve schimmelziekte Septoria tritici en in gerst tegen Ramularia.

Stavento

Stavento®: Haal meer opbrengt uit je granen! 

De werking van Stavento® is beschermend en moet daarom preventief worden toegepast. Bijzonder aan Stavento® is dat de werkzame stof een zogenaamde multi-site is. In andere woorden: de actieve stof Folpet valt de schimmel op 3 verschillende manieren aan. Dit maakt Stavento® zeer effectief en zorgt tegelijkertijd voor een zeer laag risico op resistentie. 

Stavento® bevat de actieve stof folpet en behoort tot de chemische groep van ftaalimiden. Een bijkomend voordeel is dat de andere groepen actieve stoffen zoals azolen, SDHI's en carboxamiden beter beschermd blijven tegen de ontwikkeling van resistentie.

Algemene informatie

Jouw voordelen met Stavento®

 • Voegt waardevolle effectiviteit toe tegen septoria en ramularia
 • Verlengt de periode van groen blad
 • Significant rendement op de investering
 • Resistentie management om effectiviteit van single sites te beschermen

Stavento® werkt op basis van de actieve stof folpet en fungeert als resistentiebreker. In feite voorkom je met Stavento® resistentievorming van de schimmelcel, waarna je vertrouwde beschermingsmiddel zijn werk kan doen. Stavento® werkt zo in synergie met het standaardproduct. Wij raden aan om Stavento® als mixpartner toe te voegen aan je huidige graanfungicideschema om resistentievorming tegen te gaan.

De drievoudige werking van Stavento®

Maar wat nu als schimmels resistent worden tegen Stavento®? Daar kunnen we kort over zijn, want dat is in ruim zestig jaar nog niet gebeurd. De actieve stof is al sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw toegelaten op de markt en er is nog geen resistentie opgetreden. Met ons product Stavento® hebben we de bewezen werking van folpet in graan vervolmaakt. Waarom worden schimmels er niet resistent tegen? Dat komt doordat folpet een zogenaamde multisite is en de schimmel multidisciplinair aanvalt. Stavento® gaat de schimmel dus niet op één vlak te lijf, maar verstoort de aanwezigheid ervan op meerdere fronten. Stavento® heeft zo een drievoudige werking:

 1. Resistentiemanagement
  Zoals gezegd verlaagt Stavento® de resistentiegevoeligheid van het beschermingsmiddel dat een teler nu gebruikt. Daarmee breekt Stavento® de resistentie en blijft het huidige product werkzaam zoals dat bedoeld is.
 2. Beheersing
  Buiten het feit dat Stavento® de werking van andere producten een boost geeft, werkt het zelf ook actief tegen Septoria in tarwe en Ramularia in gerst. Het doet een schepje bovenop het standaardproduct. Dit resulteert in een gezonder gewas en een hogere opbrengst.
 3. Betere opname van product
  Niet alleen zorgt Stavento® dat het huidige beschermingsmiddel niet resistent wordt en zijn werking verliest; het product wordt door Stavento® ook nog eens beter opgenomen door het gewas. Daarmee verhoogt Stavento® de effectiviteit van het standaardproduct.

Exclusieve toepassing van folpet bij ADAMA

Juist doordat Stavento® op deze drie manieren tegelijk werkt, is het zo’n zinvolle en noodzakelijke toevoeging aan de optimale beschermingsstrategie voor graan. De teler haalt hiermee een product in huis dat het mogelijk maakt om op de huidige manier te blijven werken. Alleen ADAMA heeft een toelating van solo folpet als fungicide in graan in de vorm van Stavento®. 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Wil je meer weten over ons product? Neem dan contact met ons op.