דילוג לתוכן העיקרי
צרעת השקד

הכירו את צרעת השקד

עצי שקד הם גידול חקלאי חיוני בישראל, המספקים חלק ניכר מהיצוא החקלאי של המדינה. למרבה הצער, מגדלי השקדים בישראל מתמודדים בשנים האחרונות עם איום משמעותי - צרעת השקד (Eurytoma amygdali) הגורמת נזק רב לעצי השקד. במאמר זה נדון בביולוגיה של המזיק, חדירתו והתפשטותו בישראל, הנזקים שהוא גורם לעצי השקד ובדרכי ההתמודדות איתו.
צרעת השקד

הביולוגיה של צרעת השקד

Eurytoma amygdali, הידועה בכינויה צרעת השקד, היא מזיק חקלאי זעיר שאורכו כ-3 מ"מ. הצרעה הבוגרת שחורה עם רגליים צהבהבות ואילו הזחלים לבנים עם ראש צהבהב. הצרעה מקיימת דור אחד בשנה במטע: הצרעה הבוגרת מטילה את ביציה במרץ-אפריל בתוך חנט השקד הצעיר, לאחר כשבועיים בוקע זחל הניזון מהגלעין, בחודש יוני נכנס הזחל לתרדמת חורף בתוך הגלעין ומתגלם בסוף החורף והצרעה הבוגרת מגיחה בפברואר-מרץ בשנה העוקבת. פרי שמתפתח בו זחל, משחיר ואינו נושר ובמשך הקיץ העלים על הענף סביבו מתייבשים.

 

חדירתה והתפשטותה בישראל 

מקורה האנדמי של צרעת השקד הוא באזור הים התיכון, וככל הנראה חדרה לישראל באמצעות שקדים מיובאים שהיו נגועים. הדיווח הראשון של הצרעה בישראל היה בשנת 2009, ומאז היא התפשטה במהירות ברחבי הארץ ופגעה במטעי שקדים באזורים שונים.

 

הנזק הנגרם ע"י צרעת השקד 

צרעת השקד הינה חרק מונופאגי שהפונדקאי היחיד שלו הוא השקד. זהו מזיק מפתח הפוגע בחנט השקד וגורם לנזק כלכלי משמעותי עקב פגיעה בגלעין הנאכל, ביבול ואף בעץ. לרוב הצרעה מטילה ביצה אחת בתוך חנט השקד הצעיר. לאחר מכן הזחלים ניזונים מהגלעין, מה שהופך אותו לבלתי אכיל. החנט הנגוע מכונה 'מומיה'. זני השקד העיקריים בישראל רגישים מאוד לצרעה וללא טיפול מתאים רוב היבול עלול להינזק. במקרים חמורים, עד 90% מיבול השקדים עלול ללכת לאיבוד עקב המזיק, ולגרום לנזק כלכלי משמעותי למגדלי השקדים.

 

דרכי התמודדות עם המזיק

ישנן מספר שיטות שמסייעות בצמצום התפשטות הצרעה במטעי שקדים. אחת השיטות היא שמירה על סניטציה במטע באמצעות ניקוי שרידי השקדים שעל הקרקע והעצים לאחר הניעור. פעולה זו מפחיתה את מספר האתרים שבהם צרעת השקד יכולה להטיל את הביצים שלה ולהתפתח, אך העלות הגבוהה של הסניטציה מפחיתה את הרווחיות. ניתן לבצע ניעור נוסף להפלת המומיות. שיטה נוספת היא שימוש במלכודות פרומונים לניטור אוכלוסיית הצרעות הבוגרות במטע. מלכודות פרומונים פועלות על ידי משיכת צרעות השקד הזכריות, אשר נתפסות במלכודת ונספרות. באמצעות מעקב אחר האוכלוסייה, המגדלים יכולים לקבוע מתי יש צורך ביישום קוטלי מזיקים ומתי ההדברה של המזיק הושגה בהצלחה. חלק מהמגדלים זכו גם להצלחה בשיטות בקרה ביולוגיות, כמו הכנסת טורפים טבעיים של צרעת השקד למטע. לדוגמא, נמצא כי הצרעה הטפילית Megastigmus pistaciae תוקפת את הביצים והזחלים של צרעת השקד, ומצמצמת את אוכלוסייתם במטע. עם זאת, הדרך היעילה ביותר לשלוט בהתפשטות צרעת השקד במטעי שקדים היא באמצעות שילוב של שיטות אלו עם יישום קוטלי מזיקים יעילים. בשנים האחרונות צומצם באופן משמעותי המגוון של חומרי ההדברה המותרים לשימוש כנגד הצרעה ורוב החומרים המאושרים בעלי יעילות נמוכה יותר כנגדה.

הפתרון – "מאבריק" מבית אדמה מכתשים 

כדי להילחם בצרעת השקד פיתחנו מוצר בשם "מאבריק" (MAVRIK) - קוטל מזיקים המכיל את החומר הפעיל Tau-fluvalinate היעיל נגד מגוון מזיקים, כולל צרעת השקד. "מאבריק" פוגע במערכת העצבים של הצרעה וגורם לשיתוק ובסופו של דבר למוות. התכשיר מיושם בשלבים המוקדמים של מחזור חייה של הצרעה, מיד לאחר הגחת הצרעות הבוגרות באביב, ובכך מונע מהצרעות להטיל ביצים בתוך השקדים ומפחית את הנזק שנגרם ליבול. בשונה מתכשירים אחרים, ניתן ליישם את המאבריק במהלך תקופת הפריחה.


 

Get in