דילוג לתוכן העיקרי
אקריות

אקריות הקורים- מזיק קטן וטורדני

משפחת אקריות הקורים (Tetranychidae) מורכבת מיותר מ-1,300 מינים הנפוצים ברחבי העולם. אקריות הקורים, פעילות במגוון רחב של אזורי אקלים ובתי גידול ומהוות מזיק חשוב מאוד בישראל ובעולם.
אקריות

מבוא

אקריות הקורים הן פרוקי הרגליים המשתייכות למחלקת העכבישניים, סדרת האקריות. משפחת אקריות הקורים  (Tetranychidae) מורכבת מיותר מ-1,300 מינים הנפוצים ברחבי העולם.

האקרית הצהובה המצויה (Tetranychus urticae) ותת המין שלה, האקרית האדומה המצויה (Tetranychus urticae koch), המשתייכות למשפחת אקריות הקורים, פעילות במגוון רחב של אזורי אקלים ובתי גידול ומהוות מזיק חשוב מאוד בישראל ובעולם.

הכר את האקרית

לאקריות הקורים חמש דרגות התפתחות: ביצה, זחל, שתי דרגות נימפה ובוגר. גוף האקריות אינו מחולק, גודלו קטן מאוד ואליפטי, וממנו יוצאות שמונה רגליים.

צבעה של האקרית האדומה המצויה הוא חום-אדמדם, עם שני כתמים כהים בצדדיו. גופו של הזכר קטן מן הנקבה, צורתו צרה ומחודדת וצבעו בהיר. צורתן של הדרגות הצעירות דומה לבוגרות, אך קטנות יותר, וצבען משתנה בהתאם לתזונתם, לרוב צהוב או ירוק. גם להן שני כתמים כהים בצדי הגוף.

ביצי האקריות הן בצורת כדורים וצבען שקוף, המתפתח לאדום-חום לקראת בקיעתן. במושבה מפותחת ניתן למצוא את כל דרגות ההתפתחות.

האקרית הצהובה היא כמובן צהובה, אך מאחר ומעטה גופה שקוף, ניתן לראות דרכו את מזונה, שהוא לרוב ירוק. גם לאקרית זו שני כתמים כהים על גבה, וצורתה דומה לאקרית האדומה. האקריות חובבות טמפרטורות גבוהות ולחות נמוכה, ונחשבות כמזיק קיצי, אך בחממות יכולות לשגשג גם בעונות אחרות.

מחזור החיים של אקריות הקורים הוא קצר, והן מאופיינות בפוריות גבוהה, כושר הסתגלות לתנאי סביבה קשים ויכולת גבוהה לפיתוח עמידות לתכשירי הדברה.

מחזור חיים

נקבת אקרית הקורים מטילה עד 150 ביצים במהלך חייה, בקצב של 14 ביצים ליממה לכל היותר (בתנאי מעבדה של  35 מ“צ ולחות יחסית של 38%). ההטלה מתרחשת בד"כ בצדו התחתון של העלה. מביצים לא מופרות בוקעים זכרים, ומביצים מופרות בוקעות נקבות. עם בקיעתם הצאצאים מתחילים מיד במציצת מוהל העלה.

הקורים

כל הדרגות של אקריות הקורים טוות קורים, המופרשים מאיבר מיוחד הנמצא בקדמת גופן.

הקורים הדביקים מכסים את שטח הפנים של העלה, ומשמשים לתנועה תלת-ממדית של האקרית במושבה, להגנה מפני אויבים טבעיים ותכשירי הדברה, לוויסות הלחות היחסית של פני העלה באזור המושבה ולשמירה על תנאים מיטביים להתפתחות הביצים.

בנוסף, הקורים משמשים את הנקבות לפיזור פרומוני מין למשיכת הזכרים. באוכלוסיות גדולות וצפופות ניתן לראות קורים רבים, המשמשים כמנגנון הפצה: אקריות בכל הדרגות נתלות על קור ויורדות מטה או מתקבצות במקום גבוה בצמח במבנה צפוף וממתינות לזרם אוויר הנושא אותן לעבר פונדקאי אחר בחיפוש אחר מקורות מזון חדשים.

פונדקאים

לאקרית הקורים טווח רחב, של לפחות 300 פונדקאים שונים, ביניהם ירקות, עצי פרי ופרחים. בישראל היא תוקפת גידולים שונים, כמו: אבטיח, עגבנייה, תות שדה, שעועית, כותנה, צמחי תבלין, ורד ועוד. עשבי בר, כמו הסולנום השחור, חבלבל השדה, קיקיון וחלמית, משמשים כפונדקאים של האקרית ומהווים מקור הדבקה בשטחי הגידול.

ניצול מקור הדבקה זה לניטור הנגיעות יכול לשמש לזיהוי מוקדם של האקרית ולשיפור יכולת ההתמודדות מולה.

הנזק

אקרית הקורים ניזונה מהצמח ע"י פציעת הרקמה התחתונה של העלה, ומציצת מוהל התא. סימני ההזנה יופיעו בחלקו העליון של העלה בצורת כתמים צהבהבים בהירים.

בצפיפות אוכלוסייה גבוהה, האקריות מתיישבות גם על חלקו העליון של העלה, ואף על הפרחים והפירות. התפתחות התסמינים מתבטאת בהצהבה מלאה של העלה ולבסוף בהתייבשות ונשירת עלים, המביאים להפסקת הצימוח ולפגיעה באיכות ובכמות היבול.

במקרים של נגיעות גבוהה תיתכן אפילו תמותה של הצמח.

הדברה ביולוגית

לאקרית הקורים מספר אויבים טבעיים יעילים כמו האקרית הטורפת (Phytoseiulus persimilis) ואקרית הסבירסקי (Amblyseius swirskii), המצויה באופן טבעי בפרדסים בארץ, ומועילה כנגד ביצים ודרגות צעירות של האקרית האדומה.

הדברה כימית

בשל ריבוי הדורות (25 דורות בשנה בישראל) והפונדקאים, אקריות הקורים מצטיינות בפיתוח עמידות לתכשירי הדברה.

תכשירים רבים,נחלשו במהלך השנים, וחלקם אף הפסיקו לפעול. לפיכך, חשוב מאוד לבצע תחלופה של תכשירים מקבוצות כימיות שונות כחלק ממדיניות ההדברה.

כמו כן, יש חשיבות להתחיל בפעולות הדברה כאשר הנגיעות נמוכה, ולשלב תכשיר קוטל בוגרים בתכשיר הפועל על הדרגות הצעירות.

נימגארד

נימגארד, תכשיר טבעי מבית אדמה מכתשים המכיל 97% מיצוי מזרעי עץ האזדרכת ההודית (NEEM), קוטל ופוגע בכל הדרגות של אקריות הקורים, כולל בביצי האקריות. מעבר לכך, התכשיר אינו פוגע באקריות הטורפות ומאפשר הדברה משולבת.

על מנת למנוע עמידות, אין לרסס יותר משני יישומים עוקבים, ולפני החזרה לשימוש בתכשיר יש ליישם שני טיפולים מתכשירים מקבוצה כימית שונה.

בחקלאות אורגנית ניתן לשלב נימגארד עם קוצייד ובלושילד, ובחקלאות קונבנציונלית במלון ואבטיח ניתן לשלב נימגארד עם ורטימק, מנצידן ודיינון.

 

 

Get in