דילוג לתוכן העיקרי
זבוב פירות

זבוב הפירות הים תיכוני

זבוב הפירות הים תיכוני, הינו מין רב פונדקאי בעל סבילות אקלימית רחבה המהווה מזיק לגידולים חקלאיים רבים.
זבוב הפירות הים תיכוני נחשב לאחד המזיקים הקשים ביותר בענף גידול הפירות. ביניהם כל זני ההדרים, נשירים רבים (שזיף, אפרסק, מנגו ועוד), עגבנייה ופלפל.
זבוב פירות

זבוב הפירות הים תיכוני – אימת המטעים

זבוב הפירות הים תיכוני (Ceratitis capitate), המשתייך למשפחת הפריזבוביים (Tephritidae) בסדרת הזבובאים (Diptera), הינו מין רב פונדקאי בעל סבילות אקלימית רחבה (טרופי וסוב-טרופי) המהווה מזיק לגידולים חקלאיים רבים. מוצאו המשוער הוא ביבשת אפריקה, משם התפשט לאגן הים-התיכון, אירופה, מרכז ודרום אמריקה, אוסטרליה ואיי האוקיינוס השקט, ככל הנראה עם התפתחות תעשיית המסחר בפירות טריים. טווח הפונדקאים הרחב של זבוב הפירות הים תיכוני כולל למעלה מ-300 מינים של פירות וירקות, ביניהם כל זני ההדרים, נשירים רבים (שזיף, אפרסק, מנגו ועוד), עגבנייה ופלפל, והוא נחשב לאחד המזיקים הקשים ביותר בענף גידול הפירות.

בישראל, כ-50 מינים של גידולים חקלאיים משמשים כפונדקאים לזבוב הפירות הים תיכוני. נקבת הזבוב מטילה ביצים תוך נעיצת איבר הטלה דמוי מחט, המשמש אותה לניקוב קליפת הפרי והחדרת הביצים לעומק של 2 מ"מ מתחת לקליפה. אזור ההטלה, הנקרא גם 'עקיצה', נראה כנקב קטן בצורת סהר, שלאחר כמה ימים ניתן להבחין בהילה של שינוי צבע סביבו. מעבר לנזק המכאני ולפעילות הרימות, אזור העקיצה מהווה גם פתח לפתוגנים משניים העלולים לחדור לפרי. בכל הטלה מוטל צרור של פחות מ-10 ביצים. איבר ההטלה משמש את הנקבה גם לבדיקת טיבו של הפרי להטלת הביצים. 2-4 ימים לאחר ההטלה בוקעות מהביצים רימות, המפלסות את דרכן לעומק הפרי דרך הציפה. הרימות ניזונות מהסוכרים ומתוצרי הפירוק של החיידקים והפטריות הסימביוטיים שהנקבה העבירה לפרי עם ההטלה. לאחר שסיימו את התפתחותן, הרימות יוצאות מהפרי ע"י ניקוב הקליפה, מתגלמות בקרקע, ומגיחות כבוגרים. משך דור תלוי בתנאי הסביבה (אקלים, מזון, מצע הטלה וכו') ונע בין 28-120 יום.

נזקים של מיליארדי דולרים בכל שנה

התפתחות הרימות בפרי גורמת לנשירה וריקבון של הפירות, וללא הדברה, החקלאי עלול לאבד את היבול כולו. בנוסף, נוכחות ביצים או רימות בפרי פוסלות אותו לשיווק וליצוא, ונזקיו החקלאיים של הזבוב הביאו להפסדי יבול המוערכים במיליארדי דולרים בשנה. לכן הוא נחשב כמזיק הסגר למספר יעדי יצוא מרכזיים של התוצרת הישראלית. מכיוון שחלק ממחזור חייו של הזבוב מתרחש בתוך הפרי, הפצתו מתאפשרת גם ע"י המסחר והצרכנים המעבירים את הפירות ממקום למקום. משום כך, פירות שמיוצאים מישראל למדינות כמו ארה"ב, סין ואוסטרליה, בהן הזבוב עדיין לא התבסס למרות שקיימים שם תנאים המתאימים להתבססותו, עוברים טיפולי קור מיוחדים להשמדת המזיק ומניעת הפצתו מחוץ לישראל. מקור אילוח נוסף הוא גידול פירות בחצרות הבתים ללא הדברה מסודרת, הגורם להפצת הזבוב לשטחים החקלאיים. כל אלו הביאו לכך שזבוב הפירות הוכר כנגע לאומי ע"י משרד החקלאות ופיתוח הכפר, הפועל להדברתו במתכונת של הדברה אזורית בענפי ההדרים והמטעים.

המלחמה של החקלאים בזבוב הפירות

כרבע מכלל חומרי ההדברה המשמשים בחקלאות מיועדים להדברת הזבוב בגידולים השונים. מאחר והביצים, הרימות והגלמים של הזבוב חבויים בפרי או בקרקע, ההדברה יכולה להתבצע רק נגד השלבים הבוגרים, המהווים רק 5-10% מהאוכלוסייה, ומחייבת 10-15 ריסוסים עוקבים ובכך מייקרת את עלות ההדברה לחקלאי. בנוסף, ריבוי הפונדקאים והחפיפה של תקופות ההבשלה ביניהם, מביאים לכך שהאוכלוסייה שמתפתחת בהדרים באביב, פוגעת בנשירים, ולהיפך. המפתח העיקרי להצלחה הוא איתור מוקדם ככל האפשר, כאשר אחוז הפרי הנגוע הוא עד 1%, וכך ניתן לעצור את המזיק ע"י ריסוסים וסניטציה לסילוק פירות מהקרקע ומהעץ.

נימיקס 45

נימיקס 45, מבית אדמה מכתשים, הוא פתרון חכם, ירוק ויעיל במיוחד להדברת זבוב הפירות. התכשיר קוטל חרקים טבעי המבוסס על מיצוי מזרעי עץ האזדרכת ההודית (NEEM). פעילותו של התכשיר היא בוויסות גדילת החרקים ע"י מניעת אכילה, והוא אינו רעיל לאדם ובעלי חיים, וידידותי לאויבים טבעיים ולדבורים. מה שהופך אותו בהגדרה למדביר ירוק שמצוין לשימוש גם במטעים שעברו הסבה לגידול אורגני.

 

לאחר יישום שני ריסוסים עוקבים, יש ליישם שני טיפולים בתכשירים מקבוצה כימית שונה להדברת המזיק באותו גידול. נימיקס 45 מאפשר שימוש עד 3 ימים לפני הקטיף ולכן הוא קריטי להקטנת הפחת בכל קטיף.

בניסוי שנערך ב 2020 במטע של אפרסק מזן סקרלט נמצא שהנימיקס הוריד ב 97% את מספר הפירות הנגועים 8 ימים לאחר היישום לעומת טיפול הביקורת והראה יעילות של פי 16 מהחומר המתחרה שנבדק בניסוי.

בשורה התחתונה, אם יש לכם מטע של נשירים, חשוב מאוד שיהיה לכם את נימיקס בארסנל החומרים למלחמה בזבוב הפירות.

 

 

Get in