דילוג לתוכן העיקרי
המלצות להגנה על העגבנייה שלך

נימיץ: טיפול עוצמתי ומדויק להדברת נמטודות יוצרות עפצים בכל הדרגות

הנימיץ נכנס לתמונה – והנמטודות יוצאות ממנה
המלצות להגנה על העגבנייה שלך

חקלאים צריכים להתמודד עם זנים רבים של נמטודות. הסוג הנפוץ והאגרסיבי בישראל היא נמטודה יוצרת עפצים אשר פוגעת בשורש וגורמת לנזק רב. ההרס שהן מותירות אחריהן הוא ידוע לשמצה הן בארץ והן בעולם. באמצעות הבנה של הנגיעות והדברה נכונה, ניתן להקדים תרופה לנזק שעשוי להיגרם, ולהדביר את הנמטודות עוד לפני השתילה.

נמטודות עפצים – קווים לדמותן

ישנם זנים ומינים רבים של נמטודות. חלק מההערכות מדברות על עד כמיליון מינים שונים, בעוד הערכות אחרות מדברות על מספר רבבות. רבים מתוך אותם מינים מוגדרים כטפילים. הנמטודות אוהבות בתי גידול לחים, ולכן בחקלאות האינטנסיבית בגלל אופי ההשקיה יש להן תנאים נוחים במשך כל ימות השנה. הנמטודה יוצרת עפצים, כמזיק טפיל, זקוקה לפונדקאי, ומשתמשת בשורשי הצמח כפונדקאי וכך מתרבה.

נמטודות העפצים, בהן מתרכז מאמר זה, זקוקות בנוסף לכך גם לטמפרטורות ולתנאי סביבה נוחים ולכן בקיץ כאשר הקרקע יכולה להגיע לטמפרטורה של 30 מעלות ובחורף הישראלי שאינו מספיק קר, ניתן לראות פעילות נמטודות באזורים מסוימים בארץ בכל ימות השנה. הנמטודות הן טפיל מיקרוסקופי, המגיעות לאורך של כ-0.5 מילימטרים. הן צמחוניות, ולפיכך הן תוקפות לרוב שורשים, גבעולים, עלים, פקעות, זרעים ובצלים.

כך פוגעת נמטודת עפצים

זחלי הנמטודות בוקעים מביצים המוטלות מחוץ לשורש ולאחר מכן הם חודרים אליו פנימה, נעים בתוכו ויוצרים תאים גדולים. התאים מספקים מזון לנמטודות ויוצרים את העפצים שמסמנים את הפגיעה בצמח. כך הצמח, אשר מבוסס כולו על שורשיו חווה קשיים בקליטה של מים ונוטריינטים ונוצרת האטה בצימוח שמתבטאת בהצהבה ונינוס הצמחים. הנמטודות נעות במים באדמה ומחפשות אחר שורשים חדשים על מנת להתפשט. דרכי ההתפשטות של הנמטודות מגוונות ויכולות להגרם בעזרת כלי עיבוד מכנים או נדידה, בנוסף הנמטודות יכולות להגיע לחלקה ממקור חיצוני כגון זבל אורגני ושתילים.

פגיעה של נמטודות יכולה להתבטא במגוון צורות:

·         יצירת עיוות או דפורמציה בשורשים.

·         יצירת פגיעה בקליטת המינרלים מהאדמה.

·         פגיעה במאזן הסוכר בצמח.

·         פגיעה ביעילות קליטת המים של השורשים, המובילה להופעת סימנים של צמא בצמחים, וזאת גם כאשר הצמח מקבל השקיה מספקת.

·         נבילת צמחים, ירידה בעלווה ובצימוח וירידה בפוטוסינתזה.

בנוסף לכל אלה, יכול להיגרם נזק משני בכך שהצמח מצוי בעקה ומזיקים מזהים זאת ומנצלים את הצמח הפגוע. גם מחלות שורשים ומחלות עלים פוגעות בקלות רבה יותר כאשר הצמח מוחלש.

הנימיץ נכנס לתמונה – והנמטודות יוצאות ממנה

חברת אדמה מכתשים פיתחה במשך שנים פתרון מוצלח ביותר, דרך יעילה מאוד להתמודד עם נמטודות יוצרות עפצים ולמנוע את מרבית הנזקים שהן מסבות לצמחים ולתוצרת. נימיץ הוא תכשיר ייחודי בפורמולציית תרכיז מתחלב E.C, המשמש להדברת נמטודות יוצרות עפצים בירקות. באמצעותו ניתן להדביר באופן ישיר נמטודות פעילות לפני שתילה או זריעה של הצמחים.

סגולותיו העיקריות של הנימיץ:

·         ניחן ביעילות גבוהה מאוד ביחס לתכשירי הדברה דומים

·         איננו מסתפק בעיכוב הפעילות של הנמטודות – הוא מדביר אותן

·         התכשיר פעיל ויעיל בשלבים שונים במחזור החיים של הנמטודות – ביצים, זחלים ובוגרים

·         ידידותי לסביבה וידידותי למשתמשים, וזאת הודות לכך שהוא בעל פרופיל רעילות בטוח בהרבה בהשוואה לתכשירים קיימים

·         אינו מושפע מפירוק מואץ בקרקע

·         מעניק ביטחון הן לגידול והן למגדל למשך תקופה ארוכה

·         מאפשר כניסה לחלקה כבר 12 שעות לאחר היישום

·         מתאים במיוחד להגנה על ירקות כגון פלפל, עגבניה, חציל, קישוא וגזר

קל ונוח במיוחד ליישום

מגדלים רבים עוברים לנימיץ בשנים האחרונות בעקבות התוצאות ובעקבות קלות השימוש. התכשיר פשוט ונוח ליישום וקל לעבוד איתו, הוא לא מצריך התעסקות או היערכות מיוחדת. החקלאי לא נאלץ לסחוב משקל רב כשהוא מעביר אותו מחלקה לחלקה, ואין לו צורך במשאבות מיוחדות או מכלים וציוד מיוחד. אין צורך לפרוס ניילונים וניתן להסתפק במעט מאוד חומר. כך מתבצע היישום בפועל:

·         החקלאי מכין חלקה, מגיע ליום היישום לקרקע לחה ומזרים את החומר למערכת דרך מערכת ההשקיה הקיימת בשטח.

·         המינון הנכון ליישום אידיאלי של התכשיר הינו 800 סמ"ק לדונם ב-10 קוב/מים/דונם (הגמעת הנימיץ במהלך השליש השני של ההשקיה)

·         לאחר היישום יש לשטוף בכמות מים של 10 קוב/דונם בימים 3,5,7 מיום היישום.

·         היישום מתבצע בהתאם לסוג הגידול. אפשרות אחת היא הגמעה במערכת הטפטוף – שבוע לכל הפחות לפני שמתבצעת השתילה בפועל. אפשרות שנייה (בגזר) היא ריסוס על פני הקרקע ותיחוח לא מאוחר משבוע ממועד היישום.

לסיכום

הנמטודות מסבות נזק רב לצמחים, דבר אשר פוגע ביבול, ומהוות מטרד משמעותי עבור חקלאים ובתי גידול. יישום נכון של נימיץ ישפר באופן דרמטי את התמודדות הצמחים מפני הנמטודות ויגן על גדילתם ועל היבול המתקבל וימנע נזקים כלכליים מקיפים. בנוסף ליעילותו המוכחת, זהו אחד הנמטוצידים הבטוחים והידידותיים ביותר לשימוש מבין אלו הקיימים כיום בשוק, וזהו ללא ספק יתרון משמעותי גדול.

נימיץ ניתן ליישם במשך כל ימות השנה באדמות המורשות לכך ללא שום בעיה תוך שמירה על יעילות גבוה.

 

 

חקלאים ממליצים נימיץ

שלבי השימוש בנימיץ

Get in