דילוג לתוכן העיקרי
אחסון פירות

אחסון פירות לאחר הקטיף

איבוד תוצרת חקלאית לאחר הקטיף הינה בעיה כלל עולמית. כל שנה, כשליש מהתוצרת החקלאית המיוצרת בעולם מתבזבזת לאחר הקטיף, בזמן האחסון או אצל הצרכנים.
אחסון פירות

איבוד תוצרת חקלאית לאחר הקטיף הינה בעיה כלל עולמית. כל שנה, כשליש מהתוצרת החקלאית המיוצרת בעולם מתבזבזת לאחר הקטיף, בזמן האחסון או אצל הצרכנים. חיי התוצרת החקלאית משתנה לאחר הקטיף - עם הקטיף מתרחשים שינויים ביוכימיים ופיזיולוגיים המשפיעים על תהליך האחסון.

לאחר הקטיף בעצם מסתיים שלב הגדילה וההתפתחות ומתחיל תהליך ההזדקנות, שהוא הזמן האידיאלי לתקיפה של פתוגנים. לדוגמה באבוקדו, תיתכן הדבקה רדומה בפטרייה בשלב הגידול שתתפרץ רק בזמן האחסון כאשר יתחיל שלב ההזדקנות.

אחסון תוצרת חקלאית הוא קריטי על מנת לאפשר אספקה רציפה של תוצרת חקלאית ולייצוא סחורה ליעדים רחוקים. התנאים לייצוא תוצרת חקלאית הינם נוקשים מאוד, ותוצרת שמגיעה פגומה חוזרת בחזרה לארץ המקור ומביאה להפסדים כלכליים משמעותיים. פיתוחים חדשים וידע שנצבר בתחום הוביל לירידה בשיעור ההפסד כתוצאה מגורמי מחלות שהיה בעבר כ-50%, ואילו כיום הוא 0.5% בלבד.

ככל שמשך האחסון מתארך, הסיכוי לירידה באיכות הפרי והתפתחות גורמי מחלות גדל. אחד הקשיים הגדולים באחסון פירות לאחר הקטיף הוא מניעת התפתחות מחלות פטרייתיות. קיימות מספר דרכים להתגברות על קושי זה, למשל בחירת זנים בעלי חיי מדף ארוכים ושמירה על תנאי טמפרטורה ולחות מתאימים בזמן האחסון.

בנוסף, טיפולים לפני הקטיף שמבוצעים בשדה כמו סניטציה והרחקה של חומר צמחי רקוב ופירות נגועים, ריסוסים מניעתיים, טכניקת קטיף היכולה להשפיע על חדירת פטריות, מועד הקטיף, וגם אופן אריזת והובלת התוצרת לבית האריזה ולמשווקים, יכולים לסייע במניעת התפתחות והתפשטות מחלות פטרייתיות.

סקולאר- שומר עליך לאורך זמן

הדרך היעילה ביותר היא טיפול בחומרים מעכבי פטריות בבית האריזה. למשל, טיפול בסקולאר, תכשיר ייעודי מבית SYNGENTA  לטיפול בפרי לפני האחסון.

החומר הפעיל בסקולאר הוא fludioxonil , השייך לקבוצת Phenylpyrrole, ובעל מנגנון פעולה ייחודי, המשפיע על נשימת הפטריות. מוצר זה ייחודי בשוק ומשמש להארכת חיי המדף של פירות לאחר הקטיף במגוון גידולים אשר המרכזיים שבהם הם מנגו ורימון לייצוא וגזר לאחסון ארוך טווח לשוק המקומי.

בנוסף, סקולאר קוטל עובש אפור, עובש ירוק, עובש כחול, פוזריום, פניציליום, קשיונה גדולה וריקבון העוקץ בטיפול לאחר קטיף בהדרים, אגס, תפוח, קיווי, אפרסק, אבוקדו ונקטרינה, שיטת היישום של החומר הינה טבילה במי התמיסה לאחר הקטיף ולפני האחסון.

גרף גזר

בשנתיים האחרונות אנו פועלים לקבלת רישויים לגידולים נוספים על מנת לאפשר שימור של תוצרת חקלאית לאורך זמן ומניעת פחת לחקלאים.

תהליך הפיתוח והרישוי לגידולים החדשים נעשה בשיתוף פעולה עם בתי האריזה המובילים בישראל, חוקרים במכון וולקני ובמו"פ האזוריים ומגדלים מובילים.

מתוצאות ניסוי שבוצע בבית אריזה "גזר שלוחות" בקיץ 2021, ניתן לראות כי טיפול בסקולאר תרם למניעת התפשטות והפחתת חומרת המחלה קישיונה גדולה (Sclerotinia sclerotiorum).