Overslaan en naar de inhoud gaan
image not available

Voorkom bewaarziekten met Magnate 100 SL

De eerste percelen zijn al aangevraagd voor loofvernietiging, daarmee staat het pootgoedrooiseizoen weer voor de deur.
image not available

 

Beperking etiket

Helaas hebben alle imazalil bevattende middelen te maken gekregen met een forse beperking op het etiket. De behandelde knollen mogen niet dienen voor menselijk en/of dierlijke consumptie. Hierdoor is er volop discussie over de toepassing van imazalil, het tijdstip van toepassen en al dan niet het gebruik van voorsorteerders, et cetera. Een behandeling met Magnate 100 SL is een verzekeringspremie voor uw pootgoed tijdens de bewaring. Overleg met uw handelshuis wat voor u de beste strategie is. Verschil in rassen, bestemmingen (exporteisen), richtlijnen van uw handelshuis maken dat deze keuze weloverwogen dient te zijn. Daarbij moet de focus liggen op de kwaliteit van het pootgoed.

Bewaarziekten

De diverse bewaarziekten zijn Phoma, Fusarium en Zilverschurft. Deze ziekten kunnen al in het groeiseizoen aanwezig zijn en tijdens het rooien voor aantasting en versmering zorgen. Aangetaste knollen kunnen voor een verdere besmetting zorgen. Voorkom dat de pootaardappelen worden aangetast, door ze te behandelen met Magnate 100 SL.

Natte veldomstandigheden

Onder natte veldomstandigheden, kunnen bewaarziekten zoals Phoma eupyrina, Fusarium spp. en Helminthosporium solani (zilverschurft) voor problemen zorgen. Phoma tast vooral niet geklapte gewassen aan! Tijdens rooien kan er zeer veel versmering optreden. Diverse rassen zijn extra Fusarium gevoelig, zeker bij beschadiging van de knollen (door poederschurft, phytophthora, aaltjes, etc.). De voornaamste bron van een primaire besmetting met Zilverschurft is de besmette moederknol.

Magnate 100 SL

Magnate bevat 100 g/l imazalil. De werkzame stof heeft een goede werking op zilverschurft en droogrot, veroorzaakt door Fusarium spp. en Phoma.

Toepassingstechniek en dosering

De toepassingstechniek is voor het grootste deel bepalend voor het eindresultaat. Een schijfvernevelaar en rollenband geven het beste resultaat! Dosering is 150 ml per ton.