Overslaan en naar de inhoud gaan
STORL beginfoto
Recycling van verpakkingen

STORL wordt nieuw leven in geblazen

Recycling is belangrijk; dat geldt ook voor de verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen. STORL helpt ons hierbij!

STORL video 2023

STORL

Recycling is belangrijk; dat geldt ook voor de verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen. ADAMA voelt de noodzaak om bij te dragen aan recycling vanuit milieubescherming en productzorg. Maar daarnaast zijn onze verpakkingen gemaakt van hoogwaardige materialen: het is verspilling om die na gebruik weg te gooien.  

Het STORL-convenant bestaat al jaren, maar heeft tot nu toe niet voldoende resultaat opgeleverd. Dat gaat veranderen! Ook de werkwijze gaat veranderen. We maken het voor telers zo laagdrempelig mogelijk en nagenoeg gratis om lege verpakkingen in te leveren.  

Hoe ging het tot nu toe?  

Telers zijn gewend om hun lege verpakkingen te spoelen en in de container met bedrijfsafval te doen. Vaak belandt dit afval in een verbrandingsoven. Dat is duur en zonde van de hoogwaardige materialen.  

Hoe gaat het vanaf nu? 

We gaan dit jaar beginnen met de recycling van plastic cans. Dit wordt volgend jaar uitgebreid met andere verpakkingen en restanten. Voor veel regio’s is inmiddels inzameling voorzien.  

  • Telers kunnen zich aanmelden bij STORL. (als uw regio niet in de lijst staat, klik hier); 
  • Telers bestellen een STORL-zak bij hun distributeur; 
  • Als de lege verpakkingen gespoeld en droog zijn, kunt u ze zonder dop in de zak doen; 
  • Afhankelijk van het aanbod worden de zakken in de loop van het jaar opgehaald of wordt u gevraagd de zakken naar een locatie bij u in de buurt te brengen. Ophalen/inleveren is gratis.  

Belangrijk: 

Het is belangrijk dat de cans schoon en droog zijn. STORL-zakken met vloeistof onderin kunnen niet worden opgehaald of ingeleverd.  

Verpakkingen worden niet hergebruikt; ze worden versnipperd en er worden nieuwe verpakkingen van gemaakt. Het geeft dus niet als een verpakking beschadigd of gedeukt is.  

Hoe meer telers meedoen, hoe efficiënter de inzameling zal verlopen.