Overslaan en naar de inhoud gaan
Bloembollen tulpenveld in april

Bloembollen

Bloembollen, één van de internationale iconen van Nederland. Vooral de tulp is beroemd over de hele wereld en verbonden aan Nederland als molens, klompen en kaas.

Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de bollenvelden. Kwekers sturen bollen en bolbloemen over de hele wereld met een exportwaarde van ruim €1 miljard.

Ziektebeheersing

Fungicide

Fusarium (ook wel ‘zuur’) blijft een hardnekkig probleem dat zich maar moeilijk laat beheersen in de bollenteelt. Eén geïnfecteerde tulpenbol op je pelmachine kan al grote gevolgen hebben.

Aspergillus fumigatus

Fungicide

Aspergillus fumigatus is een veel voorkomende schimmel in het milieu. Het is een schimmel die leeft op dood organisch materiaal, ook op de organische reststromen in de landbouw.

A. fumigatus is geen schimmel die landbouw gewassen infecteert en is dus geen doelwit voor agrarische fungiciden. De sporen van A. fumigatus zijn aanwezig in de lucht maar vormen geen risico voor de meeste mensen, maar kunnen longaandoeningen (Aspergillose) veroorzaken bij patiënten met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Specifieke medische behandelingen die medicinale azolen bevatten, worden onder andere gebruikt om deze longaandoeningen te behandelen en hun werkzaamheid kan mogelijk worden beïnvloed in het geval van natuurlijk voorkomende Aspergillus fumigatus-isolaten die resistent zijn tegen azolen.

Penicillium

Fungicide

Penicillium (bewaarrot) is een schimmel die tijdens de bewaring vooral bij leverbare bollen tot ontwikkeling. Zelfs bij temperaturen onder 0oC kan de schimmel zich ontwikkelen. De schimmel kan de schubben alleen binnendringen via wonden (beschadigingen) die tijdens of na het rooien zijn ontstaan. Onrijp gerooide leliebollen zijn gevoeliger voor een Penicillium-aantasting.

Feitelijk

Zowel de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registren het areaal bollen. Er is een verschil tussen de geregistreerde arealen, omdat de BKD het eerste jaar van de tweejarige teelt niet registreert/publiceert. De BKD-cijfers tonen dus altijd een kleiner areaal dan de CBS-cijfers.

Bekijk hier het artikel: Feitelijk bloembollen

Neem vrijblijvend contact met mij op

Telefoonnummer: +31 6 51541700

E-mail: janwillem.vanderklugt@adama.com

Of ga naar onze contact pagina